Main menu

header

665 4 2de Monica Beleneş şi Florica Pintea

În magazine se găseşte o gamă largă de creme hidratante şi nu ştiţi care e cea mai potrivită pentru dumneavoastră? Doctor Cătălin Ivănuş (medalion), dermatovenerolog la Clinica Puls, vă spune că alegerea trebuie să o faceţi în funcţie de tipul de piele şi dacă aveţi sau nu afecţiuni specifice, cum ar fi acneea.

„Curăţaţi-vă faţa folosind un gel spumant purifiant”

Tenul gras se caracterizează prin apariţia la nivelul pielii a unor substanţe uleioase (grase) generate de o secreţie excesivă a glandelor sebacee. Dacă aveţi un astfel de ten, aplicaţi dimineaţa şi seara creme bogate în vitaminele E, C, zinc, acestea având rolul de a regla şi de a limita producţia de sebum. De multe ori, tenul gras este predispus la acnee. Aceasta este o afecţiune în principal hormonală, ce se prezintă sub forma unor puncte inflamatorii negre sau albe care apar atunci când sebumul nu se mai excretă normal din pori, blocând canalele excretorii. Dar apariţia ei este determinată şi de factori precum pubertatea, sarcina, stresul. Ca şi tratament, curăţaţi-vă tenul folosind un gel spumant purifiant, urmat de aplicarea unor creme hidratante cu acţiune antiinflamatoare, anti- bacteriană şi antifungică.

„Apelaţi la produse de exfoliere”

665 4 3Pielea uscată este determinată de pierderea umidităţii, aspectul fiind de piele exfoliată. Zonele uscate pot duce la apariţia dermatitelor (piele roşie cu mâncărimi sau senzaţii de arsuri). Alte cauze, cum ar fi glanda tiroidă sau pierderea excesivă în greutate, moştenirea genetică, vârsta înaintată, pot determina scăderea lubrefierii naturale a pielii. De asemenea, factori precum fumatul, poluarea sau stresul pot avea efecte dăunătoare asupra pielii. Este necesar să folosiţi în fiecare dimineaţă produse de îngrijire pentru protejarea pielii împotriva acestui stres zilnic, iar seara, produse de curăţare cu pH neutru. Dermul conţine mai multă apă decât epidermul. Şi pentru a vă păstra pielea bine hidratată este important să vă alegeţi crema hidratantă ce echilibrează nivelul apei din piele. În plus, apelaţi de două ori pe săptămână la tratamente de exfoliere cu pH neutru.

„Emolientele zilnice ajută la regenerare”

Pielea atopică este pielea uscată, intolerantă. Hidratarea acesteia se face cu produse de curăţare îmbogăţite cu grăsimi (lipide). Aplicarea zilnică a emolientelor ajută la regenerarea pielii afectate şi reface bariera din piele împotriva agenţilor iritanţi. Folosite constant, acestea reduc semnele de disconfort precum roşeaţa, înţepăturile şi senzaţia de arsură.

„Dieta şi evitarea schimbărilor de temperatură sunt benefice”

Dacă vă numeraţi printre cei cu tenul sensibil, înseamnă că aveţi pielea feţei roşie, însoţită de un disconfort şi de o senzaţie de căldură, în special la nivelul obrajilor. Această roşeaţă apare din cauza dilatării vaselor de sânge din piele, dar şi ca urmare a influenţei unor factori ereditari, a radiaţiilor ultraviolete şi a climei. Pentru a o combate aplicaţi creme hidratante antiroşeaţă o dată pe zi după curăţarea prealabilă a tenului, apă termală, creme antisolare, ţineţi o dietă şi evitaţi schimbările bruşte de temperatură.

„O emulsie pe bază de hidroxiacizi şi vitamina C ar fi utilă”

Tenul mixt reprezintă o îmbinare a tenului uscat, deshidratat şi a tenului gras ce prezintă pori dilataţi, puncte negre sau coşuri. Zona grasă este pe nas, bărbie, frunte, numită şi zona T, restul porţiunilor fiind uscate. Acestui tip de ten i se acordă o atenţie specială, deoarece zonele uscate necesită îngrijire, în timp ce zonele grase trebuie curăţate pentru evitarea apariţiei erupţiei de tip acnee. Astfel, după îndepărtarea impurităţilor cu ajutorul unui demachiant blând, aplicaţi o cremă hidratantă pe bază de hidroxiacizi şi vitamina C. Iar pe zona T evitaţi cremele cu ulei.

Glanda tiroidă sau pierderea excesivă în greutate, moştenirea genetică, vârsta înaintată pot determina scăderea lubrefierii naturale a pielii

„Pentru mâini fine, faceţi băi calde cu ulei vitaminizant de germeni de grâu“

Iarna pielea devine mai uscată, deoarece e agresată de vânt, de modificările de temperatură şi de frig. Din această cauză are nevoie de un scut cosmetic, care să o menţină sănătoasă şi aspectuoasă. În timpul zilei e bine să purtaţi mănuşi, iar seara vă puteţi face un gomaj cu miere zaharisită sau cu un amestec de cremă de mâini şi zahăr tos. După limpezire, mâinile se şterg cu un şerveţel şi se masează cu un cocteil de vitamine, serumuri şi creme hrănitoare. Dacă aveţi ghinionul să aveţi o piele cu tendinţă de uscare, descuamare şi ridare, indicate ar fi cremele pe bază de extracte de cereale şi produse apicole. De asemenea, utile sunt şi cremele cu ulei de măsline şi glicerină. În comerţ puteţi găsi mănuşi speciale pentru cosmetica mâinilor, pe care trebuie să le purtaţi 30 de minute după ce v-aţi aplicat un produs de îngrijire. Astfel, crema se absoarbe mai bine şi în acelaşi timp sunt protejate şi unghiile. Mai mult, băile calde cu ulei vitaminizant de germeni de grâu sau de parafină au un efect instant de relaxare a pielii mâinilor.