Main menu

header

643 5 1de Luana Mare şi Carmen Bădulescu

Aţi observat zone pe faţă unde pielea este mai închisă la culoare? Ei bine, acestea sunt pete hiperpigmentare, care pot apărea din multiple cauze. Cel mai des confruntate cu această afecţiune sunt femeile gravide, care fac aşa-numita „mască de sarcină”,sau melasma, dar nu numai. Şi pentru că industria cosmetică nu a reuşit până acum să trateze aceste pete prin intermediul cremelor, pacientele pot scăpa de nedo- ritele hiperpigmentări cu ajutorul laserului. Despre beneficiile terapiei de acest fel ne-a vorbit Ramona Felicanu (medalion), manager de educaţie estetică la „Elos Skin&Laser Centre”.

„Cel mai des este de vină soarele”

- Ce reprezintă petele hiperpigmentare?

- Reprezintă o afecţiune dermatologică de hiperpigmentare a pielii ca urmare a depunerii excesive de melanină. Pigmentarea pielii este destul de comună la ambele sexe şi se caracterizează prin apariţia unor pete mai închise la culoare, dispuse de regulă focal (doar pe faţă, gât ori decolteu) sau generalizat (pe tot corpul).

- Din ce cauză se formează?

- Acest fenomen este declanșat în urma unui proces inflamator sau în urma unor modificări hormonale, însă, în cele mai multe cazuri, expunerea neadecvată la soare este principalul factor. Timpul prelungit petrecut la soare, fără factor de protecție, declanșează o puternică dereglare a celulelor melanocite, ducând la hiperpigmentarea neuniformă a pielii. Așadar, soarele reprezintă cel mai important factor declanșator în cazul petelor maronii de pe față și decolteu.

- Pot fi acestea tratate cu creme?

- Pistruii sau efelidele, petele solare, petele de îmbătrânire şi în special melasma au reprezentat mult timp o piatră de încercare pentru dermatologia clasică, deoarece fie tratamentele cu creme depigmentante nu aveau efectul dorit, fie tratamentele efectuate lăsau cicatrice, uneori mai inestetice decât boala iniţială.

„Melasma poate să dispară de pe faţa viitoarelor mămici”

643 5 2- Cosmetica modernă are soluţii pentru aceste pete?

- Întâi trebuie să diferenţiem tipurile de pete... De exemplu, este un lucru destul de comun ca femeile gravide să aibă pe piele sau pe faţă pete mai închise la culoare. În limbajul popular se numeşte „mască de sarcină”, însă, medical, această afecţiune este denumită melasmă. Doamnele care se pregătesc să devină mame se pot aştepta la această pigmentare în exces a pielii. Corpul femeii însărcinate produce mai mulţi hormoni melanocito-stimulatori, care intensifică pigmentarea pielii, iar laserul poate rezolva această problemă la fel ca în orice alt caz.

- Cum poate fi rezolvată melasma cu laser?

- Pentru îndepărtarea petelor solare sau a pistruilor este suficient tratamentul cu lumină intens pulsată, în schimb, pentru eliminarea melasmei, care este un fenomen dinamic ce are cauze multiple (hormonale, genetice, folosirea anticoncepţionalelor etc.), doar tratamentul cu laser are eficiență dovedită. Dar trebuie ştiut că nu orice laser poate rezolva problema melasmei, cel mai eficient fiind considerat la ora actuală laserul Alexandrite. Peelingul (exfolierea chimică cu îndepărtarea straturilor superficiale sau profunde ale pielii) nu are eficienţă decât pentru leziunile superficiale pigmentare ale pielii, având eficienţă minimă pentru melasmă.

„Aparatul are acţiune ţintită a melaninei, fără a distruge ţesuturi sănătoase”

- Ce presupune tratamentul cu laserul nonablativ Alexandrite?

- Sistemul GentleMax Pro folosește în tratarea hiperpigmentaţiilor laserul nonablativ Alexandrite. Acesta nu produce distrucţia epidermului şi acţionează asupra ţesutului afectat, ţintind melanina, iar prin încălzire o distruge. Particulele de pigment distruse vor fi eliminate în mod natural de celulele din piele care au acest rol. Reprezintă o platformă complexă, care integrează puterea laserelor Alexandrite (cu lungimea de undă de 755 de nanometri) și Nd:YAG (cu lungimea de undă de 1.064 de nanometri). Pentru tratarea petelor pigmentare de pe față sau de pe corp este utilizat acest tip de laser, care acționează în dermul profund, dovedindu-se un procedeu sigur și eficient.

- Cât durează o şedinţă de terapie?

- În funcţie de cât de extinsă este zona care trebuie tratată, terapia laser poate dura între 15 şi 30 de minute.

- În câte şedinţe se rezolvă problema petelor?

- Numărul de şedinţe necesare poate varia de la pacient la pacient, în funcţie de profunzimea la care se află pigmentaţiile, precum şi de cauza apariţiei lor. Vor fi necesare între trei şi cinci şedinţe pentru a elimina petele hiperpigmentare.

- Cum acționează concret sistemul GentleMax Pro?

- Energia laser este livrată la un interval de trei milisecunde, fiind în acord cu timpul de relaxare termal al melanocitelor (TRT). Încălzirea melanocitelor în cazul leziunilor pigmentare cauzează leziuni termice, având ca rezultat îndepărtarea acestora. Procedura de îndepărtare a pigmentării cu ajutorul laserului constă în radiația generată de fasciculul laser și absorbită de celulele în care melanina se află concentrată, fără a afecta celulele sănătoase, care au culoarea normală a pielii. După efectul laserului asupra pielii, pe suprafața tratată se formează celule tinere, care sintetizează și acumulează cantitatea necesară de pigment, de la care culoarea porțiunii prelucrate se schimbă într-o culoare mai deschisă.

„Leziunea se va depigmenta în maximum 21 de zile”

- Care sunt etapele unui tratament pentru leziunile pigmentare?

- Prima dată zona supusă procedurii va fi curățată și dezinfectată. Urmează ajustarea intensităţii aparatului în conformitate cu tipul de pigmentare şi stadiul tratamentului. La prima ședință se setează o intensitate mai redusă, urmând ca aceasta să crească pe măsura ședințelor. Apoi, medicul va utiliza aplicatorul pe zona afectată, iar în timpul tratamentului, atât terapeutul, cât și pacientul vor purta ochelari de protecție. La final se aplică o cremă cu factor de protecție, pentru a evita riscul apariției altor hiperpigmentații.

- Ce se întâmplă după tratament? La ce se poate aştepta pacientul?

- Imediat după tratament poate să apară o ușoară senzație de arsură, posibil însoțită de un ușor edem al zonei. Fenomenele dispar între două şi 24 de ore, iar pentru reducerea disconfortului se pot aplica pachete cu gheață pe zona tratată. După tratamentul cu laser, leziunile pigmentare pot să aibă un aspect ușor denivelat și pot fi mai închise la culoare. Apoi se vor închide la culoare treptat în următoarele 24-48 de ore (maro închis sau chiar negru), se pot forma mici cruste care vor cădea în următoarele 10-21 de zile, când leziunea se va depigmenta.

„Procedura de îndepărtare a pigmentării cu ajutorul laserului constă în radiația generată de fasciculul laser și absorbită de celulele în care melanina se află concentrată, fără a afecta celulele sănătoase, care au culoarea  normală a pielii“

„Expunerea la soare a zonelor tratate este absolut interzisă“

- Acest tip de tratament are contraindicaţii?

- Tratamentul este contraindicat în timpul verii. Expunerea la soare a zonelor tratate este absolut interzisă patru săptămâni înainte de folosirea laserului, precum şi patru săptămâni după tratament.