Main menu

header

827 4 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Reconturarea mandibulară este o procedură minim invazivă, care reface conturul feţei, corectează asimetriile şi armonizează perfect trăsăturile. Este un tratament tot mai utilizat, care se realizează atât cu fire bioresorbabile, cât şi cu acid hialuronic, în funcţie de nevoile pacientului. Pascal Dameh, medic specialist în chirurgia plastică şi estetică, ne-a explicat, pas cu pas, în ce constă această intervenţie, ce efecte produce, pentru cât timp, dar mai ales dacă există riscuri.

„Corectează asimetriile”

827 4 2- Ce înseamnă remodelare mandibulară?

- Remodelarea mandibulară este o procedură noninvazivă ce se realizează sub anestezie locală şi are ca scop atât redarea unui profil facial suplu, bine definit, cât şi corectarea asimetriilor faciale. Acest contur poate schimba întregul aspect al feţei şi, de cele mai multe ori, o linie mandibulară bine definită este asociată cu tinereţea, frumuseţea, dar şi cu feminitatea sau masculinitatea.

- Îi mai spune şi slimming face? De ce?

- Procedura de face slimming este una dintre tehnicile de remodelare mandibulară. Cu ajutorul procedurii de face slimming se obţine forma feței tip „V” care este mai feminină, mai senzuală. Tratamentul, deşi nu este nou, a câștigat popularitate în ultimii ani, odată cu dezvoltarea noilor fire bioresorbabile care, după efectul de lifting şi subţiere, se topesc, iar ţesutul revine la forma iniţială. Firele oferă rezultate remarcabile fără să fie necesară o procedură chirurgicală.

- Ce presupune, efectiv, această procedură?

- Procedura de face slimming constă în introducerea firelor bioresorbabile PDO SCREW pe toată linia mandibulară, sub anestezie locală. Nu este dureroasă şi se realizează în maximum zece minute. Odată introduse, acestea au ca efect subţierea feţei prin contractarea ţesutului adipos, stimularea producției de colagen și elastină în piele şi scăderea producției de grăsime. Pielea devine mai strânsă şi mai fermă pe măsură ce efectele firelor încep să îşi facă efectul. Se poate observa un efect de ridicare imediat, însă rezultatele finale se văd în aproximativ 40 de zile.

„Se elimină aspectul de ten obosit şi îmbătrânit”

827 4 3- Se remodelează şi bărbia sau doar mandibula?

- Procedura presupune introducerea firelor pe toată linia mandibulară, până la bărbie, iar aici, pentru a crea un echilibru al trăsăturilor feţei şi a ajuta la o mai bună definire a liniei mandibulare, se poate băga acid hialuronic sau grăsime proprie sub anestezie locală. Astfel, putem scăpa de aspectul de „bărbiei ascunsă”, sau „bărbie dublă”. De multe ori, tindem să nu acordăm suficientă atenţie părţii inferioare a feţei, dar detaliile din această zonă sunt cele care accentuează aspectul general al feţei. De exemplu, o bărbie mică, neconturată poate distruge aspectul frumos al unor buze voluminoase, al unui nas mic sau al ochilor mari şi conturaţi.

- Care este diferenţa dintre remodelare cu fire bioresorbabile şi cea cu acid hialuronic?

- În funcţie de fizionomia fiecărei persoane, se stabileşte procedura necesară. Este esențial ca medicul să fie specialist în anatomia feței, astfel încât, în funcţie de necesităţile fiecărui pacient să se stabilească un plan de tratament adecvat. Remodelarea cu fire bioresorbabile se adresează pacienţilor care prezintă un strat adipos de grăsime mai pronunţat, cu exces de piele şi care îşi doresc să aibă o faţă mai suplă cu o linie mandibulară bine definită. Astfel, pielea lăsată este ridicată, la fel şi țesuturile moi ale feței. Remodelarea cu acid hialuronic este recomandată persoanelor care au faţa suplă, însă nu au linia mandibulară definită şi prezintă aspect de „bărbie dublă”. Cu ajutorul acidului hialuronic, obţinem o bună definire şi restructurare, un profil perfect, un aspect mai tânăr, mai hidratat şi bine proporţionat, dar şi eliminarea aspectului de ten obosit sau îmbătrânit, e nevoie de 2-3 ml acid hialuronic.

„Toxina botulinică blochează semnalele nervoase, îl relaxează parțial și reduce dimensiunea acestuia”

- Care are efect mai îndelungat?

- Remanenţa acidului hialuronic şi al firelor bioresorbabile variază în funcţie de fiecare persoană, de factorii de îmbătrânire la care se expun, precum fumatul, greutatea, expunerea la soare, dar şi genetica. Acidul hialuronic injectat pe toată linia mandibulară este unul special pentru această zonă, cu o remanenţă mult mai mare faţă de acidul folosit pentru volumizarea altor părţi ale feţei. Atât acidul hialuronic, cât şi firele bioresorbabile au un efect de până la 12 luni, chiar şi 18 luni în cazul în care procedura este repetată. Pentru un efect de face slimming mai pronunţat, este recomandat ca înainte cu zece zile de procedură, să se injecteze în muşchiul maseter botox. Toxina botulinică blochează semnalele nervoase către mușchi, îl relaxează parțial și reduce dimensiunea acestuia. Tratamentul este mai rapid şi cu un disconfort foarte mic.

„Ţesuturile revin la forma anterioară injectării”

- Căror pacienţi se adresează?

- Candidații potriviți sunt cei care au slăbit foarte mult, pielea feţei nu mai este la fel de fermă, iar linia madibulară este lipsită de un contur bine definit. Aceste proceduri sunt adresate femeilor şi bărbaţilor, cu vârsta de peste 18 ani, care doresc să corecteze lipsa volumului sau asimetriile. De asemenea, sunt pacienţi care au linia mandibulară foarte proeminentă, cu o formă pătrată, deloc feminină, una dintre cauze fiind guma de mestecat în exces, strâgerea dinţilor sau bruxismul. În această situaţie, ne ajută foarte mult injectarea botoxului în muşchiul maseter.

- Ce se întâmplă după ce se duce efectul? Faţa pacientului va fi schimbată?

- Acidul hialuronic şi firele bioresorbabile au efecte temporare, iar ţesuturile revin la forma anterioară injectării, fără a fi afectat aspectul pielii. Pentru persoanele care îşi doresc păstrarea rezultatului, e necesar ca procedurile să se repete cel puţin o dată pe an. Nu există nicio contraindicaţie în cazul în care procedura nu este reluată după ce efectul dispare. Pacienţii care vor repeta tratamentul vor avea un efect mult mai lung cu aceeaşi cantitate, deoarece un acid hialuronic bun este cumulativ în timp, însemnând că de la o injectare la alta ţine din ce în ce mai mult.

„Efectul botoxului este temporar și sunt necesare injecții repetate pentru a menține noul aspect“

„Pentru un efect mai pronunţat, este recomandat ca, înainte cu zece zile de procedură, să se injecteze botox în muşchiul maseter“

„În primele zece zile, nu trebuie să căscaţi gura foarte larg“

- Pot apărea riscuri?

- Riscurile sunt minime, însă imediat după intervenţie, poate apărea roşeaţă, edem inflamator şi echimoze. În extrem de puține cazuri, soluția injectată poate migra, dacă nu sunt respectate toate indicaţiile, cauzând ușoare asimetrii faciale, ce pot impune o nouă injectare de corecție. Trebuie evitate machiajul timp de 12 ore, băile fierbinți, sauna și sportul pentru 24-48 de ore. De asemenea, în primele zece zile, nu trebuie să căscaţi gura foarte larg, nu este recomandată guma de mestecat, cel putin două săptămâni, de evitat muşcătura din măr sau fructe mari, pentru că există riscul ca firele să îşi piardă efectul. Pentru o remanenţă cât mai îndelungată, evitaţi expunerea la soare sau la solar şi dormitul într-o parte.