Main menu

header

682 4 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Printre multe alte elemente de cultură și de civilizație, romanii au lăsat posterității și băile publice. Deși nu mai sunt o modă, se extind cu repeziciune în marile metropole ale mileniului trei, sub forma unor centre spa de lux, amplasate în clădiri de patrimoniu, ca niște adevărate temple ale frumuseții.

Termele lui Traian și socializarea

A face baie era un ritual și o artă pe vremea Imperiului Roman. La antipod față de conceptul omului contemporan, care vede baia ca pe o activitate privată, romanii socializau cu spor în băile comunale, încheiau afaceri, aranjau căsătorii și discutau politică. Băile romane, printre care vestitele terme ale lui Traian, deveniseră atât de populare și de importante, încât într-un catalog al clădirilor din Roma anului 354 î.Hr. sunt menționate 952 de imobile cu această destinație. În erele care au urmat și mai ales în condițiile modei intrării băilor în fiecare casă, vechiul tip de socializare la care se dedau cu atât elan romanii aproape a dispărut. În ultimii ani, însă, apetitul pentru băile romane, reinterpretate pe direcția înfrumusețării, pare să fi revenit, foarte multe orașe europene, dar și de peste Ocean, inaugurând variante de mileniu trei.

Masaj cu ulei de argan în Barcelona

682 4 3Băile romane contemporane sunt dedicate conceptului de wellness, mai exact sunt spa-uri exclusiviste, unde clienții sunt răsfățați și tratați regește pentru a ajunge la o stare de bine care începe cu eliminarea de toxine și se termină cu împachetări faciale. Vremurile stresante cer relaxarea concomitentă a trupului și a minții, astfel încât băile romane contemporane sunt, înainte de toate, spații de vis. De pildă, sediul din Barcelona se află în centrul orașului, într-o clădire din secolul al XVII-lea, unde timpul pare să se fi oprit. Designul plin de istorie facilitează o experiență unică, iar serviciile includ toate procedurile de înfrumusețare posibile. De exemplu, aici turiștii pot încheia o zi obositoare cu un masaj de 60 de minute cu ulei de argan.

Programe speciale pentru îndrăgostiți la Sevilla

La câțiva pași de catedrala orașului, într-un palat care a acumulat peste cinci veacuri de istorie există băile romane din Sevilla, celebre în toată Europa pentru atmosfera de vis. Se intră printr-o curte în stil andaluz clasic, apoi în diverse încăperi în care apa este la temperaturi diferite. Totul se încheie cu o baie pe acoperiș, care oferă o priveliște uimitoare. Relaxarea deplină este însoțită, firește, de sesiuni de masaj acvatic, programe speciale pentru cuplurile de îndrăgostiți și tot ce mai există în arsenalul înfrumusețării contemporane.

Relaxare cu sare de Himalaya la Almeria

În plin centru al localității de poveste Almeria, din Spania, băile romane ale orașului au o notă de sofisticare aparte, dată de reperele vechii civilizații arabe, cu toată opulența sa. Aici pe primul plan se află masajele de relaxare, ritualurile de înfrumusețare exclusiviste, tratamentele corporale cu ulei de măsline din belșug și, ca un corolar, o baie de vis pe acoperișul clădirii. Tot aici, vedeta procedurilor de înfrumusețare poate fi terapia cu sare de Himalaya roz, pentru o relaxare unică, deplină. Ritualuri de excepție asemănătoare sunt disponibile și la băile romane din Vallromanes, în incinta unei clădiri de secol al XV-lea care oferă cele mai sofisticate și mai moderne tratamente faciale, masaje, băi, relaxare, un program de oxigenare celulară și detoxificare.

Anul acesta se vor deschide băi romane la Londra și la Paris, iar în 2019, la Copenhaga

Exfoliere şi înot în apă sărată în Chicago

Moda băilor romane a trecut Oceanul. Astfel, la New York există un astfel de loc magic, în miezul unuia dintre cele mai aglomerate și mai provocatoare orașe din lume, într-un imobil istoric, fostă fabrică de textile. Aici s-a imaginat o reinterpretare a vechilor tradiții ale băilor romane, grecești și turcești, într-un ansamblu care este deopotrivă călătorie în timp, relaxare și înfrumusețare. Atmosfera este unică, serviciile complete. Cea mai recentă inaugurare a unui astfel de spațiu a avut loc la Chicago. Între coloanele de lemn, lumină de candele și cărămidă ies în evidență elemente de decor aduse din case spaniole de secol al XVI-lea. Există cinci piscine, două saune și numeroase zone de înfrumusețare care oferă cele mai diverse ritualuri de wellness: exfoliere specială, înot în apă sărată, masaje, tratamente faciale cu produse cosmetice organice, terapii de recuperare pentru sportivi.