Main menu

header

657 5 2de Daniela Anton şi Adrian Barna

V-aţi săturat de produsele de îngrijire a părului pe care le găsiţi în comerţ? O alternativă ieftină, rapidă şi naturală este prepararea în casă a şamponului şi a balsamului. Iată câteva reţete eficiente, care vor rezolva problemele cu care vă confruntaţi.

Şampon

Pentru păr normal

Ingrediente: 1 ceșcuță cu apă distilată, 1 ceșcuță cu şampon pe bază de plante, 30 de picături de ulei esenţial de lămâie, 30 de picături de ulei esenţial de rozmarin.

Mod de preparare: se pune apa distilată într-un vas pe foc, până dă în clocot. Se îndepărtează şi se adaugă şamponul. Se lasă compoziția obţinută la răcit până ajunge la temperatura camerei. Se toarnă apoi uleiurile esenţiale şi se amestecă foarte bine. Se păstrează într-o sticluţă din sticlă sau din plastic. Se poate folosi pentru spălarea zilnică a părului.

Pentru păr uscat sau ars

Ingrediente: 2 ceșcuțe cu săpun din uleiuri vegetale, lichid, 1/2 ceșcuță cu miere, 1/4 ceșcuță cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu vitamina B lichidă.

Mod de preparare: se amestecă bine ingredientele până se obţine o pastă. Se foloseşte aproximativ o lingură cu şampon la fiecare spălare. Se masează bine scalpul.

Pentru păr gras

Ingrediente: 50 ml săpun din uleiuri vegetale, sucul de la 1 lămâie, 1 linguriţă cu miere.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele şi se foloseşte amestecul ca orice alt şampon. Trebuie folosit în maximum şapte zile, păstrat la rece.

Împotriva mătreţii

Ingrediente: 1/2 ceșcuță cu rozmarin, 1 linguriţă cu borax, 4 ceșcuțe cu apă distilată.

Mod de preparare: se pune apa într-un vas şi se lasă pe foc până dă în clocot. Se îndepărtează, se adaugă plantele şi linguriţa cu borax şi se amestecă bine. Se lasă compoziția acoperită timp de aproximativ două ore, după care se strecoară şi se pune la păstrare într-o sticlă. Şamponul poate fi folosit în maximum zece zile de la preparare.

Balsam

Pentru păr gras

657 5 3Ingrediente: 1 lămâie, 1/4 ceșcuță cu oţet de mere.

Mod de preparare: se descojeşte lămâia şi se zdrobeşte într-un blender. Se amestecă sucul obţinut cu oţetul. După şamponare se şterge părul cu un prosop şi apoi se masează scalpul folosind această compoziție. Se lasă timp de cinci-zece minute, apoi se clăteşte bine părul cu apă călduţă.

Pentru păr uscat

Ingrediente: 4 linguri cu iaurt natural, 1 ou.

Mod de preparare: se amestecă bine ingredientele. După şamponare se aplică pe păr combinația, masând scalpul. Se lasă timp de acţionare cinci minute, apoi se clăteşte părul bine cu apă caldă.

Pentru păr normal

Ingrediente: 1 mână cu rozmarin proaspăt, 1 mână cu mentă proaspătă, 1 ceșcuță cu oţet de mere.

Mod de preparare: într-un borcan cu capac se pun frunzele de rozmarin şi de mentă şi se toarnă oţetul. Se închide borcanul şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se strecoară sucul obţinut şi se foloseşte după şamponare.

Preparat pentru intensificarea culorii

Vreţi să aveţi un păr cu o culoare cât mai frumoasă, mai strălucitoare şi mai intensă? Iată un preparat pe care să-l folosiţi zilnic sau ori de câte ori doriţi.

Ingrediente: pentru tenul şaten şi negru: rozmarin, salvie, coji strivite de alune. Pentru părul roşcat: gălbenele. Pentru părul blond: muşeţel şi rubarbă (rădăcinile strivite); 3 ceșcuțe cu apă sau apă distilată.

Mod de preparare: turnaţi apa într-o oală şi puneţi-o pe foc până dă în clocot. Adăugaţi trei linguri cu plante, în funcţie de culoarea părului dumneavoastră, amestecaţi, acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi la macerat timp de 30 de minute. Strecuraţi apoi şi depozitaţi produsul astfel obţinut în sticle de plastic de 250 ml.

Mod de folosire: șamponaţi părul cu şamponul dumneavoastră obişnuit, clătiţi şi apoi adăugaţi din belşug lichidul de plante preparat. O altă metodă este să combinaţi şamponul cu lichidul din plante, în proporţie de 50:50. Cantitatea preparată vă va ajunge pentru trei-cinci tratamente.

Tratamente pentru stoparea sebumului de la nivelul scalpului

Cu oţet

Pentru a prepara o mască din oţet aveţi nevoie de o ceşcuţă cu oţet şi de două ceşti cu apă călduţă. Dacă vreţi ca tratamentul să aibă un miros plăcut puteţi adăuga şi o picătură de ulei esenţial. Aplicaţi mixtura pe păr, lăsaţi-o să acţioneze câteva minute, apoi clătiţi bine. Puteţi face tratamentul o dată pe săptămână. În loc de oţet puteţi folosi şi lămâie.

Cu ceai de mentă

Pentru acest remediu aveţi nevoie de o jumătate de ceşcuţă cu apă clocotită, unu-două pliculeţe de ceai de mentă (puteţi folosi şi mentă uscată, nu neapărat la pliculeţ, una-două linguriţe) şi două linguri cu oţet de mere. Turnaţi apa peste ceai şi lăsaţi-o câteva minute, după care îndepărtaţi menta şi turnaţi oţetul. Aşteptaţi ca să se răcească bine ceaiul şi apoi masaţi-vă uşor scalpul şi firul de păr cu acest tratament. La final nu e nevoie să mai clătiţi părul cu apă. Faceţi acest tratament naturist cel puţin o dată pe săptămână.