Main menu

header

786 4 1de Florica Pintea şi Ştefania Băcanu

Un păr sănătos este strălucitor, cu fire dense şi cu o protecţie naturală de sebum care nu-l încarcă în mod inestetic. Atunci când aceşti parametri cunosc schimbări semnificative este cazul să vă adresaţi unui specialist pentru a remedia ceea ce ar putea fi o problemă de sănătate sau doar una de atitudine, după cum ne-a relatat hairstylistul Cristi Pascu. Acesta explică principalele motive ale îngrășării părului, dar şi cum poate fi rezolvată această problemă.

„Nu este bine să vă treceţi mereu mâinile prin păr”

786 4 2- Care sunt factorii care pot schimba starea de sănătate a podoabei capilare?

- Trebuie să ştiţi ce tip de păr aveţi. Există păr normal, cu o protecţie normală de sebum şi care necesită spălare la trei, patru zile, mai există păr uscat, gras sau deteriorat. Factorii genetici care influențează îngrășarea pot fi însă ușor modificați în timp. 90% dintre aceste probleme pot fi rezolvate prin tehnologie și cu produsele profesionale pe care le avem la dispoziție.

- Care sunt motivele care duc la îngrăşarea în exces a părului?

- Sunt două categorii de factori: interni şi externi. În prima categorie intră tulburările endocrine şi aici mă refer la dereglări ale tiroidei sau la tulburări ale balanţei estrogenice în cazul femeilor, dar şi unele avitaminoze. În această ultimă situaţie mă refer la lipsa unor vitamine din organism care duc la un dezechilibru, iar ca o reacţie exterioară poate fi şi un exces de sebum la rădăcina firului de păr. Trebuie specificat faptul că nu există o legătură directă între exces de greutate corporală şi îngrăşarea părului. O persoană slabă poate avea păr cu tendinţă de îngrăşare şi invers, o persoană corpolentă poate avea păr uscat. În categoria factorilor externi se enumeră: şamponatul în exces şi cu produse nepotrivite, părul ţinut prins în coadă timp îndelungat, bolile de piele, trecutul mâinii prin păr, uscarea excesivă cu foehnul la rădăcina părului, pieptănatul în exces.

„Şamponul poate fi un factor de risc”

786 4 3- Care sunt mecanismele prin care dereglarea hormonală duce la îngrăşarea părului?

- Dereglarea hormonală produce în primul rând un dezechilibru intern de minerale și vitamine, dar și un comportament al glandelor sebacee din scalp şi astfel apare un exces de sebum și, totodată, apare şi aspectul uleios, inestetic al părului. Tot aici intră şi dereglările provocate de menopauză.

- Ce numiţi şamponat în exces?

- Dacă se foloseşte foarte mult un șampon în speranța că va degresa părul mai mult, mai repede și mai bine, nu face decât să stimuleze glandele sebacee să producă și mai mult sebum. La fel şi dacă este spălat mai des decât este necesar, să zicem zilnic. Recomand folosirea șampoanelor specifice, însă doar la recomandarea dermatologului. Sfatul trebuie să vină după ce se face în prealabil analiza firului de păr. Trebuie avut grijă totdeauna să se folosească şamponul adecvat tipului de păr. Altfel vor fi mere probleme cu podoaba capilară. Dacă se utilizează un şampon cu factor puternic de hidratare, iar părul nu are nevoie de aşa ceva, după câteva spălări, se va schimba pH-ul la nivelul scalpului, şi va fi un păr hidratat, dar cu rădăcini cu sebum în exces. De aceea folosirea necorespunzătoare, conform indicaţiilor de pe recipient, poate duce la deteriorarea firului de păr sau la aspect inestetic al podoabei capilare.

„Podoaba capilară suferă din cauza cozilor strânse prea mult timp”

- De ce părul strâns mereu în coadă sau în coc duce la îngrăşare?

- Părul care stă prins în coadă mai mult de jumătate de zi nu se aeriseşte, iar rădăcinile se slăbesc. În timp, glandele sebacee vor produce mai mult sebum, iar părul va avea un aspect uleios. Acest lucru o să ducă cu timpul chiar la căderea părului. Vă spun asta din experiența pe care mi-au dat-o anii de lucru în salonul de coafură și din chestionarele pe care le adresez în permanență clientelor.

- Dar utilizarea în exces a foehnului sau a pieptănului?

- Există persoane care nu ştiu să utilizeze corespunzător foehnul şi insistă cu jetul de căldură la rădăcina firului de păr pentru a-l usca foarte bine sau pentru a-i da o anumită formă. Atunci, glandele sebacee produc un exces de sebum. La fel se întâmplă şi atunci când se piaptănă părul prea mult. Acest sebum se şi întinde pe firul de păr. Orice exagerare fie în utilizarea unor produse sau tehnici de coafură pot duce la dezechilibre ale podoabei capilare.

- Cum afectează trecutul mâinii prin păr?

- Joaca și trecutul mâinii prin păr duc la îngrășarea acestuia. Pare un lucru nesemnificativ însă mâinile transpiră, au foarte multe substanțe, iar părul reacționează în felul său, printr-un exces de sebum.

„Recomand folosirea șampoanelor specifice, însă doar la recomandarea dermatologului. Sfatul trebuie să vină după ce se face în prealabil analiza firului de păr“

„Dermatita seboreică duce chiar şi la calviţie“

- Care sunt bolile de piele care duc la îngrăşarea părului?

- Dermatita seboreică și alte boli de piele produc dereglări la nivelul scalpului și automat afectează părul. Acestea pot cauza și calviție, dacă nu sunt tratate corespunzător și la timp. Este necesar un consult dermatologic, iar aceste afecţiuni trebuie tratate conform sfatului medicului, niciodată după ureche.