Main menu

header

702 4 1de Luana Mare şi Raluca Ogaru

Augmentarea buzelor este una dintre cele mai solicitate operaţii estetice în ultimii ani, iar medicii propun clientelor variante care mai de care mai avantajoase pentru o înfrumuseţare de durată. Printre soluţiile oferite de chirurgia plastică se află şi mărirea volumului cu ulei de silicon, o substanţă despre care Gabriel Mazilu (foto), medic specialist Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică, Coordonator al Centrului de Chirurgie Plastică Arcadia Iaşi, spune că poate crea mari neplăceri.

„O substanţă ieftină, necancerigenă, avantajoasă pentru practician”

702 4 2- Ce este uleiul de silicon şi prin ce se diferenţiază de cel obişnuit?

- Uleiul de silicon a fost introdus în medicină iniţial pentru tratamentul dezlipirii de retină. Cu timpul, a fost utilizat şi pentru augumentarea sânilor sau chiar a feţei. El se foloseşte de aproape 50 de ani, nu este ceva care a apărut acum. În ultimii 20 de ani a fost preferat pentru operaţiile de mărire a buzelor. Este o substanţă lichidă, vâscoasă, cu efect permanent, dar care dă şi multe complicaţii.

- Care sunt avantajele pentru care a fost sau este preferat de unii medici şi unele paciente?

- Uleiul de silicon este un produs care nu are culoare, nici miros, nu este volatil şi nici cancerigen. Este stabil termic şi chimic şi este ieftin în raport cu alte substanţe folosite în augumentare. E avantajos pentru un practician. Este permanent, nu se resoarbe.

„Se injectează sub formă de micropicături”

702 4 3- Care sunt pericolele la care se expun cele care apelează la acest tip de substanţă pentru augmentare?

- În primul rând, trebuie explicat modul în care se administrează. Se folosesc două tipuri de ulei de silicon: unul impur, industrial, şi altul cu un grad mai mare de puritate. Bineînţeles că ambele sunt sterile, dar compoziţia este diferită, desigur şi preţul. Ca procedură, se injectează pe un punct undeva la 0,01 ml la intervale între 2 şi 4 mm. Se numesc micropicături. Organismul încearcă să le înglobeze şi formează apoi mici capsule de ţesut fibrotic colagenos care are rolul de a ţine substanţa pe loc, de a o opri dintr-o posibilă migraţie. Colagenul apare în procesul de reparare a organismului. Spre deosebire de acidul hialuronic care este hidrofil şi dă un aspect de rehidratare a buzei, acest silicon nu are efecte de rehidratare. Într-adevăr măreşte, dar în jurul acestor picături se formează un ţesut fibrotic, cicatriceal, iar acesta nu are structura tegumentului sau ca a mucoasei. Este un ţesut fad, nici hidratat, nici elastic, cu o vascularizaţie anarhică. Această procedură se face în mai multe etape, măcar de o lună între şedinţe, pentru a lăsa timp fibroplaziei să apară, adică a formării unei capsule din ţesut fibrotic în jurul microparticulei de ulei de silicon.

- Pericolele vin de la siliconul impur?

- Cei care au folosit acest „filer” au crezut că toate complicaţiile apar ca rezultat al impurităţii sale. Uleiul de silicon este un produs steril, dar este impur în conţinut din punct de vedere biologic, iar asta ar duce la formarea de aşa-numite granuloame, practic nişte reacţii normale ale organismului de a se apăra de factorii externi, în speţă de acest silicon. Aşa s-a crezut iniţial, că folosirea acestui tip de silicon cu un grad mult mai mic de impurităţi, poate să asigure o oarecare siguranţă a procedurii. Dar, inclusiv la siliconul pur apar aceleaşi complicaţii ca şi la cel impur.

„Pot apărea leziuni chistice, cicatrice sau necroze”

702 4 4- Şi cum reacţionează organismul la aceste augmentări?

- Complicaţiile pot fi de la minore la mari. Primele pot fi un eritem, adică o roşeaţă, o vânătaie, echimoze, un edem, adică o mărire de volum mai mare decât ar trebui. Iar cele importante includ granuloame, migrarea produsului dacă nu se formează capsula de colagen. În aceste cazuri este necesară intervenţia chirurgicală pentru că microparticula de ulei de silicon se duce într-un loc unde găseşte lăcaşuri, în jurul buzelor. Se produce infecţie, care duce la ulceraţii. Infecţia caută o portiţă unde să iasă, una care să se deschidă foarte uşor, iar aceasta poate fi la nivelul pielii. Şi astfel pot apărea cicatrice care pot desfigura buza, leziuni chistice umplute cu lichid etc. Pentru toate acestea sunt făcute studii ample în ţările cu tradiţie în chirurgia plastică. Pot apărea hepatită granulomatoasă, pneumonii, embolism (o picătură de silicon, anumite fracţiuni se pot detaşa, pot pătrunde la nivelul vaselor de sânge şi de acolo pot ajunge oriunde la nivelul feţei de unde pot să blocheze vasele de sânge şi să producă necroze la nivelul nasului, unghiului intern al ochiului; se poate ajunge la orbire). Acestea sunt complicaţiile foarte grave. S-au raportat de-a lungul timpului şi decese. Toate aceste complicaţii grave sunt asociate cu folosirea uleiului siliconic industrial, care nu este pur. Dar inclusiv cel purificat, de uz medical pentru dezlipirea de retină, are un grad de complicaţii de 3%-5%, chiar dacă este folosit în mod corect, ceea ce reprezintă foarte mult.

- Sunt paciente care cred că efectul obţinut merită aceste riscuri?

- Cred că sunt paciente care nu ştiu exact la ce se expun. Niciun efect nu merită aceste riscuri. De altfel, mărirea buzelor cu ulei de silicon este forţată şi acestea sunt distorsionate. Se fac mai multe şedinţe până la a se ajunge la volumul dorit, iar după cum spuneam mai devreme, efectul este permanent, adică odată introdus uleiul de silicon, nu mai poate fi scos decât pe cale chirurgicală. După ce este injectat, apar nişte crescături pe partea internă a buzelor şi care le împing în afară, oferindu-le un aspect forţat. De aceea spun că nici nu sunt anatomice.

„Se scoate numai pe cale chirurgicală”

- Ce este de făcut dacă pacienta vrea să renunţe la acest tip de implant după ce şi l-a injectat?

- Doar pe cale chirurgicală se poate rezolva şi cu destule probleme. Este ca un ciment pe care îl introduci în corp. Cum să mai scoţi acea substanţă când se duce în ţesutul adipos? Nu mai ai cum. Se poate infecta şi am avut un caz în care ieşea puroi prin piele, pe faţă. Era o pacientă a unui medic din SUA, care a venit la mine pentru a-i scoate acest ulei de silicon din faţă. Chirurgia de eliminare a acestui silicon trebuie făcută cu radiofrecvenţă, care taie şi coagulează în acelaşi timp. Altfel, ţesutul, fiind fibrotic, sângerează foarte mult.

- Ce medicamente se prescriu în complicaţiile cu ulei de silicon?

- Până ajunge pe masa de operaţie, se administrează un antibiotic, un antiinflamator şi corticosteroizi la nivelul leziunii, precum şi creme din terapia cancerigenă. Uneori sunt utile şi tratamentele cu laser.

„Efectul este permanent, odată introdus uleiul de silicon, nu mai poate fi scos decât pe cale chirurgicală“

„Acidul hialuronic este preferabil altor feluri de augmentări“

- Care sunt cele mai bune variante de mărire a buzelor?

- Eu consider că cea mai bună formă de a creşte volumul buzelor este cea cu acid hialuronic, o substanţă naturală, care se resoarbe în timp şi care conferă o hidratare bună zonei. Iar când pacienta vrea să renunţe la hialuronic poate injecta un anatagonist, o substanţă care îl scoate imediat fără a da complicaţii. Uleiul de silicon nu are un asemenea antagonist.