Main menu

header

de Ana Trifan

V-aţi gândit vreodată că aţi putea renunţa la cuptor şi să mâncaţi doar alimente crude? Vedetele de la Hollywood au făcut-o şi spun că se simt minunat. Actriţe ca Demi Moore, Uma Thurman (foto), Nathalie Portman, Kirsten Dunst sau Alicia Silverstone susţin că sunt pline de energie, slabe şi frumoase datorită unei diete care pentru unii ar părea de-a dreptul exagerată şi periculoasă.

Tinereţe fără bătrâneţe
Acest stil de a mânca totul crud, neprocesat, s-a transformat într-o modă ce a traversat Oceanul şi a ajuns în ţări ca Germania şi Austria. Aşa se explică apariţia unor magazine şi restaurante ce promovează  acest mod de hrănire. Susţinătorii dietei în care se consumă doar crudităţi („raw diet”) spun că aceasta i-a întinerit şi că se simt mai bine ca oricând. Consumând doar alimente crude vă veţi ajuta corpul să ajungă la greutatea ideală şi să o menţină. Fibrele din hrana crudă sunt ingredientele ce vă vor ajuta să slăbiţi. Crudităţile vor face ca pielea să arate mai curată şi mai tânără. Asta pentru că alimentele nu-şi mai pierd vitaminele şi mineralele, aşa cum se întâmplă atunci când sunt fierte, coapte sau prăjite. Alergiile şi problemele cu tenul încep să dispară la numai o lună de la iniţierea acestei diete. Şansele să faceţi diabet sau boli de inimă scad.

Veganii, aripa dură a vegetarienilor
Adepţii dietei în care se mănâncă doar crudităţi sunt de trei feluri. Veganii sunt cei care consumă legume, fructe, nuci, seminţe, totul crud, dar exclud orice produs ce provine de la animale (ouă, lapte, carne etc.), vegetarienii, cei care adaugă în dieta lor ouă şi lactate, iar a treia categorie este a acelora care mănâncă, pe lângă crudităţi, şi carne, peşte, fructe de mare sau organe neprocesate. În general, în această dietă sunt evitate cerealele, fasoalea şi soia, pentru că acestea sunt toxice dacă nu sunt preparate. Dintre lactate sunt acceptate doar cele nepasteurizate şi neomogenizate. Adepţii dietei bazate pe hrană crudă susţin că prăjirea alimentelor duce la apariţia unui număr mare de toxine, iar unele dintre ele sunt responsabile pentru apariţia cancerului. De asemenea, mâncarea procesată îşi pierde o bună parte din vitamine şi minerale.

Adio aragaz, bun venit robot de bucătărie!
Ce trebuie să aveţi în frigider dacă v-aţi decis să urmaţi această dietă? Legume şi fructe proaspete sau deshidratate (se acceptă şi cele congelate), lapte şi lactate preparate prin fermentare şi nepasteurizate (chefir, de exemplu), carne de vită, organe, peşte, fructe de mare. Nu trebuie să vă lipsească din casă alunele de pământ, fisticul, migdalele, seminţele, hrişca, uleiul presat la rece (extravirgin). Cum ar trebui să arate bucătăria cuiva care consumă doar crudităţi? Nici urmă de aragaz sau de cuptor cu microunde. Aliaţii de bază vor fi robotul de bucătărie, blenderul, storcătorul şi, eventual, un aparat ce deshidratează fructe şi legume. Crudităţile care au trecut prin aceste aparate nu trebuie păstrate mai mult de o zi, pentru că îşi pierd proprietăţile. Se acceptă, de asemenea, marinarea cărnii şi a peştelui, dar fără ca acestea să fi fost fierte în prealabil, precum şi produsele afumate „la rece”.

Carnea negătită poate fi periculoasă
Deşi Demi Moore sau Uma Thurman mărturisesc că este delicios un carpaccio (carne crudă de vită, miel sau peşte, tăiată în felii subţiri ca o coală de hârtie şi stropite cu ulei şi lămâie), iar mulţi dintre noi nu refuză un biftec tartar sau sushi (peşte crud, specific bucătăriei japoneze), trebuie să ştiţi că vă expuneţi unor mari riscuri consumând carne crudă. Carnea care nu a fost gătită la o temperatură îndeajuns de ridicată poate păstra în ea un parazit numit trichinella spiralis. Carnea crudă de vânat poate avea în ea o bacterie numită bruceloză. E. Coli şi Salmonella sunt alte două bacterii invizibile ce pot apărea în produsele crude de origine animală (ouă, carne). De asemenea, peştii şi fructele de mare pot conţine bacterii şi paraziţi foarte periculoşi, care, dacă nu au fost distruşi prin gătire, pot să provoace chiar moartea. Pe lângă numeroşii paraziţi şi bacterii ce pot apărea în mâncărurile nepreparate la o temperatură ridicată, o dietă bazată exclusiv pe crudităţi vă micşorează cantitatea de vitamina B12, proteine şi fier, de care are corpul nevoie pentru a funcţiona foarte bine.
În primele zile de la începerea dietei de crudităţi este posibil să aveţi dureri de cap, greaţă şi o uşoară depresie. Susţinătorii crudităţilor mărturisesc că acestea sunt, de fapt, efectele detoxifierii organismului.

Salata, izvor de vitamine
În această dietă, nu aveţi încotro decât să vă bazaţi foarte mult pe salate de fructe şi de legume. Nu sunt întotdeauna săţioase, dar au puţine calorii şi multe vitamine.
O salată pe care o puteţi găti indiferent de anotimp este cea de morcovi, ţelină şi varză. Se rad morcovii şi ţelina şi se adaugă varza tăiată subţire. Potriviţi cu ulei de măsline, sare, piper şi zeamă de lămâie, după gust. Puteţi adăuga şi peşte crud, marinat. Se folosesc pentru marinare sucul de lămâie, uleiul de măsline, piperul şi foile de dafin.

 

Regimul nu este recomandat copiilor şi femeilor însărcinate!

Biftec tartar
Dintre reţetele cu carne acceptate în această dietă, amintim biftecul tartar, un fel de mâncare pe care îl veţi găsi şi în multe restaurante de la noi, specific mai ales Dobrogei.
Ingrediente: o jumătate de kilogram de muşchi de vită, un gălbenuş, ceapă tocată mărunt, o lingură cu pătrunjel tocat, piper, două linguri cu ulei de măsline, două linguriţe cu suc de lămâie, sare.
Mod de preparare: carnea se curăţă de piele şi de grăsime şi se toacă foarte mărunt, după care se amestecă împreună cu gălbenuşul, piperul, ceapa, pătrunjelul, sucul de lămâie şi sarea. Se pun în robotul de bucătărie sau se amestecă timp de 15 minute cu o lingură într-un castron. Se serveşte cu felii de lămâie.