Main menu

header

de Ana Trifan

Soarele verii accetuează pistruii, pe care unele dintre dumneavoastră îi detestă cu siguranţă. Nu trebuie să alergaţi la farmacie după creme scumpe, pentru că îi puteţi combate la fel de bine şi mai ieftin cu zeamă de lămâie, miere, castravete, hrean sau pătrujel.
Pistruii sunt pete mici, neregulate, de culoare brun-gălbuie sau roşiatică, ce au un diametru de doi până la patru milimetri. Apar mai ales la persoanele cu ten foarte deschis la culoare şi la cele cu păr blond sau roşcat. De obicei, nu au niciun fel de consecinţe pentru sănătate şi singurele probleme pe care par să le cauzeze sunt cele estetice.

Sensibili la razele UV
Pistruii sunt sensibili la razele ultraviolete, aşa că vor fi mai proeminenţi după expunerea la soare. Deşi pot fi prezenţi oriunde pe corp, se observă că apar mai ales în locurile mai uşor expuse la efectele razelor solare: pe faţă, în regiunea decolteului, pe umeri şi pe braţe. Există două tipuri de pistrui: ephelidele (petele roşiatice sau brun-gălbui ce apar în lunile de primăvară şi vară, din cauza expunerii la soare, şi se estompează sau dispar în lunile reci) şi lentigines (petele mici, maronii sau chiar negre, mai închise la culoare, ce nu se estompează pe perioada iernii).

Un „accesoriu” sexy sau o povară?
Deşi pentru unii prezenţa pistruilor e un „accesoriu” sexy, pentru alţii, micile pete maronii sunt o problemă estetică. Dar când şi de ce apar aceştia? În primul rând, expunerea îndelungată la soare poate provoca apariţia pistruilor în special la cei cu piele foarte deschisă la culoare. La aceste persoane, concentraţia de melanină din piele este mai scăzută, ceea ce face ca pistruii să apară mai rapid. Dezechilibrele hormonale pot fi  cauza pistruilor. În acest caz, estrogenul poate stimula în exces pigmentul să producă celule ce se colorează mai uşor la expunerea la razele soarelui. Există şi o afecţiune rară, numită  Xeroderma Pigmentosum, ce cauzează o sensiblitate mai accentuată la razele ultraviolete, ceea ce duce la apariţia pistruilor.

Lămâia şi castravetele albesc tenul
Iată câteva remedii pe care le puteţi prepara în casă.
Ungeţi-vă tenul cu smântână şi lăsaţi-o pe faţă cel puţin 20 de minute. Nu vă spălaţi cu săpun după aceea, ci îndepărtaţi-o uşor, de preferinţă cu un şerveţel umed sau cu un tampon îmbibat în ceai de pătrunjel, după care aplicaţi o cremă hidratantă.
Sucul de lămâie este alt remediu testat cu succes în îndepărtarea pistruilor. Zeama trebuie să o întindeţi cu degetul pe zonele afectate de pistrui. Petele se vor decolora.
Castravetele este şi el un bun „decolorant” al petelor pigmentare şi al pistruilor. Tăiaţi câteva felii de castravete organic şi staţi cu ele pe faţă câte o jumătate de oră seara şi dimineaţa.

Iaurt versus iritaţii
O altă metodă eficientă de a scăpa treptat de pistrui este de a vă spăla faţa sau demachia cu iaurt.
De câte ori aveţi la desert caise, coacăze roşii sau căpşuni, striviţi câteva şi utilizaţi-le ca şi mască pentru ten sau pentru alte zone afectate de pete.

Mască din miere
Încălziţi puţină miere şi apoi aplicaţi pe faţă cu ajutorul degetelor. Puteţi adăuga în miere şi câţiva germeni de grâu. După ce aţi stat o jumătate de oră cu această mască pe faţă, spălaţi-vă cu apă caldă şi apoi clătiţi tenul cu apă cât mai rece.

Hrean şi ceapă
Sucul sau oţetul de hrean fac, de asemenea, minuni în combaterea pistruilor. Şi o mască preparată din făină de ovăz şi puţin suc de lămâie va avea acelaşi efect.
Pătrunjelul luptă şi el cu succes în combaterea pistruilor. Preparaţi o infuzie din trei linguriţe cu plantă uscată la o cană cu apă. Fierbeţi, după care lăsaţi acoperit cel puţin un sfert de oră. Tamponaţi zonele afectate de pete. Mai puteţi încerca o altă metodă la fel de eficientă. Tăiaţi mărunt sau striviţi frunze de pătrunjel, în aşa fel încât să obţineţi cât mai mult suc. Aplicaţi pe faţă timp de jumătate de oră dimineaţa şi seara.
Dacă vă deranjează mai puţin mirosul decât pistruii, frecaţi-vă zilnic zonele afectate cu o bucată de ceapă (e de preferat să o striviţi în loc să o tăiaţi). Ceapa este bună pentru atenuarea petelor de orice natură de pe ten.

Hrană pentru o piele frumoasă
Nu există o anume dietă care să vă scape de pistrui, dar iată ce puteţi face pentru a vă asigura că aveţi un ten frumos şi sănătos. Consumaţi multe legume şi fructe proaspete, pentru a vă asigura vitamina A, cele din complexul B şi C, toate esenţiale pentru o piele frumoasă. Vitamina B5 (din lapte, ouă, varză sau germeni de grâu) vă va ajuta să preveniţi uscarea pielii. Acizii graşi esenţiali, ce se găsesc în uleiurile vegetale presate la rece (extravirgine) sunt de mare ajutor dacă vreţi să aveţi o piele suplă şi rezistentă.

Folosiţi cremele cu factor de protecţie solară

Iată şi câteva sfaturi estivale simple, ce previn apariţia pistruilor:
- folosiţi o cremă de protecţie solară de bună calitate şi cu SPF mare de fiecare dată când ieşiţi la soare;
- în lunile de vară, ca să evitaţi ca razele soarelui să vă afecteze tenul, aveţi grijă să vă puneţi pe cap o pălărie sau o şapcă atunci când ieşiţi din casă;
- nu vă expuneţi la soare în intervalul orar 10:00-16:00.