Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Anotimpul rece îndeamnă la mişcare, iar dacă nu v-aţi hotărât încă pentru ce tip de sport să optaţi, Cori Grămescu, manager şi antrenor Get Fit Gym, are soluţia. În cazul în care până acum aţi făcut sport rar, este bine să optaţi pentru metoda numită Pilates, iar dacă aveţi condiţie fizică bună, ideal ar fi să ardeţi grăsimile prin metoda PumpUP! Mişcarea lentă şi fandările rapide însoţite de o dietă sănătoasă vă pot face un trup de vis!

A preluat cele mai eficiente mişcări din programul de fitness
- Ce reprezintă stilul PumpUP!?
- PumpUp! este un tip de antrenament inspirat din exerciţiile de la sala de fitness. Din păcate, multe dintre femei nu sunt motivate să facă antrenamente cu greutăţi. Există multe mituri, printre care acela că muşchii nu sunt estetici în cazul femeilor. Aşa că PumpUP! vine să demonteze aceste mituri. Femeile arată foarte bine atunci când au muşchii frumos reliefaţi. Dar e foarte important să nu îşi piardă din feminitate şi din graţie, să aibă mereu în vedere un ideal estetic. Aşa că prin PumpUP! am preluat cele mai eficiente exerciţii de la sala de fitness, le-am adaptat urmărind un ideal estetic ce se referă la supleţe, graţie şi tonus şi am creat o serie de antrenamente de intensitate şi complexitate diferite pentru fiecare categorie de cliente.

Nu pierdeţi din feminitate şi din supleţe
- PumpUP! este un program creat de dumneavoastră. Cum v-a venit ideea?
- Îmi lipseau exerciţiile din perioada în care mă antrenam cu greutăţi, dar îmi plăcea linia mai feminină pe care am căpătat-o în ultimii ani practicând Pilates şi dansuri. Aşa că m-am gândit că aş putea adapta exerciţiile despre care ştiam că sunt extraordinar de eficiente astfel încât să obţin tonus şi definire fără să pierd din feminitate şi din supleţe. PumpUP! a pornit ca un experiment de antrenament personal, dar clientele de la sală au văzut exerciţiile şi mai ales rezultatele şi au cerut o astfel de oră. De aici până la primele ore de PumpUP! a fost doar un pas, şi rezultatele din ultimele luni sunt cel puţin încurajatoare.

Alternativă la TaeBo şi StepAerobic
- Ce îl diferenţiază faţă de celelalte stiluri?
- Accesibilitatea. Sunt mişcări relativ uşor de executat, ce nu necesită extraordinar de multă coordonare. Întrucât antrenamentele sunt pe diferite niveluri de dificultate, PumpUP! este un program accesibil celor care până acum au făcut doar Pilates, să spunem, sau pur şi simplu care duc o viaţă activă şi au o condiţie fizică bună. Iar pentru clientele care vin la sală de mai multă vreme reprezintă o alternativă la TaeBo şi StepAerobic, fără a le exclude în vreun fel!

- Putem face PumpUP! acasă?
- Pentru fetele care participă regulat la orele de antrenament, sunt sigură că nu este o provocare pentru a face exerciţiile acasă. Însă în cadrul orelor este o atmosferă plăcută, ce le motivează şi mai mult să „dea tot”, cum se spune. La sală vin cliente cu vârste cuprinse între 17 şi 65 de ani. PumpUP! poate fi făcut de o persoană cu un exces de greutate considerat normal, dar nu de o persoană care intră în categoria medicală a obezităţii!

Efectele se văd după trei antrenamente!
- Cu toţii ne dorim efecte rapide… Observăm vreo diferenţă după 12 şedinţe?
- De obicei, efectul antrenamentelor este vizibil după prima săptămână, adică trei şedinţe. Este mult mai important însă ce mănâncă o clientă care doreşte să vadă rapid rezultatele. După primele ore se observă îmbunătăţirea tonusului muscular, pielea stă mai bine întinsă şi, pe măsură ce învaţă să menţină ritmul şi intensitatea, efectele sunt din ce în ce mai vizibile.

- Slăbim în centimetri sau în kilograme?
- Dacă urmărim să slăbim, trebuie ţinut cont că, la acelaşi volum, muşchii sunt de până la cinci ori mai grei decât grăsimea. Mai exact, poţi să arăţi foarte bine şi să ai tot atâtea kilograme ca o persoană sedentară care este mai plinuţă. Eu le spun mereu clientelor mele să se măsoare, nu să se cântărească!

Începătoarele fac Pilates
- Credeţi că PumpUP! este mai eficient decât Pilates?
- Amândouă sunt eficiente, în moduri diferite. Dar este adevărat că PumpUP! este mai intens şi „arde” mai multe calorii decât Pilates.

- Ce tip de mişcare aţi recomanda unei începătoare: TaeBo, Pilates, StepAerobic sau PumpUp!?
- În mod cert, Pilates, pentru că învaţă să execute corect mişcările, îşi stabilizează coloana şi este cel mai bun punct de plecare pentru un program de antrenament variat. După câteva săptămâni de Pilates poate începe să participe la celelalte tipuri de antrenament, în funcţie de obiectivele şi de preferinţele individuale. Un antrenament eficient este un antrenament personalizat în funcţie de individ şi exact la fel stau lucrurile şi în cazul dietei.

Fandări şi exerciţii cardio pentru picioare
- Cum putem face picioare frumoase cu PumpUP!?
- Antrenamentul porneşte cu exerciţiile de bază din fitness: genuflexiuni, fandări, flexii pentru abdomen şi exerciţii pentru spate, braţe şi umeri. Antrenamentul de PumpUP! pentru picioare se bazează pe genuflexiuni şi fandări, în diverse combinaţii şi modificări folosind stepperul. Apoi, după această parte de exerciţii în forţă, ce stimulează producerea masei musculare şi deci obţinerea acelui aspect „tonifiat”, după care tânjesc femeile, trecem la componenta cardio a orei. Pentru a atinge intensitatea dorită, folosim fie stepperul, fie exerciţii de elasticitate şi de motricitate. Sunt mişcări simple, nu apelăm la coregrafii. Ne concentrăm doar să menţinem ritmul şi intensitatea mişcărilor şi mai ales să executăm corect toate exerciţiile.

Acest tip de mişcare poate fi practicat de o persoană cu un exces de greutate considerat normal, dar nu de o persoană care intră în categoria medicală a obezităţii!

Se lucrează cu greutăţi mici

Antrenamentul meu preferat (şi al clientelor) este cel de braţe, umeri şi spate. Lucrăm numai cu greutăţi mici, pentru a învăţa corect mişcările şi a putea obţine o musculatură densă, dar nu puternic reliefată. Astfel, fetele obţin braţe subţiri, cu muşchii frumos vizibili, umeri rotunzi, o poziţie corectă a spatelui şi un tonus muscular plăcut.