Main menu

header

de Ana Trifan

Actriţa Gwyneth Paltrow, mamă a doi copii, a ales un program de detoxifiere, pentru a pierde kilogramele în plus pe care le-a acumulat în timpul sarcinilor. Multe femei ar da orice ca să aibă silueta subţirică a actriţei Gwyneth Paltrow. Dar vă prevenim că pentru a ajunge să aveţi formele actriţei trebuie să renunţaţi cam la multe. Să arătaţi precum silfida Gwyneth veţi fi nevoite să spuneţi adio sucului de portocale, lactatelor, alcoolului, zahărului, făinei, cofeinei şi mâncărurilor procesate sau peştelui crud. Să nu credeţi că lista restricţiilor s-a încheiat! Partea cea mai grea abia acum vine! Va trebui să renunţaţi la un mic dejun şi la un prânz normal dacă vreţi să mâncaţi la cină, căci vă este permis să mâncaţi o singură masă principală pe zi!

Regim de detoxifiere
Tot regimul de detoxifiere pe care-l ţine Gwyneth Paltrow presupune să înghiţiţi în fiecare seară câteva linguri cu ulei de măsline, ce vor ajuta la digerarea alimentelor pe care le-aţi consumat.
În vârstă de 36 de ani şi mamă a doi copii, Gwyneth a decis să înceapă regimul de detoxifiere după ce a pus câteva kilograme într-o perioadă de „relaxare” din viaţa sa. Actriţa a început şi să facă şedinţe de meditaţie, precum şi masaj, băi reci urmate de băi fierbinţi, pentru întinerirea pielii. Cu puţină vreme în urmă, Gwyneth a arătat la o gală de binefacere din New York o formă de invidiat, cu un look sănătos şi strălucitor. Regimul de detoxifiere pe care l-a ţinut actriţa este conceput de cardiologul newyorkez Alejandro Junger. Cei care urmează acest regim sunt avertizaţi însă că se pot alege cu dureri severe de cap şi că au nevoie de avizul unui medic înainte de a se apuca de el.
În plus, Chris Martin, solistul formaţiei Coldplay şi soţul lui Gwyneth Paltrow, este vegetarian, nu consumă alcool şi nu fumează. Şi el obişnuieşte să urmeze programe de detoxifiere a corpului şi să ia suplimente naturiste. Este un adept al şedinţelor de yoga şi de reflexoterapie. Cei doi au împreună o fiică, Apple Blythe Alison Martin (5 ani), şi un fiu, Moses Bruce Anthony Martin (3 ani).

Criticată de medici
Mai mulţi dieteticieni britanici s-au arătat împotriva regimurilor de detoxifiere promovate de diferite vedete şi spun că acestea sunt o pierdere de timp. „Această idee cu detoxifierea este lipsită de sens”, a declarat doctorul Frankie Phillips, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Britanice pentru Dietetică. „Organismul uman este un sistem bine dezvoltat, ce are propriul său mecanism prin care produce detoxifierea şi înlătură resturile, din creştet până-n tălpi”, a mai adăugat medicul britanic. „Pielea, intestinele, ficatul, rinichii, toate au rolul de a răspunde acelor semnale, hormonale, de exemplu, pentru a înlătura resturile ce nu mai sunt necesare, detoxifiind corpul în mod constant”, a spus medicul.
În ciuda acestor avertismente, Gwyneth Paltrow continuă să fie un fan al regimului de detoxifiere. Ea a declarat că are propriul website cu programul de detoxifiere. „Urmez regimul literă cu literă şi pot să spun că funcţionează şi că face minuni. Mă simt detoxifiată, veselă şi mult mai uşoară”, a spus actriţa.

Două mese lichide, cu una solidă între ele
După cum spuneam, creierul care stă în spatele acestei diete este doctorul Junger, astăzi medic internist într-un spital din New York. Acesta a profesat iniţial în Uruguay. La puţin timp după ce a început să lucreze în SUA ca rezident la o clinică, a observat că începuse să dea semne de depresie şi că suferea de sindromul colonului iritabil. Dezamăgit de numeroasele tratamente moderne pe care le-a încercat fără succes, Junger a început să se preocupe de medicina alternativă şi de formele holistice, pentru a-şi rezolva propriile probleme de sănătate. În cartea despre detoxifiere pe care a scos-o, medicul spune că aceste regimuri de eliminare a toxinelor se practicau încă de acum câteva mii de ani, dar că obiceiul acestora şi modul de aplicare s-au pierdut cu timpul. Regimul propus de doctorul Junger pune sistemul de detoxifere al corpului pe viteză maximă, spun susţinătorii dietei. Spre diferenţă de alte regimuri de detoxifiere, ce cer să nu mâncaţi mai nimic şi să consumaţi o serie de suplimente bogate în fibre, ceea ce poate duce la mari probleme de stomac şi dezechilibru electrolitic, dieta medicului Junger vă permite să mâncaţi sau să beţi shake-uri de mai multe ori pe zi. Programul urmat de Gwyneth Paltrow uşurează digestia prin faptul că propune două mese lichide, cu una solidă între ele, elimină alimentele ce provoacă alergii sau cele ce produc mucus pe sistemul digestiv, crescând energia corpului uman, susţine doctorul Junger.
Alte „cliente” ale acestei diete sunt actriţa Cate Blanchett, precum şi solista Nicole Appleton, care a ţinut acest regim ca să fie în mare formă la relansarea formaţiei All Saints, din care face parte.

Programul zilnic

Doctorul Junger propune un regim de detoxifiere de trei săptămâni, ce trebuie urmat pas cu pas. În fiecare zi sunt permise două mese cu lichide şi una cu hrană solidă. Se beau apă şi ceaiuri.
Alcoolul, lactatele, zahărul, cofeina, carnea roşie, mezelurile şi orice alte alimente procesate, făina, glutenul şi soia sunt interzise.
Iată ce trebuie să mâncaţi într-o zi din acest program de detoxifiere a organismului:
- Ora 7:00, un pahar cu apă în care aţi adăugat suc de lămâie;
- Ora 8:00, ceai de plante;
- Ora 10:00, un shake de afine, de mango sau de lapte de cocos;
- Ora 11:30, apă de nucă de cocos;
- Ora 13:30, supă de creson sau salată cu morcovi şi sos cu ghimbir;
- Ora 16:00, o mână de migdale sau de seminţe de dovleac crude;
- Ora 18:00, somon sau pui, preparat la abur, cu garnitură de verdeţuri.
În fiecare seară se iau trei-patru linguri cu ulei de măsline extravirgin, pentru a stimula activitatea ficatului. În caz de constipaţie se recomandă ulei de castor sau laxative din plante.