Main menu

header

675 4 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

În ultimele decenii, diversificarea enormă a industriei cosmeticelor a țintit și segmentul dedicat copiilor. Creșterea spectaculoasă a produselor de acest tip dedicate celor mici a generat și o serie de măsuri obligatorii de siguranță la nivelul autorităților europene.

Luciu de unghii fără toluen

În 2012, Consiliul Europei adopta o Rezoluție dedicată condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească produsele cosmetice dedicate copiilor înainte de a fi lansate pe piață. Astfel, în numele reducerii riscurilor pentru sănătatea celor mici prin expunerea la ingrediente toxice, s-a stabilit ca toate produsele de înfrumusețare care se adresează minorilor - creme, loțiuni, șampoane, pastă de dinți, ruj, fond de ten, mascara etc. - să fie lipsite de potențiali alergeni sau de substanțe care întrerup acti- vitatea endocrină. Aceste reguli sunt valabile pentru toate cosmeticele dedicate celor mici, dar, pe măsură ce vârsta copiilor crește, regulile pe care le respectă producătorii de cosmetice sunt tot mai lejere. Totuși, există soluții pentru părinții care s-au săturat să-și vadă copiii machindu-se cu cosmeticele pentru adulți. De pildă, în cele mai multe cazuri, luciul de unghii nu conține ftalați, toluen sau formaldehidă. De asemenea, produsele de acest fel nu au în compoziție acetați, glicol sau conservanți chimici.

Uleiuri naturale pentru baie

675 4 2Pe segmentul produselor pentru îmbăiere, producătorii țin cont de preferințele fetițelor, care doresc de cele mai multe ori să-și imite mamele care fac băi parfumate. Iar dacă fetițele nu au alegeri personale, producătorii se ocupă de a le dezvolta gustul, punându-le la dispoziție bile pline cu uleiuri naturale de toate felurile și aromele, pentru o baie perfectă. Potrivit celor care le promovează, aceste uleiuri care se răspândesc în cadă „furnizează fericire și cresc încrederea în propria persoană”. Nu au fost uitate nici măștile de față pentru micuțele domnișoare. Astfel, aceste produse sunt garantat naturale, realizate cu cele mai bune și mai proaspete ingrediente și cu aromele adorate de copii: banane, tort, acadele etc.

Fond de ten cu minerale

Atunci când părinții caută cosmetice de cea mai bună calitate pentru copii pot apela, spun producătorii, la cele cu conținut de minerale. Fondul de ten destinat fetițelor este un astfel de element de machiaj despre care există și dermatologi care afirmă că este sigur. Asta pentru că mineralele nu necesită conservanți și nici arome adăugate. De asemenea, sunt mai puțin iritante, ceea ce este o veste bună pentru adolescente în special, care au în multe cazuri probleme cu porii dilatați sau chiar cu acneea adolescentină. În plus, multe fonduri de ten au oxid de titan sau de zinc, substanțe care acționează ca protecție solară.

Farduri de pleoape cu nanoparticule

Cele mai recente cuceriri tehnologice au intrat pe ușa din față și în lumea cosmeticelor, iar segmentul dedicat copiilor este de mare interes pentru producători, în condițiile în care cei mici sunt nu doar consumatorii de mâine, ci și cei de azi. Așa au apărut fardurile de pleoape cu nanoparticule pentru copii. Potrivit celor care produc și promovează aceste cutiuțe colorate, pudrele pe care le conțin sunt realizate doar din ingrediente naturale, nu au fost testate pe animale, nu agresează pielea, dimpotrivă, o hrănesc. De asemenea, nu au substanțe artificiale, sintetice, toxice.

Rujuri care se aplică de 25 de ori pe zi

675 4 3Luciurile de buze și rujurile pentru copii sunt o categorie aparte de produse, întrucât implică o aplicare frecventă și pot fi ingerate cu mare ușurință. De altfel, mai multe studii realizate peste Ocean au dat la iveală faptul că o adolescentă a zilelor noastre poate aplica luciul de buze sau rujul și de 25 de ori într-o singură zi, iar în unele produse de acest fel au fost descoperite substanțe cum sunt aluminiul, cromul, manganul și alte metale, inclusiv foarte periculosul plumb. În aceste condiții, părinții trebuie să acorde o atenție maximă brandului de la care cumpără ruj pentru fetițe. Acest produs trebuie să fie obligatoriu realizat din ingrediente naturale.

Tatuaje temporare lavabile

675 4 4Pentru că tatuajele sunt din nou la modă și există posibilitatea ca mulți dintre copii să vrea neapărat așa ceva, dar părinții care nu vor să-i refuze nu pot apela la un tatuaj permanent, au apărut variantele temporare, destinate special celor mici. Potrivit normelor Uniunii Europene, și tatuajul este un produs cosmetic, pentru că „schimbă aspectul natural prin culoare”. Așadar, producătorii s-au gândit la desene care să poată sta doar o vreme pe post de tatuaje, putând fi dezlipite sau spălate ulterior. Demn de menționat este faptul că, în cazul celor care se lipesc, și adezivul trebuie să fie conform cu normele UE, deci sigur pentru copii.

Un studiu al Environmental Working Group, din Washington, a relevat faptul că tinerii adolescenți folosesc, în medie, 17 produse de înfrumusețare zilnic, în timp ce adulții utilizează doar 13

Sfaturi pentru părinţi

Dermatologii avertizează că toți copiii, nu doar cei care au o apetență pentru a folosi cosmetice de mici, trebuie obișnuiți cu o rutină de curățare a tenului. Astfel, înainte de a trece la colorarea feței, cei mici trebuie să aibă reflexul de a-și curăța fața cu o loțiune blândă, de a nu se freca pe față, de a nu agresa tenul cu săpunuri antibacteriene sau cu scruburi care să agraveze problemele existente ori să creeze unele, să înlăture machiajul înainte de a merge la culcare și să nu utilizeze cosmeticele după data de expirare, cu atât mai mult cu cât cele destinate lor sunt, în majoritate, realizate din ingrediente naturale și fără conservanți, ceea ce le face mult mai perisabile.