Main menu

header

de Ana Trifan

La 75 de ani, simbolul Italiei, Sophia Loren, rămâne una dintre cele mai frumoase femei din lume, fiind un model pentru milioane de femei din întreaga lume. Cine ar mai îndrăzni ca la 73 de ani să mai pozeze nud, aşa cum a făcut-o ea purtând cu graţie doar o pereche de... cercei cu diamante?! Ei bine, înfocata adversară a chirurgiei estetice a făcut-o! Dar care să fie secretul său? Se pare că diva se menţine în formă cu dieta mediteraneană, dar şi cu băile în... ulei de măsline.

 

Te ţine departe de doctori
Dieta mediteraneană a devenit faimoasă datorită numeroaselor cercetări medicale ce au arătat că în aceste regiuni se înregistrează cele mai puţine cazuri de boli cronice şi cardiovasculare. De asemenea, cei care locuiesc în aceste regiuni trăiesc mai mult şi le este mai uşor să-şi păstreze silueta. S-a mai demonstrat că acest mod de a te hrăni scade colesterolul şi reduce riscul apariţiei cancerului. Alimentele ce stau la baza dietei mediteraneene sunt legumele, fructele, peştele şi fructele de mare, cerealele, lactatele şi brânzeturile, uleiul de măsline extravirgin (presat la rece), seminţele şi oleaginoasele crude (alune, migdale, fistic, nuci). Se evită consumul de carne de porc şi de vită, însă este recomandat şi un pahar cu vin roşu pe zi. Adepta acestui regim, Sophia Loren mărturisea într-un interviu: „Dieta mediteraneană este simplă şi vă ajută să vă păstraţi silueta: trebuie doar să aveţi grijă la porţii şi să nu puneţi prea multe sosuri grele”.

Un stil de viaţă sănătos
Avantajul acestei diete este acela că promovează mai mult un stil de viaţă sănătos, pe care să-l adoptaţi pe termen lung, decât un regim drastic, în care să cântăriţi fiecare gram de mâncare. Combinaţi alimentele indicate de dieta mediteraneană după cum vă place şi nu veţi regreta! Iată care sunt calităţile alimentelor propuse de dieta mediteraneană:

Legumele, principalele ingrediente
Au puţine calorii şi grăsimi, dar sunt bogate în fibre, vitamine şi minerale (calciu, magneziu, fier). În această dietă se preferă consumul de legume proaspete, în salate, pentru ca acestea să-şi păstreze proprietăţile nutritive. Dacă nu sunt pe placul dumneavoastră, puteţi încerca şi anumite feluri de mâncare bazate pe legume fierte sau fripte.

Peştele şi fructele de mare, cele mai echilibrate alimente
Scoicile, calamarii, crabii, caracatiţa, peştele sunt nelipsite din meniurile din zona Mediteranei. Le recomandă faptul că sunt bogate în vitamine (în mod special în complexul vitaminic B) şi minerale (calciu, iod, fosfor, fier, zinc, seleniu), dar au foarte puţine calorii (sub 100 de calorii la 100 g de produs). Sunt sărace în grăsimi şi sodiu, de aceea au fost caracterizate drept unele dintre cele mai echilibrate alimente.
Consumul de peşte şi de fructe de mare vă ajută să vă păstraţi silueta, dar previne şi apariţia bolilor cardiovasculare, prin menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului, stimulează sistemul imunitar şi reduce osteoporoza.
Ca să respectaţi regulile dietei mediteraneene, va trebui ca aceste alimente să nu fie prăjite, ci preparate la cuptor, pe grătar sau fierte.

Fructele
Consumul de fructe proaspete aduce vitaminele necesare întreţinerii pielii, dar şi funcţionării sistemului digestiv. Dacă vreţi să fiţi sănătoşi, înlocuiţi dulciurile nesănătoase cu fructe savuroase. E ideal însă ca acestea să fie consumate la o oră după ce aţi mâncat, pentru o mai bună digestie.

Ingredientul-minune: uleiul de măsline
Uitaţi de sosurile din comerţ şi de maionezele grele preparate în casă. Un pic de ulei de măsline adăugat în salată o va face mai gustoasă şi mai sănătoasă decât orice sos. Dar, mai presus de gustul său, uleiul de măsline extravirgin este unul dintre cele mai complete şi mai sănătoase alimente. Conţine vitaminele A, C, D, E, complexul B, acizi graşi nesaturaţi (cunoscuţi ca „grăsimi bune”).
Consumul de ulei de măsline vă va ajuta ficatul să funcţioneze mai bine, prin calitatea sa de drenor hepatic şi biliar.
Este, de asemenea, un bun prieten al sistemului digestiv: vă ajută să scăpaţi de constipaţie şi să atenuaţi ulcerul sau gastrita. Calităţile sale nutritive îl recomandă ca agent antiîbătrânire. Printre altele, protejează inima şi arterele, scade colesterolul şi reduce tensiunea.

Slăbiţi fără să vă chinuiţi!
Dieta mediteraneană nu vă îndeamnă să vă înfometaţi sau să vă privaţi corpul de anumite alimente, ci vă învaţă să mâncaţi sănătos. Nu veţi slăbi zece kilograme într-o săptămână, ci veţi pierde în greutate treptat, fără să riscaţi să vă îmbolnăviţi şi veţi putea să vă păstraţi silueta fără să simţiţi că treceţi în fiecare zi printr-un chin.

Reţete de salate

Salată italiană
Ingrediente:
opt cartofi de mărime medie, trei linguri cu ulei de măsline, trei linguri cu oţet de mere, o cană cu măsline, un castravete, un ardei gras, 50 g de brânză mozzarela, o ceapă.
Mod de preparare:
cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi apoi se taie felii. Se toarnă peste ei uleiul şi oţetul, după care se adaugă castravetele, ardeiul şi ceapa. La urmă se presară mozzarela.

Grecească
Ingrediente:
50 g de telemea de oaie sau capră, o salată verde, doi  căţei de usturoi, o cană cu măsline, o cutie cu iaurt, ulei de măsline.
Mod de preparare:
din iaurt, usturoiul pisat şi uleiul de măsline se prepară un sos, ce se toarnă peste telemeaua tăiată cubuleţe, salata verde şi măsline.

Cu ton
Ingrediente:
o salată verde, două conserve cu ton, o ceapă, o cană cu măsline verzi, o conservă cu porumb, o jumătate de ardei gras, ulei de măsline, suc de lămâie.
Mod de preparare:
tonul se scurge de ulei şi se amestecă împreună cu porumbul şi cu măslinele. Se adaugă ceapa tăiată peştişori şi ardeiul feliat subţire. Se toarnă ulei de măsline şi apoi se acreşte, după gust, cu suc de lămâie.