Main menu

header

759 4 1 de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Există nenumărate metode de a preveni căderea părului bărbaților, dar puține dintre ele reușesc să și combată fenomenul, odată instalat. Din acest motiv, o recen- tă descoperire vine să dea speranțe domnilor pentru care podoaba capilară este un element estetic de primă importanță.

Părul începe să crească după o lună

Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin, din SUA, au realizat o șapcă foarte asemănătoare cu una de baseball, care are încorporat un plasture ce produce electricitate și astfel poate combate calviția incipientă. Testele s-au derulat inclusiv pe scalpul tatălui unuia dintre specialiști, iar rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare: părul a început să crească după o lună. Anterior, experimentele pe animale de laborator puseseră în evidență faptul că dispozitivul are rezultate mai bune decât medicația sau alte produse cosmetice dedicate. Un alt fapt îmbucurător este acela că nu s-au semnalat efecte secundare după purtarea șepcii.

Impulsuri electrice trimise spre scalp

Plasturele interior are grosimea de un milimetru și trimite spre scalp impulsuri electrice de fiecare dată când capul se mișcă, stimulând creșterea părului cu ajutorul substanțelor naturale ale pielii. Impulsurile sunt suficient de blânde încât să poată fi suportate de oricine. De fiecare dată când capul se mișcă, plasturele, realizat dintr-un plastic special, foarte flexibil, vibrează, furnizând electricitate. „Mișcările normale de pe parcursul unei zile sunt de ajuns pentru a da toată puterea necesară plasturelui de a acționa”, explică inginerul Xudong Wang.

Activează foliculii de păr

Dispozitivul nu este creditat cu rezultate spectaculoase în cazul bărbaților care au chelit cu mulți ani în urmă, întrucât are doar capacitatea de a activa foliculii de păr existenți, fără să poată genera alții, noi. De asemenea, potrivit specialiștilor americani, șapca nu poate funcționa în timpul somnului, deci este de preferat ca această piesă să fie percepută ca un mijloc de regenerare semnificativă mai degrabă decât o soluție-miracol pentru cei care suferă de calviție de foarte mult timp.

Echipa de specialiști de la Universitatea Wisconsin lucrează la o șapcă prevăzută cu un plasture care să acopere întregul cap și vor extinde testările pe subiecți umani cu ambele variante