Main menu

header

644 5 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Pornind de la constatarea că odată cu înaintarea în vârstă nu doar pielea se lasă, ci și oasele feței, specialiștii în chirurgie plastică vorbesc despre „o nouă paradigmă” în viitorul domeniului.

„Hartă” a schimbărilor la nivelul craniului

Chirurgii plasticieni au început să ia în considerare tot mai mult varianta ca intervenția asupra osaturii craniului să fie componenta principală în combaterea estetică a efectelor îmbătrânirii, arată „Daily Mail”. Oamenii de știință au alcătuit o „hartă” a schimbărilor care se produc în timp cu oasele feței și care generează căderea nasului, a maxilarului, a ochilor, a feței în ansamblu. Astfel, timp de opt ani, cercetătorii de la Școala de Medicină „Rutgers”, din New Jersey, au studiat în ce măsură medicamentele folosite împotriva osteoporozei, precum și dispozitivele utilizate în chirurgia craniofacială pot interveni și pentru tratarea simptomelor îmbătrânirii chipului. „Aceste dispozitive ne pot ajuta nu doar să tratăm, ci și să prevenim modificările”, arată expertul Boris Paskhover.

Descreșteri de unghiuri care dau imaginea de vârstă mijlocie

644 5 2Testele conduse de echipa de specialiști americani pe un număr de 14 pacienți cu vârste cuprinse între 40 de ani și 55 de ani au implicat realizarea de imagini succesive cu craniul voluntarilor. A rezultat că schimbările la nivelul scheletului se petrec exact în zonele în care se realizează majoritatea intervențiilor plastice - obraji, sprâncene, frunte, ochi. Cercetătorii au determinat descreșterile de unghiuri în locuri de importanță majoră pentru chirurgia estetică, cu înregistrarea faptului că acestea sunt generate de mișcarea și de îndreptarea spre înainte a oaselor feței. „Aceste modificări de osatură contribuie masiv la schimbarea care face o față să arate de vârstă mijlocie”, punctează Paskhover.

Medicamentele pentru osteoporoză și tinerețea chipului

Medicamentele care tratează osteoporoza ar putea fi, la rândul lor, de folos pentru refacerea densității oaselor feței, arată specialiștii britanici. Astfel, chirurgul plastician Gary Ross, din Manchester, salută descoperirea colegilor americani și afirmă că rezultatele testelor lor deschid noi oportunități în domeniu. „Desigur, suntem conștienți de modificările pe care vârsta le aduce asupra scheletului și, implicit, la nivelul oaselor feței, creșterea cartilajului și reducerea în volum a țesuturilor moi. În aceste condiții, intervenția asupra scheletului este o arie în expansiune rapidă în domeniul chirurgiei de rejuvenare facială. Sunt interesat în special de efectele medicației asupra celor care fac tratament împotriva osteoporozei, pentru a vedea dacă aceste remedii pot deveni o nouă paradigmă în prevenirea îmbătrânirii chipului”, explică Ross.

Între 1997 și 2015, aproape 30% dintre americani au recurs la intervenții tip lifting (American Society for Aesthetic Plastic Surgery)