Main menu

header

792 4 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Tonifierea este o parte esențială a rutinei de îngrijire a tenului. Alături de exfoliere, curățare și hidratare, acesta este unul dintre elementele-cheie ale unui chip strălucitor, care să sfideze trecerea anilor, precum și agresiunile și provocările de fiecare zi.

Menta vitaminizează

Prin tonifiere se realizează curățarea pielii prin îndepărtarea excesului de murdărie. Formulele de tonere pentru ten ajută la menținerea echilibrului pH-ului pielii, prin strângerea porilor și pregătirea pentru hidratare. Există nenumărate tonere care se pot cumpăra, dar pentru persoanele care sunt adepte ale stilului natural, aceste loțiuni încărcate de beneficii și cu efecte rapide pot fi obținute acasă, foarte ușor. Una dintre formulele de tonere dedicate revitalizării tenului obosit este tonerul cu frunze de mentă, care vitaminizează pielea. Se pun câteva frunze de mentă la fiert în apă, se lasă să se răcească, apoi se strecoară soluția și se pune într-o sticlă de plastic, de unde se poate turna în recipient cu pulverizator la fiecare utilizare. Tonerul se poate păstra la frigider circa o săptămână.

Curățare impecabilă cu oțet din cidru de mere

792 4 2Tonerul pe bază de oțet din cidru de mere curăță fața în profunzime, eliminând toate reziduurile. Se diluează o lingură cu oțet din cidru de mere cu apă, apoi se înmoaie un bețișor cu vată în soluția rezultată și se aplică pe față, iar după cinci minute se clătește. Tot pentru o curățare de excepție, dublată de un aport de substanțe importante pentru piele, puteți recurge la un toner cu sâmburi cruzi de mango, notează stylecraze.com. Sâmburii se pun într-o ceșcuţă cu apă și se fierb timp de 30 de minute. După ce lichidul s-a răcit, se strecoară și se poate folosi după fiecare demachiere.

Aloe vera revitalizează

Binecunoscută pentru proprietățile sale de revitalizare și de accelerare a vindecării, aloe vera poate fi bază a unui toner de excepție. Se taie o frunză proaspătă de aloe vera și se stoarce, pentru a extrage gelul. Se poate folosi și gel procurat din comerț. Se diluează cu apă două linguri cu gel, până ajunge la consistența unei soluții. Tonerul astfel obținut se păstrează într-o sticlă cu pulverizator și se folosește ori de câte ori este nevoie.

Castravete pentru prospețime

Castravetele este o soluție naturală folosită din timpuri vechi pentru proprietatea de antiinflamator la nivelul tenului, precum și pentru capacitatea de a conferi o prospețime unică chipului. Ca urmare, nu poate lipsi din formulele naturale de toner. Un castravete mic se taie felii, se pune la fiert într-o ceșcuţă cu apă, timp de zece minute, într-un vas cu capac. Se lasă să se răcească, apoi se strecoară într-o sticlă cu pulverizator. Se păstrează la frigider, până la șapte zile, fiind foarte eficient în special în zilele caniculare. O altă formulă de împrospătare rapidă a tenului se poate obține punând un vârf de cuțit cu camfor într-o sticluță cu apă de trandafiri. Este un toner cu certe calități, care poate fi folosit după fiecare curățare temeinică a feței.

Feniculul, „magicianul” antiîmbătrânirii

792 4 3Tonerul natural pe bază de fenicul poate face minuni pentru tenul îmbătrânit, afectat de apariția prematură a ridurilor fine, care parcă se adâncesc cu fiecare zi. Aveți nevoie de doi bulbi de fenicul care se fierb, se transformă în piure și se aduc la punctul de fierbere, într-o jumătate de cană cu apă. După ce soluția s-a răcit, se amestecă cu zeama de la o jumătate de lămâie, se strecoară și se poate folosi ca toner pentru întinerire.

Apa cu gheață, prospețime instant

Folosită de nenumărate vedete de la Hollywood pentru capacitatea de a conferi prospețime a chipului pe loc, apa cu cuburi de gheață este un toner ieftin, la îndemână și cu rezultate spectaculoase. Două-trei cuburi de gheață se învelesc într-o batistă, cu care se freacă fața și gâtul. Gheața stimulează circulația sangvină și ajută la tonifierea pielii. Nu aplicați gheața direct pe ten, pentru că ar putea dăuna pielii sensibile. Puteți folosi acest toner o dată pe zi, pentru o revitalizare instantanee.

Sucul de lămâie, infuzie de antioxidanți

792 4 4Zeama de lămâie are proprietatea de curățare a pielii, îmbunătățind și tonusul acesteia și constituindu-se într-o infuzie de antioxidanți care ține pielea protejată de factorii agresivi de poluare. Puneți două linguri cu suc de lămâie într-un bol și diluați-le cu puțină apă, pentru a obține o soluție subțire. Se înmoaie un tampon cu vată în lichid și se aplică pe față și pe gât. Așteptați cinci minute, apoi clătiți cu apă. O variațiune pe aceeași temă este aplicarea direct pe față a unei felii de lămâie, cu care masați chipul ușor, apoi clătiți. Această formulă este recomandată în special persoanelor cu ten care are tendință de îngrășare, dar nu numai.

Hibiscus stimulează producerea de colagen

Floarea de hibiscus are o aplicabilitate extinsă deopotrivă intern și extern. Pe direcția cosmeticii, un toner din ceai de floare de hibiscus are proprietatea de a stimula producerea de colagen, reîntinerind chipul și detoxificând până în cele mai profunde straturi ale epidermei. Formula de toner pe bază de hibiscus se obține punând pe foc trei pliculețe cu floare uscată de plantă într-o cană cu apă. Se aduce lichidul la punctul de fierbere, se lasă acoperit vasul 20 de minute, apoi se înlătură plicurile de ceai, se adaugă un vârf de cuțit cu fruct de nucul-vrăjitoarei și 1/2 linguriță cu pulbere de vitamina C. După ce lichidul s-a răcit și s-a limpezit, se strecoară și se pune într-o sticluță cu pulverizator. Se poate utiliza și dimineața, și seara, după curățarea tenului.

Ceaiul de mușețel preparat prin fierberea unui plic cu plantă uscată într-o ceșcuță cu apă timp de cinci minute, răcit și turnat într-o sticluță cu pulverizator, este un excelent toner și dezinfectant

Ceaiul verde cu rodie reduce agresiunea ultravioletelor

792 4 5Din două ingrediente naturale și puțină apă se poate obține un toner cu proprietăți remarcabile, care are capacitatea de a atenua daunele produse de razele ultraviolete, ridurile, petele și inflamațiile la nivelul pielii. Pentru a prepara o loțiune cu efecte rapide, aveți nevoie de 1/4 ceșcuță cu ceai verde, 1/8 ceșcuță cu sirop pur de rodie, 1/8 ceșcuță cu apă filtrată și un recipient cu pulverizator. În timp ce se răcește ceaiul verde, se diluează în acesta siropul de rodie și apa, se amestecă totul foarte bine, se lasă să se răcorească, se strecoară și se toarnă în sticluța cu care se va pulveriza pe față și pe gât, de două ori pe zi. O altă formulă cu puteri vindecătoare la nivelul tenului este amestecul dintre câteva picături de ulei de tămâie într-o cană cu apă filtrată, pură, care se amestecă foarte bine și poate constitui un excelent toner cu proprietăți antiinflamatoare, benefic deopotrivă pentru față și corp.