Main menu

header

694 4 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Pe cât de mult bine face organismului, pe atât poate fi de nociv soarele de vară pentru pielea pe care o usucă, îi încarcă porii, îi cauzează pete și depigmentări, o poate arde cu ușurință. Pentru toate aceste neajunsuri există o soluție naturală cu efecte remarcabile: tamarindul.

Împachetare pentru strălucire

Una dintre formulele de efect pentru redarea strălucirii pielii după expunerea la razele ultraviolete, indiferent că este vorba despre simpla ieșire zilnică sau despre o vacanță la malul mării, se bazează pe 30 g pulpă de tamarind, 150 ml apă fierbinte și 1/2 linguriță cu turmeric pulbere. Țineți pulpa de tamarind în apa fierbinte timp de zece minute, adăugați turmericul și amestecați până obțineți o pastă pe care o aplicați pe pielea curată. Lăsați să acționeze timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă plată. Formula de împachetare este ideală pentru pielea cu tendință de îngrășare și poate fi folosită de două ori pe săptămână, având ca rezultat un ten uimitor de împrospătat. Iar dacă doriți să eliminați petele cauzate de expunerea la soare, faceți o mască din o linguriță cu extract de tamarind, una cu miere și una cu zeamă de lămâie. Aplicați mixtura pe ten, lăsați 15 minute, apoi clătiți.

Remediu împotriva celulitei

694 4 2În doar câteva săptămâni de utilizare cu regularitate și cu disciplină, formula cu tamarind poate oferi rezultate remarcabile împotriva celulitei. Aveți nevoie de două lingurițe cu extract de tamarind, o linguriță cu zahăr, o linguriță cu suc de lămâie, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu. Amestecați foarte bine ingredientele, aplicați pasta rezultată pe zonele cu probleme și masați circular, cu o perie specială, timp de câteva minute. Procedeul se repetă de două ori pe săptămână, timp de cinci săptămâni. Este important de menționat faptul că formula este dedicată doar persoanelor cu pielea grasă și nu se efectuează după depilare, ci doar înainte!

Hidratant natural

Unele dintre cele mai comune și neplăcute probleme ale pielii - îngroșarea, lipsa de strălucire, ridurile fine, deteriorarea - pot fi „rezolvate” cu tamarind. De pildă, dimineața vă puteți spăla pe față cu apă în care a stat peste noapte pulpă de tamarind. De asemenea, o dată pe săptămână puteți recurge la hidratantul ideal, bazat tot pe acest fruct minunat. Astfel, puneți 15 g pulpă de tamarind în 250 ml apă fierbinte și lăsați 15 minute. Apoi adăugați două lingurițe cu ceai verde și mai lăsați cinci minute. Strecurați și folosiți loțiunea răcită pentru o hidratare de excepție a pielii.

Antiacneic redutabil

Tamarindul poate sta la baza unei formule antiacneice ale cărei rezultate vă vor surprinde prin dimensiunea lor. Astfel, fructul acționează prin intermediul conținutului de vitamina C și al antioxidanților pentru o reducere vizibilă a inflamațiilor pielii, ceea ce atenuează rapid acneea, diminuând simțitor și cicatricile specifice acestei neplăcute, dar atât de răspândite afecțiuni. De asemenea, prin intermediul vitaminei A, tamarindul curăță tenul de punctele negre. Pentru o excelentă mască antiacneică aveți nevoie de o lingură cu extract de tamarind, 1/2 linguriță cu turmeric măcinat și o lingură cu iaurt. Ingredientele se combină până la deplina omogenizare, apoi se aplică pe față și se lasă să acționeze 20 de minute, până se usucă. Se clătește cu apă călduță, apoi se tamponează și se aplică o loțiune specială pentru ten gras. Folosirea acestei măști o dată pe săptămână va avea ca rezultat nu doar o ameliorare vizibilă a acneei, ci și o strălucire specială a chipului.

Agent antiîmbătrânire

694 4 3Tot mai multe persoane consideră că a venit vremea să recurgă la metode naturale pentru a păstra cât mai mult timp aspectul tineresc al pielii. Tamarindul este un astfel de agent antiîmbătrânire, iar rezultatele pe care le conferă sunt spectaculoase, întrucât este un fruct bogat în antioxidanți de calitate și vitamine capabile să combată acțiunea radicalilor liberi asupra pielii. Pentru a prepara acasă o mască foarte eficientă, aveți nevoie de o lingură cu pulpă de tamarind, o lingură cu făină și o lingură cu miere. Faceți din toate aceste ingrediente o pastă bine omogenizată, apoi aplicați-o pe pielea feței și pe gât. Lăsați-o să acționeze zece minute, până începe să se usuce. Apoi, cu un burete umezit în apă, înlăturați-o cu mișcări delicate. La final, spălați fața cu apă plată și tamponați cu un prosop uscat. Procedeul care vă va menține pielea neașteptat de tânără și proaspătă se poate repeta de două ori pe săptămână.

Tamarindul înlătură complet petele mai închise la culoare de pe gât, prin aplicarea de două ori pe săptămână, timp de două săptămâni, a unui amestec din o linguriță cu concentrat de fruct, o linguriță cu miere și o linguriță cu apă de trandafiri

Reţeta părului mătăsos şi sănătos

694 4 4Dacă doriți să renunțați la produsele cosmetice pline de chimicale cu care conferiți strălucire părului, aveți la îndemână o formulă naturală: tamarindul. Rețeta pentru un păr frumos cu acest fruct nu doar asigură o catifelare de zile mari a firului de păr, care devine flexibil și mătăsos, ci și o hrănire în profunzime, care va preveni căderea părului și va întări foliculii. Ingredientele sunt puține și la îndemână: 15 g pulpă de tamarind și 200 ml apă. Înmuiați în lichid, timp de zece minute, pulpa fructului, apoi masați scalpul și părul cu apa plină de nutrienți. Luați un prosop uscat și, prin presare, înlăturați apa în plus de pe păr și lăsați să acționeze o jumătate de oră. La final, spălați părul în mod obișnuit. Dacă veți repeta acest procedeu de două ori pe săptămână, veți observa nu doar o remarcabilă îmbunătățire a aspectului acestuia, ci și o stopare a căderii firelor de păr.

Exfoliere de excepţie

694 4 5Tamarindul acționează ca un excelent agent de exfoliere a pielii, așa că nu este nevoie să mergeți la un costisitor cabinet cosmetic doar pentru asta. Plin de acizi benefici, care, de altfel, stau la baza majorității produselor de înfrumusețare dedicate exfolierii, tamarindul elimină impuritățile, hrănește, catifelează și deschide porii din profunzime. Aveți nevoie de o linguriță cu pulpă de tamarind, o linguriță cu sare grunjoasă și o linguriță cu iaurt. Amestecați ingredientele, aplicați pe față și pe gât, apoi masați ușor, cu mișcări circulare, timp de cinci minute, pentru a elimina celulele moarte de la suprafața pielii. Puteți aplica această formulă și de două ori pe săptămână. Pentru tenul uscat, în loc de iaurt se poate folosi cremă de lapte.