Main menu

header

de Ana Trifan

Actorul american Mel Gibson este adeptul unei diete ce se întoarce la alimentele „originare”, cele cu care a fost obişnuit corpul uman de la începuturi. L-aţi admirat cu siguranţă în „Braveheart”, „Forever Young” sau „Ce vor femeile”.  Are şapte copii, doi nepoţi şi o nouă iubită, care se pare că e însărcinată. Cum de arată atât de bine Mel Gibson la 56 de ani pe care i-a împlinit anul acesta? Actorul a dezvăluit că secretul energiei şi al formei sale fizice stă într-o dietă ce imită modul în care se hrăneau strămoşii noştri din preistorie. A fost numită de specialişti „dieta paleolitică” (sau peleo), „dieta tigrului”, „dieta vânătorului” sau „dieta oamenilor din peşteri”.

 

Mâncare ca în... preistorie
Mel Gibson spune că mâncând „ca nişte tigri” veţi îmbătrâni mai greu şi veţi fi mereu plini de energie, datorită cantităţii mari de proteine pe care o asigură această dietă şi a faptului că nu vă obligaţi corpul să proceseze alimente care, iniţial, pentru om, nu au existat.
Respectând această dietă, veţi reuşi să pierdeţi treptat şi fără să vă simţiţi vlăguit kilogramele în plus, dar şi să vă formaţi masa musculară. Acest regim este considerat sănătos de susţinătorii lui, pentru că mimează modul în care mâncau strămoşii noştri în urmă cu mii de anii şi se consideră că genele şi corpul omului sunt adaptate la acel tip de alimentaţie. Alimentele noi, procesate, presupun mai multă bătaie de cap pentru corp, care va prefera de multe ori să le stocheze sub formă de grăsime.

Taie poftele şi senzaţia de leşin
Carbohidraţii din dieta Paleolitică (fructe şi legume) au un indice glicemic scăzut şi nu provoacă creşteri bruşte ale nivelului de insulină, deci nici „pofte” sau senzaţia de „leşin de foame”. Insulina şi zahărul în exces în sânge provoacă obezitate, hipertensiune, creşterea colesterolului, diabet şi gută. Conţinutul mare de fibre, proteine, grăsimi sănătoase de tip Omega-3, pe care le oferă alimentaţia paleolitică, vă ajută să preveniţi bolile enunţate mai sus. Graţie cantităţii nelimitate de fructe şi de legume permisă în această dietă, corpul va fi uşor alcalin, ceea ce înseamnă că vor fi prevenite sau se vor ameliora simptomele bolilor bazate pe un dezechilibru bazic sau acid: osteoporoza, pietrele la rinichi, hipertensiunea, astmul, insomniile, răul de mişcare. Fibrele cu grad mare de solubilitate din alimentaţia recomandată în această dietă vor ameliora problemele de tract intestinal, iar conţinutul mare de grăsimi Omega-3 vă va scăpa de inflamaţii.

Un regim permisiv
Pentru dieta paleolitică nu trebuie să luaţi notiţe, să vă lipiţi pe frigider hârtiuţe cu alimentele permise, să gătiţi reţete complicate sau să cântăriţi alimentele. Dimpotrivă! Să facem un exerciţiu. Gândiţi-vă că aţi fi pe o insulă pustie şi ar trebui să vă procuraţi singur hrana. Orice poate fi vânat (carne de orice fel), pescuit (peşte, fructe de mare), cules sau adunat (fructe, legume, nuci, seminţe, ciuperci, ouă, ierburi, condimente) reprezintă alimentele pe care le propune dieta paleolitică. Ideal este să alegeţi carne slabă de pui, de peşte sau de vită.

Fără pâine, lactate şi alcool
Ce nu trebuie să consumaţi sunt alimentele care au apărut după aşa-numita „revoluţie agricolă” din perioada Neolitică. Pe vremea când oamenii trăiau în peşteri nu existau cereale (deci nici pâine sau produse de patiserie), lapte şi produse lactate, sare, alune, zaharuri rafinate sau uleiuri procesate. Totuşi, în această dietă este permis consumul de ulei presat la rece (extravirgin), pentru calităţile lui nutritive deosebite. Nu aveţi voie să mâncaţi cereale, soia, fasole, mazăre sau cartofi, pentru că sunt toxice atunci când sunt crude şi pot fi periculoase dacă le consumaţi ca atare sau nu sunt îndeajuns de bine preparate (pot provoca gastroenterite). Toxinele din acestea blochează anumite enzime şi lecitina. Gătirea distruge o bună parte din aceste toxine, dar nu pe toate. De altfel, aceste produse sunt o sursă săracă de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Alimentele permise le puteţi găti cum vă place. E de preferat să evitaţi însă prăjelile şi combinaţiile ce îngreunează digestia. Dieta nu face restricţii la cantitatea de alimente, însă ştiţi vorba aceea... ce e prea mult strică (sau mai degrabă îngraşă).
Cât despre băuturi, ar trebui să consumaţi doar apă şi ceaiuri. Nu existau băuturi alcoolice şi nici răcoritoare în vremurile preistorice. Puteţi face însă o excepţie, din când în când, cu un pahar cu vin roşu.

Atenţie!

Pentru că aveţi interzis la lactate, va trebui să luaţi calciu pe parcursul acestei diete, ca să evitaţi problemele cu oasele sau cu dinţii

Sfaturi

- Umpleţi frigiderul cu legume şi cu fructe proaspete, carne, peşte şi fructe de mare. Dieta permite şi folosirea legumelor/fructelor congelate, precum şi a conservelor de carne sau peşte, însă fără niciun adaos;
- Evitaţi să vă bazaţi doar pe legumele „la pungă”. Acestea şi-au pierdut o mare parte din vitamine;
- Atenţie şi la conserve, pentru că au de multe ori adăugate foarte multă sare, amidon sau zahăr;
- Nu este permisă consumarea de alimente care au fost prelucrate în prealabil (mezeluri, ghiveci de legume, compoturi în care a fost adăugat zahăr etc.);
- Încercaţi să mâncaţi cât mai multe rădăcinoase: morcovi, ţelină, păstârnac;
- Introduceţi în alimentaţie organe: ficat şi rinichi.

Lista „neagră”...

Cereale (orez, grâu, porumb), paste şi orice se prepară din făină, fasole, mazăre, soia, alune, cartofi, lactate, zahăr şi dulciuri de orice formă, cu excepţia mierii (dar doar din când în când), alune, sare!

...şi alimente permise
Carne (pui, peşte, vită, fructe de mare), ouă, fructe de toate felurile, legume, nuci, nuci de brazilia, fistic, migdale, seminţe.