Main menu

header

799 4 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Este unică. O lume întreagă o cunoaște după numele mic. De o frumusețe naturală uimitoare, fermecătoare cu cei câțiva pistrui și cu părul care mereu pare să fie perfect fără multă bătaie de cap, Gisele Bündchen este o ferventă susținătoare a înfrumusețării minimaliste și una dintre cele mai vizibile și populare activiste de mediu.

10 milioane de dolari pe an, după două decenii în modelling

Gisele Bündchen nu a pierdut nimic din prospețimea pe care o aducea în anii 1990 pe podiumurile de modă. Suprasaturată de sclipici și fixative de păr, lumea înfrumusețării în care intra faimosul top-model a rămas uimită în fața aerului nou pe care îl aducea tânăra braziliancă. Iar Gisele, cu picioarele ei foarte lungi și părul auriu lăsat pe umeri lejer, a „răsturnat” datele problemei și a impus un stil care durează. Așa a ajuns unul dintre cele mai bine plătite modele din lume și un aliat al activismului eco. La peste două decenii de când a intrat în strălucitoarea lume a modellingului, Gisele, mamă a doi copii, câștigă peste 10 milioane de dolari anual și figurează între primele 100 cele mai influente femei din lume.

Dimineți cu loțiune hidratantă și ser de întreținere

Unul dintre „reperele fixe” care vin oricui în minte atunci când vine vorba despre aparițiile Giselei este naturalețea. Adeptă a unui stil de viață bazat pe minimalism, vedeta dă un exemplu propriu în materie, limitând machiajul. „Rutina mea de beauty dimineața este foarte scurtă. Cred că mai mult este de fapt mai puțin, așa că mă spăl bine pe față, aplic o loțiune hidratantă, un ser lejer pentru întreținere și… cam atât. Cred că este suficient pentru persoanele ocupate, pentru că această combinație are acțiune rapidă”, spune Gisele.

Yoga, meditație și foarte multă apă

799 4 2Supermodelul mărturisește că a descoperit, în timp, că felul în care arată tenul reflectă starea interioară. Și, cum se poate să fie obosită sau stresată uneori, Gisele apelează la trucuri care au dat întotdeauna rezultate spectaculoase. „Dacă sunt epuizată, am impresia că această stare se vede pe fața mea. Evident că nu-mi doresc ca tenul meu să arate obosit, deci aplic întotdeauna la o combinație de yoga, meditație, foarte multă apă și grijă pentru ten dimineața”, detaliază Gisele.

Protecția pielii cu minimum de produse

799 4 3Privind înapoi, Gisele consideră că cea mai importană lecție pe care a deprins-o într-o îndelungată carieră pe podiumurile de modă este măsura. „Mama m-a învățat că frumusețea nu are vârstă. Tot ceea ce știu despre puterea femeilor am perceput de la ea. O moștenesc într-o măsură și cel mai bun sfat pe care mi l-a dat este să mențin lucrurile simple; curățarea și hidratarea chipului sunt cruciale pentru un aspect proaspăt. Combinat cu convingerea că farmecul vine din interior, acest principiu m-a dus spre protecția pielii cu minimum de produse, opțiunea pentru variantele cu cât mai puține chimicale și mai ales personalizarea. Fiecare este unic și o rutină personală, adaptată fiecăruia, bazată pe produse din ingrediente cât mai naturale, vă poate face să vă simțiți extraordinar”, recomandă Gisele.

Demachierea de seară, obligatorie

Oricât de mult își dorește să nu-și încarce tenul sau părul cu produse cosmetice, deceniile de defilări, machiaj abundent și exces de styling au făcut mereu parte din viața Giselei Bündchen. Supermodelul povestește cum a făcut să „împace” necesitatea de a se machia pentru evenimente sau de a sta ore lungi cu make-up cu aspectul proaspăt și tânăr al tenului: „Indiferent cât de elaborate au fost imaginile pe care le-am prezentat de-a lungul anilor, niciodată nu m-am culcat cu machiajul. M-am forțat mereu să curăț bine tenul și să execut rutina de îngrijire de seară până la detaliu. Acesta este un sfat pe care îl dau oricui dorește să păstreze tenul proaspăt și cu aspect tineresc: nu mergeți la culcare cu machiajul de peste zi!”.

„Suntem obligați să protejăm natura”

Gisele Bündchen este una dintre cele mai faimoase activiste pentru mediu, cu direcționare principală spre industria frumuseții. Vedeta susține că natura este cel mai mare vindecător, o sursă infinită de ingrediente esențiale pentru sănătate și frumusețe. „Natura este cea mai pură formă de frumusețe. Este cel mai mare profesor și avem datoria să o protejăm. Industria frumuseții trebuie să facă tot ceea ce ține de ea pentru a folosi resursele naturale cu înțelepciune, pentru a respecta mediul și pentru a reduce impactul activităților umane cu ajutorul tehnologiei. Dacă vrem să ne putem bucura în continuare de binecuvântările pe care le oferă natura, suntem obligați s-o protejăm”, afirmă Gisele.

O familie cu regula celor 3R: Reduce, Refolosește, Reciclează

Implicată în numeroase campanii care susțin înfrumusețarea pe principii sustenabile, vedeta este foarte atentă la evoluțiile industriei cosmeticelor în domeniu. „Sunt fericită să văd eforturile companiilor de a deveni sustenabile și de a trece la produse fără toxine. Mai este, totuși, o cale lungă și mă aștept ca brandurile să înceapă să gândească în afara clișeelor și să imagineze soluții prin care să ne atingem cu toții scopul protejării naturii, în timp ce ne menținem și frumusețea”, detaliază Gisele. În același timp, vedeta dă exemplu personal. „Toate formele de activism sunt la fel de valabile. Nu este nevoie ca o persoană să fie o celebritate ca să-și aducă o contribuție la protecția mediului. Pașii mici pot fi la fel de importanți dacă fiecare încearcă să opteze pentru produse mai puține, dar mai naturale. În familia mea se aplică regula celor 3R: Reduce, Refolosește, Reciclează. Poate fi o provocare, dar este posibil”, argumentează supermodelul.

„Cel mai important aspect al înaintării în vârstă este faptul că te poate face să te simți din ce în ce mai confortabil în propria piele“

„Am adoptat ceea ce se poate numi obiceiuri alimentare sănătoase. Dieta noastră conține multe legume, puțină carne și ceva lactate“

De la cheeseburgeri şi alcool la alimente sănătoase şi post intermitent

799 4 4În cartea pe care a scris-o, „Lessons” („Lecții”), Gisele Bündchen nu se sfiește să relateze despre primii ani ai carierei sale, în care fuma mult, bea cafea în exces, uneori și alcool peste măsură și se hrănea preponderent cu… cheeseburgeri. Realizând la un moment dat că datele sale fizice de excepție ar putea să nu dureze la infinit astfel „agresate”, supermodelul a trecut la o dietă complet diferită, bazată exclusiv pe elemente sănătoase, pentru a combate anxietatea generată de meseria solicitantă. „După ce la un moment dat am constatat că se putea întâmpla să beau o sticlă cu vin într-o noapte, am adoptat ceea ce se poate numi obiceiuri alimentare sănătoase. Dieta noastră conține multe legume, puțină carne și ceva lactate”, povestește Gisele, care de două ori pe săptămână ține post intermitent, „pentru că organismului îi ia destul de mult timp să digere mâncarea”.