Main menu

header

664 4 2de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

S-ar putea crede că iarna, în lipsa razelor soarelui care sunt atât de dăunătoare pentru ten, pielea noastră se află într-un dezmăț lipsit de orice grijă. Ei bine, nu este deloc așa! Tenul este la fel de supus problemelor atât iarna, cât și vara, doar că problemele diferă de la un anotimp la altul. În principiu, cea mai serioasă neplăcere pe care o suferă tenul iarna este înroșirea, urmată de uscare și de crăpare. Există însă soluții și pentru astfel de situații.

Începeți procesul de hidratare chiar de la duș

664 4 3Pentru a evita deteriorarea tenului pe perioada iernii este necesar să vă exfoliați pielea de celulele moarte. Pentru aceasta este suficient să vă spălați fața de două ori pe săptămână cu un scrub pe bază de ulei de jojoba și un exfoliant cu enzime din fructe. Apoi, obișnuiți-vă să aplicați crema hidratantă pe corp câtă vreme pielea este încă umedă. „Hidratarea de la nivelul pielii dispare la numai trei minute după ce ieșiţi de la duș, așa că ar fi bine să nu irosiţi niciun moment înainte de a-i restabili echilibrul”, este de părere Jeannette Graf, specialist în dermatologie la Centrul Medical Mount Sinai din Statele Unite ale Americii. Și oricât de ciudat vi s-ar părea, ar fi bine să executați ritualul de hidratare cu ușa de la baie închisă, pentru că, după duș, acela este locul cu cel mai ridicat nivel de umiditate pe care ar trebui să-l mențineţi constant pe perioada aplicării loțiunilor. Iar pentru și mai multă siguranță, începeți procesul de hidratare chiar de la duș. Opriți apa și, chiar înainte de a folosi prosopul sau halatul de baie, aplicați o loțiune hidratantă pulverizantă pe bază de vaselină. Lăsați loțiunea să acționeze câteva minute, apoi puteți folosi prosopul, dar numai pentru a vă tampona ușor pielea. Loțiunea hidratantă va intra mult mai ușor în piele dacă aceasta este pulverizată peste porii deschiși.

Uleiul de cocos reface țesutul afectat de vremea rece

Un alt secret pentru a nu avea pielea uscată pe perioada iernii este utilizarea produselor care conțin o concentrație ridicată de ingredienți activi în detrimentul celor care pun accentul doar pe un miros plăcut. Orientați-vă, așadar, către umectanți cu glicerină care ajută la repararea pielii foarte uscate. La fel de indicat este și antioxidantul pe bază de struțișor (Selaginella lepidophylla). Acesta este benefic pentru „reînnoirea constantă a texturii pielii, făcând celulele mai receptive la reținerea apei și prevenind uscarea”, explică Ni’Kita Wilson, chimistă care activează în industria cosmetică. Un alt produs care dă rezultate excelente pe piele în perioada iernii este extractul de cocos. Datorită faptului că uleiul de cocos are grăsimi similare cu cele ale pielii, ajută foarte ușor la refacerea țesutului afectat de vremea rece.

Masajul cu ulei de portocale și scorțișoară restabileşte echilibrul natural

Niacinamida, care este parte a complexului de vitamine B, poate fi, de asemenea, recomandată pentru tratarea tenului în perioada rece. Aceasta întărește stratul pielii, prevenind pierderea de apă și grăbind reînnoirea celulară. De asemenea, Niacinamida ajută la producția de acizi grași specifici pielii, care îi păstrează un nivel echili- brat de hidratare. Și împachetările cu alge verzi ajută la menținerea unei pieli sănătoase ierna. Acestea au rolul de a elimina toxinele, de a energiza și de a hidrata pielea. La fel de recomandat este și masajul facial și corporal cu ulei de portocale și scorțișoară. Prin masaj se reface echilibrul natural al pielii, se îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce dă un aspect mult mai sănătos pielii.

Împachetările cu alge verzi au rolul de a elimina toxinele, de a energiza și de a hidrata pielea

Este recomandată şi terapia termo cu raze infraroşii

Dacă doriți să treceți la un nivel superior al îngrijirii pielii atunci când este frig, puteți, de asemenea, să apelați la tratamente profesionale. Unul dintre acestea este microdermabraziunea, o terapie de exfoliere profundă a pielii, care constă în îndepărtarea celulelor moarte și în accelerarea producției de celule noi la nivelul acesteia. Rezultate foarte bune se obțin și cu ajutorul radiofrecvenței. Aceasta tratează aspectul flasc și tern pe care pielea îl capătă deseori atunci când se confrun- tă cu treceri rapide de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute, având un efect liftant imediat la nivel facial. În plus, prin acest procedeu se estompează și ridurile sau petele de pigment. Tot pentru întreținerea tenului pe perioada rece se poate folosi şi terapia cu oxigen hiperbaric, care înlesnește metabolismul celulelor, refacerea tenului și a țesuturilor dintre interior spre exterior, conferind tenului un aspect neted și catifelat, vital și mult mai ferm. Tot în perioada de iarnă este recomandată terapia termo cu raze infraroșii. Căldura degajată prin acest procedeu activează sistemul circulator, accelerând procesul de vindecare a pielii atunci când aceasta este afectată de temperatura scăzută de afară. Prin această terapie se elimină substanțele nocive atât prin pori, sub formă de transpirație în timpul terapiei, cât și prin urină, după finalizarea procedurii.