Main menu

header

755 4 3de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Pierderea unei nopți de somn are efecte catastrofale asupra aspectului chipului - ochii sunt umflaţi şi încercănaţi, părul nu vrea să se aranjeze şi este în toate direcţiile, pielea devine mată şi îşi pierde supleţea. Pentru ca toate aceste lucruri să nu se întâmple, specialiștii recomandă o tehnică japoneză cu rezultate spectaculoase asupra inducerii așa-numitului somn de frumusețe: „respirația Lunii”.

Odihna ideală pentru reîmprospătare

După o noapte de insomnie, organismul chiar crede că a îmbătrânit și asta se vede imediat pe chipul obosit. Somnul are cu adevărat beneficii extinse pentru frumusețe, ca și pentru sănătate şi este esenţial pe ambele direcții. Tehnica japoneză „respirația Lunii” nu doar ajută corpul să se relaxeze și să permită intervenția somnului, dar asigură și acea odihnă ideală pentru reîmprospătare. Descrisă în cartea autoarei Sarah Harvey, „Kaizen: The Japanese Method for Transforming Habits, One Small Step at a Time” („Kaizen: metoda japoneză de a ne transforma obiceiurile. Puțin câte puțin”), această practică pleacă de la principiul calmării rapide a minții care „rulează” în pat e-mailuri, probleme, preocupări cotidiene prelungite târziu în noapte etc.

Reparare celulară cu relaxarea perfectă

Pentru momentele în care somnul nu vrea să vină din pricina gândurilor de tot felul, Harvey recomandă respirația doar prin nara stângă, parte a corpului asociată cu sistemul nervos. Expirația se face prin nara dreaptă. În cazul în care relaxarea întârzie, puteți alterna exercițiul, schimbând părțile și menținând expirația pe nara opusă celei pe care ați respirat. Ce obțineți prin acest tip de odihnă perfect relaxată? În timpul somnului, organismul intră într-o aparentă stare de inactivitate. Cu toate acestea, mecanismele celulare de reparare şi de refacere nu se opresc, ci lucrează în continuare. Așadar, celulele se autorepară în timp ce dormim.

Accelerare a producerii de colagen

În timpul somnului, hormonul de creştere atinge un vârf al secreţiei în timpul odihnei profunde. Acesta are roluri importante în promovarea reparării celulare şi tisulare şi în stimularea dezvoltării ulterioare a unor noi structuri. Somnul întrerupt, neliniştit, poate afecta acest proces. Şi producţia de colagen este accelerată în timpul somnului. Acest compus este renumit pentru importanța asupra elasticității și tonusului tenului, influențează major hidratarea pielii și dacă lipsa somnului alterează această producție, aspectul chipului are de suferit - vor interveni ravagiile expunerii la elementele agresive exterioare.

Somnul de frumusețe întărește sistemul imunitar și previne inclusiv apariția unor boli de piele

Primul pas spre un ten suplu, luminos

Ca să aveți un ten frumos, o piele radiantă de sănătate, nu trebuie neapărat să cumpărați produse cosmetice scumpe, să apelați la creme ce promit miracole, să încercați măşti peste măşti. Potrivit specialiștilor, simpla respectare a unui orar sănătos de somn, cu șapte ore de odihnă, indus cu ajutorul unor tehnici de relaxare care generează o calmare completă a minții și implicit o odihnă deplină, așa cum este și „respirația Lunii”, trebuie să fie primul pas, obligatoriu, spre un ten suplu, luminos, fără cearcăne, proaspăt.