Main menu

header

760 5 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Protecția în fața razelor ultraviolete nu e obligatorie doar vara, ci și iarna. Potrivit oftalmologilor, este greşită ideea conform căreia ochelarii de soare se folosesc numai la temperaturi mari - radiaţiile dăunătoare pentru vedere sunt prezente şi în anotimpul rece.

Previn oftalmia de zăpadă

Ochelarii de soare sunt o necesitate şi iarna, iar lipsa acestora, mai ales atunci când zăpada este peste tot în jurul nostru, ne poate provoca afecţiuni grave la nivel ocular. Cei mai sensibili sunt ochii deschişi la culoare. Zăpada proaspăt căzută reflectă 85% din razele UV, proporţie care creşte cu altitudinea. Acestea, reflectate de nea şi alături de vântul uscat, pot provoca oftalmia de zăpadă, manifestată prin usturime, lăcrimare, fotofobie (toleranță redusă la lumina puternică) şi senzaţia de „nisip în ochi”. În același timp, vremea foarte friguroasă poate duce la îngheţarea secreţiilor lacrimale.

Lentile potrivite și filtru polarizat

760 5 2Putem preveni afecţiunile oculare legate de expunerea la radiațiile solare dăunătoare protejându-ne cu ajutorul ochelarilor de soare cu protecţie UV, cu lentile cât mai mari, care să apere şi aria din jurul ochilor. Cantitatea de lumină transmisă prin lentilă este marcată pe braţul ochelarilor: categoria 0 lasă să treacă 80%-100% din lumină, categoria 1 permite 43%-80%, în categoria 2 intră lentilele potrivite pentru vreme cu lumină diurnă moderată, iar categoriile 3 și 4 sunt optime împotriva agresiunii razelor puternice. Pe lângă lentila cu protecţie UV, putem alege şi un filtru polarizat, avantajele acestei lentile fiind eliminarea reflexiilor orbitoare, contrast mai bun, culori naturale, reducerea senzaţiei de „ochi obosiţi”, 100% protecţie UV. În plus, noile tehnologii au permis apariţia ochelarilor de schi sau pentru diverse ocazii speciale, cu filtre care duc la un contrast mult mai bun.

Modelele supradimensionate domină sezonul 2019

Odată stabilit faptul că este nevoie de ochelari de soare și în sezonul rece, puteți trece la componenta de stil a acestui accesoriu. În sezonul rece 2019 se poartă o varietate de modele, în prim-plan fiind ochelarii de soare supradimensionați. Și-au pus amprenta pe o mulțime de modele, de la cunoscuții ochelari ovali până la cei sport sau chiar „ochi de pisică”. Ochelarii de soare supradimensionați sunt destinați ținutelor mai extravagante, aceștia subliniind stilul nonconformist. În același timp, se potrivesc foarte bine ținutelor simple, pe care le pot scoate din anonimat. Ochelarii de soare supradimensionați sunt potriviți pentru aproape orice tip de față, cu excepția celei rotunde și mici.

Pentru protecție optimă, este recomandat să cumpărați ochelarii de soare pentru iarnă din magazine specializate, întrucât produsele contrafăcute pot fi chiar periculoase

Două extreme în trend: vintage şi „Tortoise Shell“

760 5 3La polul opus modelelor de ochelari supradimensionați, stilul minimalist este prezent în colecțiile designerilor în 2019. Sunt perfecți pentru chipurile cu trăsături fine, atâta vreme cât complimentează forma feței. Un alt model în plină actualitate, care, practic, nu are vârstă, este cel vintage. Inspirația retro rămâne plină de farmec în orice fluctuație de modă, iar în 2019 acești ochelari de soare vin cu anumite accente moderne și sunt unisex. La antipod, cu un accent ultramodern, modelele „Tortoise Shell” („carapace de broască țestoasă”) au invadat podiumurile de modă, iar pe lângă combinația clasică galben și maro, acestea apar în multe alte variante.