Main menu

header

884 4 1de Roxana-Ioana Ancuța

Există cinci tipuri de ten: gras, uscat, normal, mixt şi sensibil. Dacă ştiţi în care dintre aceste categorii vă încadraţi, puteți lua deciziile potrivite în ceea ce privește îngrijirea și protecția de care are nevoie tenul dumneavoastră, dar și produsele cosmetice pe care trebuie sau nu trebuie să le folosiţi. În general, tipul de ten poate fi determinat printr-o simplă analiză vizuală. Dacă, totuși, privindu-vă fața nu vă puteţi da seama unde vă încadraţi, vă recomandăm câteva teste pe care să le faceţi, fără probleme, acasă.

Tenul gras are porii dilatați

Pielea grasă produce un exces de sebum. Acesta dă un aspect strălucitor și uleios tenului, mai ales în faimoasa zonă T (frunte, nas și bărbie). Așadar, dacă vă confruntaţi cu un ten gras, cel mai probabil aveţi și porii feței dilatați și puteţi fi predispuse la erupții acneice.

Tenul uscat este mai puțin elastic

Pielea uscată este, de obicei, lipsită de strălucire și de elasticitate, poate avea un aspect mai aspru, neuniform și este predispusă la formarea liniilor fine. În plus, poate cauza disconfort prin senzațiile de mâncărime sau iritațiile care apar din când în când. Tenul uscat vă face să exclamaţi „Vai, parcă mă strânge pielea!”.

Tenul sensibil

884 4 3Acest tip de ten are câteva caracteristici, cele mai evidente fiind roșeața, senzațiile de arsură, iritațiile, acneea și poate fi, la rândul lui, de mai multe tipuri: sensibil și gras, sensibil și uscat ori sensibil și normal.

Tenul normal este echilibrat

Acest tip de ten nu se simte nici uscat, nici gras. Nu este predispus la erupții, descuamare, iritații, nu creează senzația de ten unsuros ori de strângere. Porii sunt în general mici, textura pielii este netedă, mai puțin sensibilă sau predispusă la pete.

Tenul mixt include zone uscate și grase

În cazul acestui tip de ten, de regulă zona T este cea grasă, iar obrajii prezintă un aspect uscat sau normal. De la caz la caz.

Așteaptă, privește și simte

Dacă descrierile de mai sus nu v-au ajutat să ajungeţi la o concluzie, încercaţi testele pe care vi le propunem în continuare. Pentru început, spălaţi-vă fața și curățaţi-o bine cu un demachiant delicat, apoi uscaţi-o. Dacă după 30 de minute pielea vă lucește, cel mai probabil aveţi un ten gras. Dacă vă dă acea senzație de „strâns”, atunci vă confruntaţi cu un ten uscat, iar dacă vedeţi că începe să lucească pe frunte, pe nas și pe bărbie, dar simțiţi uscăciune în zona obrajilor, atunci aveţi un ten mixt. Dacă vă simțiţi confortabil, pielea fiind hidratată, atunci sunteţi fericite, pentru că tenul dumneavoastră este normal.

Indiferent de tipul de piele pe care îl aveţi, cu ajutorul produselor potrivite puteţi ține sub control felul în care se prezintă propriul ten

Testul serveţelului

884 4 4Dimineaţa, după ce v-aţi dat jos din pat, aplicaţi pe față un servețel. Dacă se îmbibă cu sebum, este clar că aveţi un ten gras. Dacă şervețelul rămâne curat, cu siguranţă aveţi un ten uscat, iar dacă vedeţi pe alocuri urme de grăsime, în zona T, în special, atunci să știţi că aveţi un ten mixt. Același test, al șervețelului, îl puţeţi realiza și în alte condiții. Mai exact, după ce v-aţi demachiat și aţi curățat fața, așteptaţi 30 de minute înainte să aplicaţi pe față șervețelul. Poziționaţi-l, după aceea, în fața unei surse luminoase și vedeţi în ce stare se prezintă. La fel cum am explicat mai sus, dacă vedeţi că șervețelul abundă în pete de grăsime, înseamnă că aveţi un ten gras, dacă nu apar deloc pete uleioase, iar fața este aspră la atingere, atunci aveţi un ten uscat. Dacă sebumul apare doar în zona T, atunci aveţi un ten mixt, iar dacă pe șervețel nu apare nicio urmă de grăsime, şi tenul este fin și plăcut la atingere, atunci aveţi un ten normal.