Main menu

header

757 4 5de Călin Popa şi Eduard Popa

După tot felul de tuburi, recipiente și sticle - o adevărată industrie ele însele - ambalajele pentru cosmetice se pregătesc să intre în era hârtiei.

Recipiente din celuloză, echipate cu o barieră bio

Doi producători de ambalaje din hârtie și din plastic și-au dat mâna pentru a intra cu recipiente biodegradabile și prietenoase cu mediul în industria cosmetică. Oricât de dificil ar părea la prima vedere, acest demers, care se adresează unei lumi pline de serumuri, loțiuni și formule lichide de fond de ten, este promovat de companiile BillerudKorsnäs și Alpla, care au lansat Comunitatea Recipientelor din Hârtie. Imediat, branduri ca L’Oréal, Carlsberg sau Coca-Cola Europe au răspuns prezent, fiecare pe domeniul său, dar cu toții dedicați aceluiași proiect: realizarea de recipiente din celuloză, echipate cu o barieră realizată dintr-un material bio, care să asigure impermeabilitatea viitoarelor „sticle”, notează „Cosmopolitan”. Această proprietate va fi posibilă cu ajutorul unui material numit PEF, un polimer din plante 100% reciclabil.

Producția de masă mai așteaptă

Demersul de creare a unui tip de recipient din hârtie, biodegradabil, vine din anul 2015, când compania olandeză ecoXpac lansa un astfel de produs pentru Carlsberg. Dar până la producerea în masă a acestor ambalaje care într-adevăr să genereze o revoluție în industria cosmeticelor, companiile din domeniu abia încep să-și „îmbutelieze” produsele în materiale mai prietenoase cu mediul sau în ambalaje minimaliste. De regulă, sunt branduri de lux, cu prețuri peste medie - Tata Harper, Granit - sau producători de nișă, ca Le Labo, L:A Brucket, Lixirskin. De pildă, compania australiană Grown Alkemist folosește ambalaje din materiale reciclabile, de calitate, ce protejează simultan conținutul fără chimicale, dar și mediul. Așadar, momentan, „sticlele” biodegradabile sunt create de fiecare brand în parte, dar recipientele din hârtie pentru toată piața cosmeticelor par din ce în ce mai aproape.

Singurele cosmetice care pot fi ambalate în prezent în recipiente din hârtie sunt balsamurile speciale, cremele fără apă sau glicerină, pudra uscată, anumite blush-uri și parfumurile în formă solidă