Main menu

header

657 5 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Celulele îmbătrânite încep să se dividă și să aibă telomeri mai lungi la doar câteva ore după ce sunt tratate cu compuși prezenți în ciocolată și în vin roșu, afirmă autorii unui studiu de dată recentă.

Celulele bătrâne se comportă ca unele tinere

Secretul aspectului tineresc și al prelungirii vieții pare să stea în consumul (moderat!) de vin roșu și de ciocolată, arată rezultatele unui studiu derulat la Universitatea Exeter. Potrivit experților britanici, celulele tratate cu compuși care se găsesc în ciocolată neagră, vin roșu, dar și în struguri negri și în afine au început să se comporte ca unele tinere la câteva ore după ce au fost tratate în laborator cu antioxidanții prezenți în aceste alimente.

„Ca prin magie”

Pe lângă efectul pe care îl pot avea la nivel extern, pentru menținerea aspectului tineresc, specialiștii punctează faptul că această constatare ar putea sta la baza unor viitoare tratamente pentru prevenirea îmbătrânirii, arată „The Sun”. Rezultatele testelor sunt considerate un prim pas pentru menținerea unei bune stări de sănătate pe parcursul unei durate de viață prelungite. „Când am văzut celulele din cultură întinerind, nu mi-a venit să cred. Celulele bătrâne arătau ca unele tinere. A fost ca prin magie. Am repetat testele, și de fiecare dată am constatat întinerirea”, punctează cercetătoarea Eva Latorre.