Main menu

header

de Anda Postolache

Albăstrelele sunt plante ce cresc la câmpie şi le veţi găsi cu uşurinţă în zonele în care sunt plantate cereale şi în special printre culturile de porumb. Au înălţime de până la un metru şi, în ciuda numelui, trebuie să ştiţi că florile nu sunt numai albastre, ci şi roz-violacee.

Întârzie îmbătrânirea
Planta este utilizată în special în scopuri cosmetice, cu uz extern, dar are şi proprietăţi ce o fac să fie un bun diuretic şi astringent - în uz intern. De la albăstrele se folosesc în medicină doar florile, pe care trebuie să le culegeţi când ajung la maturitate, adică în lunile iulie-septembrie. După ce le culegeţi aşezaţi-le la uscat, într-un strat subţire, la soare sau în poduri acoperite de tablă. Păstrarea plantelor se face în săculeţi de pânză sau de hârtie. Polifenolii, centaurina, ciocorina, taninul, flavanoidele, cianina, antocianidinele, sărurile de potasiu, magneziul conţinute de delicata albăstrea îi conferă calităţi calmante, antiinflamatoare, hidratante, astringente, emoliente. Albăstrelele mai au, de asemenea, efecte antiîmbătrânire.

Atenuează cearcănele
Albăstrelele se utilizează în special în oftalmologie şi în cosmetică. Peste o linguriţă cu flori de albăstrele turnaţi 250 ml de apă clocotită, apoi lăsaţi vasul acoperit cel puţin un sfert de oră. Faceţi comprese cu această infuzie, care vă vor ajuta să scăpaţi de senzaţia de ochi obosiţi, de pungile de sub ochi, de cearcăne şi vor atenua ridurile. Pentru că planta este un bun antiinflamator, nu ezitaţi să folosiţi compresele cu infuzie de albăstrele şi în cazul conjunctivitelor sau al orjeletului (urciorului). Este recomandat ca pentru aceste afecţiuni să faceţi o infuzie mai concentrată, cu o cantitate mai mare de flori. Compresele cu albăstrele folosite în scop cosmetic se aplică seara şi dimineaţa şi se ţin 15 minute. Tratamentul trebuie urmat cel puţin două luni, ca să puteţi vedea efectele.

Utilizate în produsele cosmetice
Veţi găsi extractul de albăstrele în compoziţia a numeroase produse cosmetice şi de îngrijire: loţiuni de plajă, demachiante, farduri de ochi sau de obraz, creme şi loţiuni hidratante, pudră de faţă, fond de ten, creme pentru îngrijirea zonelor din jurul ochilor, tratamente şi măşti antiîmbătrânire, rimel. Dacă în alte ţări, cosmeticele ce au la bază albăstrele sunt printre cele mai scumpe, la magazinele cu profil naturist din ţara noastră puteţi găsi produse autohtone la preţuri accesibile. Infuzia de albăstrele se foloseşte şi intern, datorită proprietăţilor diuretice şi astringente pe care le are această plantă-minune. Consumaţi ceai de albăstrele pentru a scăpa mai repede de răceli, de boli ale rinichilor şi ale aparatului urinar, de litiaza biliară, de dispepsie sau de diaree.

Florile dragostei şi ale poeziei

În folclor se spunea că flăcăii trebuia să poarte albăstrele ca să vadă cât noroc vor avea în cucerirea unei fete. Dacă albăstrelele se ofileau repede, era un semn că iubirea lor nu era împărtăşită.
Albăstreaua e floarea naţională a Estoniei. A fost sursă de inspiraţie pentru poeţii germani din perioada romantismului şi cu siguranţă vă amintiţi că „floarea albastră” era unul dintre motivele preferate de Mihai Eminescu în poeziile sale.