Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna661 5 2

La vârsta de 103 ani, dansatoarea și coregrafa australiană Eileen Kramer este încă foarte activă, considerată un fenomen și prețuită ca o comoară națională a țării sale.

Activează de... opt decenii

661 5 3S-a născut la Sydney, în anul în care Europa intra în Primul Război Mondial - 1914. A început dansul mai târziu decât se debutează de regulă în această branșă, mai exact, la 22 de ani. Studiase pianul la Conservatorul de Muzică, dar a făcut cunoștință cu influenta companie de dans contemporan Bodenwieser Ballet, s-a îndrăgostit de dans pe loc și nu l-a mai părăsit niciodată. A fost îndrumată de însăși Gertrud Bodenwieser și a făcut tururi în toată lumea cu celebra trupă. „Nu sunt o dansatoare acrobatică. Am trăit foarte mult în India și am dansat acolo”, mărturisește Eileen. De-a lungul anilor, dansatoarea a locuit în SUA, Franța sau în Marea Britanie și a revenit în Australia la vârsta de 99 de ani. „Cei mai buni ani încep după ce ai împlinit 100. Trebuie să te pregătești mereu pentru vârsta înaintată, și eu am făcut asta lucrând, fiind creativă și lăsând în plan secundar orice altceva”, spune dansatoarea, care își începe fiecare dimineață cu exerciții clasice și cu mișcări de balet la bară, notează abc.net.au.

„Nu trece o zi fără să imagineze noi formule creative”

661 5 4De o debordantă inspirație, Eileen a pus la punct recent un set de mișcări de dans care se execută stând pe scaun. Este nevoie de mult mai multă expresivitate în aceste „povești” care nu mai beneficiază de elementele mobile, ci doar de tehnica desăvârșită a brațelor, de gesturi și de posturi inovatoare, pline de simboluri. „Spiritul contemporaneității care bântuie Australia m-a cotropit și mi-am făcut o nouă idee despre dansurile vechi, care pot căpăta o turnură proaspătă”, explică Eileen. Pentru colegii tineri, această adaptabilitate din partea cuiva care a văzut trecându-i pe dinainte aproape tot secolul al XX-lea este uimitoare. „Dansează cu esența pură a ceea ce este cu adevărat dansul. Este incredibilă! Nu trece o zi fără să-şi imagineze noi formule creative!”, consideră colaboratoarea și colega de scenă Sue Healey.

„Longevitatea constă în sănătate, noroc și cunoașterea lumii, iar păstrarea sănătății ține de ceea ce mâncăm, de ceea ce gândim, de ce am suferit și cum ne-am revenit“ (Eileen Kramer)

„Încă îmi place să arăt bine“

Cel mai recent spectacol, menit să-i celebreze cariera, este povestea durerii unei femei abandonate de soț. Este imaginat de Eileen însăși, care a realizat scenografia și costumele și care evoluează alături de zece colegi balerini într-un stil denumit expresionist central-european. Dansatoarea mărturisește că nu are trac de scenă, întrucât aceasta este a doua sa natură, doar devine mai tăcută înainte de spectacole. În rest, „încă îmi place să arăt bine, să mă fardez și să mă îmbrac frumos, îmi place să port ruj și încă mă emoționează multe lucruri”, spune Eileen. La vârsta de 103 ani, este cea mai longevivă dansatoare și coregrafă în activitate din Australia, fiind considerată o adevărată comoară națională, iar Institutul Arts Health a numit-o ambasador al instituției.