Main menu

header

de Anda Postolache

Pentru a preveni îmbătrânirea tenului este bine să ţinem cont că pielea noastră are nevoie de anumite substanţe nutritive şi că trebuie protejată diferit, în funcţie de anotimp. Este bine să profităm cât mai mult de fructele şi de legumele de sezon. Toamna, mai mult ca oricând, putem să apelăm cu încredere la „cosmeticele” din grădină. Câteva reţete de măşti naturale vă pot prinde bine oricând. Sunt ieftine şi nu au efecte adverse dacă le aplicaţi corect!

Strugurii, hrănitori
Se amestecă un albuş de ou cu o linguriţă cu smântână naturală, o linguriţă cu ulei de măsline şi o linguriţă cu zeamă de struguri, indiferent de culoare. Se amestecă bine, se aplică pe faţă şi pe gât, se lasă să acţioneze 15-20 de minute, se clăteşte bine faţa cu apă călduţă, apoi rece la sfârşit. Se aplică de maximum două ori pe săptămână.

Castraveţii şi iaurtul conferă prospeţime
Tenurile uscate au de beneficiat în urma castraveţilor şi a iaurtului. Curăţaţi doi castraveţi de coajă, amestecaţi-i cu două linguri cu iaurt (dacă se poate natural, de la ţară) şi daţi totul prin blender. Pasta obţinută se pune pe faţă şi pe decolteu. După 10-15 minute se îndepărtează şi se curăţă cu apă. Se aplică de două ori pe săptămână.

Cartofi fierţi sau cruzi, contra ridurilor
Măştile pe bază de cartof sunt recomandate pentru tenurile care au tendinţa de a îmbătrâni repede, prin urmare contra ridurilor şi a pielii uscate. Exsită două variante de a face mască pe bază de cartofi. Puteţi fierbe un cartof, pe care îl  zdrobiţi apoi ca pentru piure, adăugaţi puţin lapte pentru omogenizare şi aplicaţi pe faţă şi pe decolteu. Lăsaţi să acţioneze în jur de 15 minute, apoi clătiţi cu apă. Pentru a doua veriantă tăiaţi un cartof crud în felii, apoi aplicaţi direct pe faţă şi lăsaţi-l tot un sfert de oră. La final se spală faţa cu apă călduţă şi se limpezeşte cu apă rece.

Îngrijirea feţei cu morcovi
Pentru tenurile grase se realizează următoarea mască: se fierb doi morcovi, se zdrobesc, se amestecă împreună cu şase linguriţe cu miere şi se aplică pe faţă pentru 15 minute, apoi se clăteşte bine faţa cu apă călduţă şi rece la final. Aplicarea o dată pe săptămână este suficientă.
Pentru tenurile mixte optaţi pentru morcovi şi lapte. Iată cum trebuie să procedaţi: treceţi un morcov crud prin blender, adăugaţi o linguriţă cu lapte şi aplicaţi pe faţă. După 15 minute spălaţi bine faţa cu apă.

Praful de argilă calmează pielea sensibilă
Dacă aveţi un ten sensibil, îl puteţi hrăni cu următoarea mască: sucul de la o roşie se amestecă împreună cu praf de argilă (până devine de componenţa unei creme). Se adaugă şi o linguriţă cu miere, după care se aplică pe ten şi se lasă 10-15 minute, apoi se spală.