Main menu

header

de Cristina Tache

Atunci când primiţi în dar un buchet de trandafiri, cu siguranţă vă gândiţi la semnificaţia lor, le admiraţi frumuseţea şi mirosul. Însă, trandafirii nu servesc doar la înfrumuseţarea casei, ci pot fi un bun produs cosmetic natural, cu proprietăţi importante pentru sănătatea pielii. Iată cum îi puteţi folosi pentru a beneficia de calităţile lor curative.

Şterge cicatricele lăsate de acnee
Pentru a estompa semnele rămase în urma acneei, pregătiţi o tinctură din 10 grame de petale proaspete de trandafiri puse în 100 ml de alcool de 60 de grade Celsius. Lăsaţi la macerat zece zile. Apoi agitaţi de câteva ori pentru omogenizare, strecuraţi şi puneţi lichidul în sticluţe de culoare brună, închise ermetic. Folosiţi tinctura obţinută pentru a masa zonele afectate. Aplicaţi de două-trei ori pe săptămână, până observaţi dispariţia sau estomparea cicatricelor.

Estompează pistruii
Dacă v-aţi expus prea mult la soare în timpul verii, iar tenul dumneavoastră este plin de pistrui, puteţi scăpa de micile puncte maronii de pe piele tot cu ajutorul trandafirilor. Preparaţi o soluţie din 300 ml de apă de roze, 150 ml de glicerină, 25 ml  de alcool de 60 de grade şi două grame de caolin. Amestecaţi bine, pentru a omogeniza soluţia. Folosiţi-o pentru a tampona pielea cu pistrui de două-trei ori pe zi.

Combate mătreaţa
Deşi există în comerţ o varietate de produse destinate înlăturării mătreţii, mulţi dintre noi vrem să folosim remedii naturiste. Amestecaţi 500 ml de apă de roze, 500 ml de rom şi 25 ml de amoniac. Cu această soluţie frecţionaţi scalpul înainte de baie de două-trei ori pe săptămână, până când dispare mătreaţa.

Tratează afecţiunile bucale

Pentru vindecarea aftelor, afecţiunilor bucale sau ale gâtului, aveţi nevoie de miere de trandafiri. Se obţine din 100 g de petale proaspete la 500 ml de alcool alimentar de 60 de grade. Se lasă amestecul la macerat timp de 24 de ore, apoi se presează bine şi se strecoară. Se mai adaugă 900 ml de miere de albine şi 100 g de glicerină. Această compoziţie se pune pe baie de aburi şi se lasă să scadă până rămâne un kilogram de miere de roze. Se foloseşte precum glicerina boraxată, ungând zonele afectate.