Main menu

header

724 4 1de Valeria Roman şi Raluca Ogaru

Vedetele de la Hollywood au fost adesea modele pentru oamenii obișnuiți, care au căutat cu ajutorul chirurgiei estetice „să fure” din trăsăturile cu care i-a înzestrat natura pe idolii lor. Fie că admirați gropițele feminine ale Mirandei Kerr sau pe cele prelungi, masculine, ale lui Matthew McConaughey, ambele se pot realiza chirurgical prin operație estetică și în România, procedura fiind numită bisectomie. Astfel, gropițele în obraz se pot obține în cabinetul esteticianului, fără complicații. Mădălina Brândușescu (medalion), managerul Clinicii Beauty Art Aesthetics din Capitală, specialist în estetică, ne explică pașii prin care puteți să-i conferiți zâmbetului dumneavoastră un plus de șarm.

„Se efectuează sub anestezie locală”

724 4 2- Sunt pacienți care cer această intervenție chirurgicală în România?

- Există cerere din ce în ce mai mare de intervenții pentru formarea gropițelor, dar și de tratamente pentru zona dintre nas și buze. Aici se modelează arcul lui Cupidon și se ridică buza superioară prin metoda minichirurgicală. Arcul lui Cupidon se obține cu fire sau injecții cu acid hialuronic. Revenind la gropițe, da, pot spune că operația estetică prin care acestea se obțin a devenit una dintre cele mai îndrăgite proceduri în prezent.

- Ce presupune și cât costă procedura?

- Intervenția se poate realiza relativ ușor, cu un disconfort postoperator minim, conferindu-i astfel zâmbetului dumneavoastră un plus de carismă, ceea ce, de ce să nu recunoaștem, înseamnă și o încredere crescută în atractivitatea proprie. În Statele Unite, această operație este preferată deopotrivă de un număr foarte mare de femei și de bărbați, în ultima perioadă. Operația estetică de gropițe în obraji este cât se poate de simplă și nu necesită anestezie generală, ci locală, costul procedurii fiind în jur de 1.000 de euro.

„Esteticianul se orientează după colțul buzelor și al ochilor”

- Poate oricine să facă această intervenție? Care este profilul pacientului?

724 4 3- În principiu, operația estetică de gropițe în obraji se recomandă pentru oricine își dorește un plus de șarm atunci când zâmbește. Pentru un efect optim însă, fizionomia ar trebui să fie echilibrată. De exemplu, pentru pacienții cu fața alungită operația poate fi contraindicată pentru a nu accentua suplimentar aspectul prelung al feței. Profilul pacientului ideal este cel cu fața rotundă. Pentru aceștia, gropițele din obraji dau chiar iluzia pierderii în greutate, un alt plus pentru creșterea încrederii în sine. Se va studia cu atenție fizionomia pentru a stabili care este locul unde în mod natural ar fi vizibile gropițele. Esteticianul se orientează după colțul buzelor și al ochilor pentru a crea gropițe cu un aspect firesc.

- Cum decurge intervenția și cât durează?

- După ce a fost marcată zona unde se dorește să apară noile gropițe în obraji, se vor face mici incizii sub anestezie locală în interiorul cavitații bucale ale mușchiului buccinator, pentru a crea mici „defecte”. Se înlătură o mică parte, de aproximativ 3-4 mm din mușchii faciali. Suturile vor dispărea de la sine în cel mult două săptămâni și nu vor exista cicatrice vizibile pe obraji. Gropițele se pot crea în ambele părți, operația durând aproximativ 20 de minute pentru fiecare obraz. Această procedură poate să fie efectuată și în etape, pentru că rezultatele ei sunt de multe ori ireversibile.

„Rezultatul final se vede după trei luni”

- Ce restricții are pacientul după intervenție?

- După această procedură, pacientul trebuie să știe că zona operată va fi ușor tumefiată, cu mici echimoze. Acestea nu sunt motive reale de îngrijorare, pacientul se întoarce acasă fără nicio problemă, disconfortul fiind similar cu acela resimțit după o intervenție stomatologică. Activitățile normale se pot relua imediat după operație. Consumul de alimente și de lichide este permis la aproximativ două ore după operație. Se recomandă un regim cu alimente moi/lichi- de pentru trei zile de la operație. De asemenea, pacientul operat va folosi o soluție orală antiseptică de clătire a cavității bucale timp de cel puțin o săptămână de la intervenție. În primele șapte zile, este important ca pacientul să poarte mici plasturi peste zona operată.

- Când se poate vedea rezultatul final obținut?

- În primele trei-patru săptămâni de la operație, gropițele vor fi vizibile și atunci când fața este relaxată, însă imediat ce procesul de vindecare este complet, ele vor fi vizibile doar când pacientul zâmbește sau contractă mușchii feței. În următoarele luni de la operație, aspectul gropițelor va fi semipermanent, urmând ca rezultatul final să se stabilizeze și gropițele să devină vizibile doar atunci când fața este animată. Procesul de vindecare este complet încheiat după aproximativ trei luni.

În unele culturi, gropiţele sunt văzute ca semne de bun augur, noroc, prosperitate şi atractivitate

Gropițele sunt mici depresiuni în mușchii obrajilor care devin vizibile atunci când cineva zâmbește, conferindu-i persoanei respective un plus de carismă