Main menu

header

de Anda Postolache

Plantele aromatice sunt nu numai un ajutor în relaxarea după o zi de stres, nu doar cele ce ne pot parfuma locuinţa, ci şi un remediu naturist de preţ pentru menţinerea unui ten sănătos şi tânăr. În plus, aceste minuni înmiresmate ale grădinii pot combate cu succes tulburările psihice uşoare şi pot aduce un plus de energie. Pentru a beneficia de toate aceste calităţi ale plantelor aromatice trebuie să alegeţi procedurile necesare fiecărei acţiuni pe care o doriţi.

Mentă, rozmarin şi busuioc, pentru relaxare

Pentru a vă relaxa şi a avea un tonus general mai bun sunt numai bune băile de abur. După ce umpleţi cada cu apă fierbinte în care amestecaţi patru-cinci picături de ulei volatil de mentă, rozmarin şi busuioc staţi în acest abur 20 de minute. Căldura şi aburii din baie favorizează relaxarea întregului organism, dilatarea porilor, iar prin transpiraţie veţi scăpa de toxinele acumulate.

Muşeţelul şi levănţica împrospătează faţa

Pentru băile de abur la cap atât de binefăcătoare tenului trebuie să procedaţi astfel: puneţi câteva linguri cu plantă uscată de muşeţel şi levănţică într-un vas larg în care să fie doi litri de apă clocotită. Cu un prosop mare acoperiţi-vă capul şi aşezaţi-vă deasupra aburilor. Pentru ca şedinţa să fie eficientă este important să nu intre niciun pic de aer rece pe lângă prosop. Staţi cât rezistaţi, iar când simţiţi că aburii nu mai sunt la fel de fierbinţi mai reîncălziţi infuzia. La sfârşitul operaţiunii curăţaţi-vă faţa cu discuri de bumbac îmbibate cu demachiant sau doar înmuiate în infuzie. De această baie de abur se vor bucura şi rădăcinile părului dumneavoastră, şi pielea capului, deoarece în această zonă se adună foarte multe toxine, iar modalitatea de a le alunga este destul de greoaie. Dacă o mică răceală vă dă târcoale, veţi scăpa de ea cu siguranţă prin aburii fierbinţi inhalaţi şi care vă înconjoară întregul cap protejat bine de prosop.

Atenţie! După ce aţi făcut inhalaţia nu aveţi voie să ieşiţi din casă! O altă precauţie de care trebuie să ţineţi seama: dacă aveţi hipertensiune arterială nu apelaţi la procedeu.

Albăstrelele şi cearcănele

Un tratament contra cearcănelor mari şi persistente constă în aplicarea unor comprese cu infuzie de albăstrele. Se procedează astfel: într-o cană cu apă clocotită se pun două lunguriţe cu plantă uscată de albăstrele, se închide focul, se lasă la infuzat vasul cu un capac deasupra timp de zece minute, iar apoi se strecoară. Se îmbibă discuri de bumbac sau vată în infuzia obţinută şi se aşază pe fiecare ochi. Staţi relaxată în fiecare seară cu compresele călduţe pe ochi şi veţi observa un efect îmbucurător în câteva zile. Continuaţi mai mult timp, nu există contraindicaţii. Pentru a nu avea cearcăne este bine şi să profitaţi de somn înainte de miezul nopţii.

Băi terapeutice

Mai multe plante aromatice uscate, mărunţite pot fi folosite la îmbăierea în scop terapeutic, mai precis în durerile de oase, încheieturi cuprinse de reumatism. Muşeţel, rozmarin, levănţică, gălbenele, mentă, busuioc, podbal şi urzică, toate mărunţite, se pun într-un săculeţ de tifon sau de pânză mai rară (câteva mâini bune, astfel încât plantele să umple un săculeţ de dimensiunile unei cărţi format A4), se scufundă într-un vas în care se află cinci  litri de apă şi se fierb circa 30 de minute. Infuzia obţinută se toarnă în apa din cadă şi staţi acolo 15 minute sau mai mult, iar, dacă simţiţi că se răceşte, ieşiţi din apă.