Main menu

header

de Ileana Tudor

Cea mai arzătoare dorinţă a femeilor trecute de 35 de ani este ca trupul şi faţa lor să îşi păstreze cât mai multe dintre calităţile de la 20 de ani. Şi pentru ca ridurile şi restul semnelor de îmbătrânire să nu fie atât de vizibile pe chipul lor, pe lângă stilul de viaţă sănătos şi armonios, pot apela la un truc la îndemâna multora: machiajul antiîmbătrânire.

Promisiuni de vis
Ingrediente ca retinolul, peptidele şi antioxidanţii ce promit întinerirea tenului pot fi găsite în produse cosmetice precum  fondul de ten, rujul şi fardul de obraz. Aceşti componenţi-minune pretind să reducă ridurile şi petele maronii cauzate de soare, înfrumuseţându-ne aspectul chiar şi după ce ne demachiem. Cel puţin, aşa sună promisiunile producătorilor.
Când machiajul conţine din plin substanţe ca retinol şi peptide, poate fi eficient în estomparea ridurilor, sunt de acord atât dermatologii, cât şi producătorii de cosmetice.
Însă, pentru a sesiza o reală îmbunătăţire a aspectului pielii de-a lungul timpului, e nevoie ca aceste ingrediente să fie prezente în cantitate destul de mare în loţiunile utilizate. Vitamina C, de pildă, este bine să ocupe între 5% şi 10% din componenţa produsului, iar retinolul să ajungă măcar la 0,1%.

Realitatea... îndoielnică
Cu toate acestea, eticheta nu indică de fiecare dată procentajul substanţelor folosite, iar unele companii de produse de înfrumuseţare abia dacă le trec pe lista compuşilor mărfii lor. Pentru ca dumneavoastră să puteţi depista cât de mult sau de puţin s-a folosit dintr-un ingredient, verificaţi dacă vitaminele sau componentele ce vă interesează sunt în capul listei ingredientelor. Fiţi atente ca produsul achiziţionat să aibă textură cremoasă şi să nu fie sub formă de pudră, deoarece retinolul şi vitamina E, de exemplu, sunt foarte uleioase. Aşadar, dacă substanţele dorite sunt primele trecute la compuşi, iar forma de prezentare a produsului nu este solidă, ci cremoasă, înseamnă că avem un conţinut cu reale proprietăţi de întinerire.
Trebuie să aveţi în vedere mesajul sloganului oricărui produs. Nu credeţi orbeşte orice făgăduială a producătorilor de cosmetice, mai ales dacă promit modificări extreme. În schimb, puteţi îndrăzni să testaţi pe propria piele cosmeticele ce garantează „estomparea vizibilă a linilor fine de expresie”. „Cea mai rapidă metodă de a face un rid să nu mai fie atât de evident este să aplicaţi pe el zilnic cremă hidratantă”, ne sfătuiesc dermatologii. „Pielea este ca un burete”, ne explică aceştia, „arată ridată şi dură atunci când este uscată şi delicată şi moale atunci când are destulă apă”.

Crema hidratantă, baza unui ten sănătos

Şi pentru că ne-am lămurit care este situaţia între realitate şi reclama uşor înşelătoare, încercăm acum să vă oferim câteva sfaturi ce vă vor ajuta să arătaţi mereu tânără şi strălucitoare:
- crema hidratantă nu trebuie să vă lipsească din portfard! Aplicaţi-o înaintea fondului de ten sau a machiajului în sine;
- cea mai eficientă cremă hidratantă este cea care conţine peptide, cupru, vitamina C, idebenone, kinetină;
- înaintea alegerii cremelor potrivite tenului şi exigenţelor dumneavoastră, consultaţi dermatologul. Toate produsele antiaging trebuie testate corespunzător înaintea aplicării;
- folosiţi farduri de obraz ce conţin minerale cu protecţie UV naturală;
- fardul de pleoape cu minerale are protecţie împotriva razelor ultraviolete, ceea ce este de dorit, deoarece expunerea în exces la soare cauzează îmbătrânirea prematură.
- gelul de dat sub ochi reduce cearcănele şi pungile şi, implicit, efectul de îmbătrânire;
- înaintea aplicării rujului, este recomandat să vă daţi pe buze cu fond de ten, deoarece acesta împiedică rujul să se răspândească peste conturul buzelor în ridurile de deasupra buzei superioare;
- cel mai bine este să utilizaţi produsele care au şi proprietatea de a hrăni pielea;
- suplimentele alimentare ajută pielea să fie sănătoasă şi cu un aspect frumos;
- consumul zilnic de apă contribuie la hidratarea întregului organism şi conferă pielii înfăţişarea mult dorită.