Main menu

header

951 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cei care își imaginează că mama celui mai bogat om al planetei, faimosul Elon Musk, stă degeaba și duce o viață de huzur, se înșală. Dimpotrivă: Maye Musk este o femeie care a reușit prin propriile forțe. Are 75 de ani, o carieră de o jumătate de secol de modelling (care continuă…) și este un dietetician recunoscut internațional. Secretele felului splendid în care știe să îmbătrânească nu sunt nici multe, nici sofisticate…

A pozat în costum de baie la 74 de ani

951 4 2La 74 de ani, Maye Musk devenea cea mai în vârstă persoană care a pozat pe coperta faimoasei reviste Sports Illustrated Swimsuit Issue, ca pentru a reflecta faptul că se poate îmbătrâni foarte frumos. „Sunt foarte încântată să le spun oamenilor în acest fel că femeile de 70 de ani sunt superbe”, a spus Maye. „Este un model de top în acest moment. Maye apare cu șocantul său păr alb și pur și simplu arată superb și izbitor oriunde merge”, spune supermodelul Christie Brinkley. Dietetician care a studiat nutriția la două universități (Orange Free State, din Africa de Sud, și Universitatea din Toronto), Maye Musk a publicat cărți despre obiceiurile alimentare sănătoase, cel mai recent fiind volumul din 2021 „A Woman Makes a Plan: Advice for a Lifetime of Adventure, Beauty and Success” („O femeie are un plan. Sfaturi pentru o viață de aventuri, frumusețe și succes”).

Fructe, legume, proteine slabe

951 4 3Maye a început modellingul la 15 ani și a fost finalistă la concursul Miss Africa de Sud în 1969. După ce a divorțat de soțul său, Errol Musk, Maye și cei trei copii pe care îi are, Elon, Kimbal și fiica Tosca, s-au mutat în Canada. „Mult timp după ce mi-am părăsit căsnicia am avut o durere în stomac. Eram de-a dreptul îngrozită că nu îmi voi putea întreține copiii”, a mărturisit Maye. În timp, în paralel cu cariera de model, pe care nu a abandonat-o niciodată, Maye Musk a devenit un dietetician respectat și recunoscut internațional. „Urmez știința și bunul simț. Știința spune că ar trebui să mâncăm o varietate de alimente și preponderent fructe și legume. Asta fac”, afirmă Maye. Mai precis, mama miliardarului Elon Musk spune (și arată) că îmbătrânirea sănătoasă și aspectul excelent nu se referă la planuri de alimentație restrictive, rutine de exerciții brutale sau produse scumpe de îngrijire a pielii: „Mâncați alimente adevărate, integrale. Nimic nu este interzis atât timp cât este sănătos și procesat minim”. Fructele, legumele și cerealele integrale alcătuiesc baza dietei lui Maye, împreună cu proteinele slabe. Puiul, peștele și carnea sunt ocazionale, iar sursele de grăsimi sunt uleiul de măsline, avocado și nucile.

Controlul porțiilor, un mod de viață

Maye Musk nu crede în alimentele procesate și nici în dietele la modă. De asemenea, nu consumă sucuri de legume, smoothie-uri sau pudră de proteine. „Obțineți informațiile nutriționale de la dieteticieni profesioniști. Veți fi mai fericiți și regimul vi se va potrivi fără efort”, recoman- dă Maye. De altfel, fără să se înfometeze sau să-și refuze ceva, modelul practică pur și simplu controlul porțiilor. „Alimentele neprocesate sunt mai sățioase decât prăjiturile și biscuiții. Iată o modalitate simplă de a vă menține porțiile sub control: umpleți farfuria cu 50% legume și fructe, 25% proteine slabe și 25% carbohidrați complecși (quinoa, cartofi dulci etc.). Puneți o porție de grăsimi sănătoase de mărimea unei mingi de golf”, detaliază Maye.

„Nu îmi furnizez singură dulciuri”

Chiar dacă nu s-ar spune după felul în care arată, Maye Musk iubește ciocolata și brânzeturile bogate. Și le consumă! Nu permanent, și nu în cantități mari, dar nu se abține. „Îmi ofer din când în când aceste tratații, dar ele nu devin niciodată tentații, pentru că pur și simplu nu le țin în casă. Și mai folosesc un truc: nu cumpăr personal desert. Nu îmi furnizez singură dulciuri niciodată”, povestește modelul. Pe de altă parte, Maye arată că mai și trișează dieta: „În zilele respective mănânc multă înghețată sau ciocolată. Asta înlocuiește una sau două mese. A doua zi, este simplu: revin la dieta mea sănătoasă”. Și la capitolul hidratare Maye Musk menține aceeași politică a „bunului simț”: „Hidratați-vă cât aveți nevoie, dar nu exagerați doar pentru că este o modă. Beți apă când vă este sete! Când corpul vrea apă, vă spune”. 

Exerciții fizice… cu moderație

951 4 4Maye Musk își întreține corpul cu exerciții fizice, dar nici aici nu exagerează. „Nu am fost niciodată un mare fan al antrenamentelor, dar fac mișcare pentru că îmi creează o stare de bine și îmi dă un plus de energie. Fac patru plimbări de câte 15 minute zilnic, merg la sală de câteva ori pe săptămână și fac exerciții de rezistență, cu greutăți ușoare. Dacă încep să mă doară mușchii, mă opresc”, detaliază Maye. Pe de altă parte, vedeta se menține în formă rămânând activă și implicată. Participă la evenimente, face acțiuni caritabile, își respectă numeroasele contracte și refuză ideea de a fi sedentar.

„Folosesc permanent loțiune de protecție solară”

951 4 6La 50 de ani, Maye Musk lua o decizie care a șocat-o chiar și pe ea: „Am renunțat la vopseaua blondă cu care îmi acopeream rădăcinile albe ale părului și am decis să nu-l mai colorez. Am fost și eu uimită de curajul meu, dar acum îmi pare rău că n-am făcut asta mai devreme, părul meu a devenit mult mai bogat și mai sănătos”, spune Maye. În ceea ce privește rutina de îngrijire a feței, nimic complicat: vedeta are grijă să aibă tenul foarte curat și dă prioritate apei și săpunului, lăsând pe planul doi cosmeticele, pe care le consideră folositoare, dar nu fundamentale. În schimb, evită cât poate expunerea la razele UV. „Folosesc permanent loțiune de protecție solară, port pălării și ochelari de soare și, dacă este nevoie, îmi acopăr fața cu mâinile. Cele câteva creme pentru față și ochi pe care le folosesc doar completează lucrurile sănătoase pe care le fac în rest, alimentația și somnul”, mărturisește Maye.

„Regulile mele cardinale pentru a trăi viața la maximum sunt să fiu sănătoasă mâncând bine, să mă educ permanent și să fiu pozitivă“

„Nu fac exces de exerciții, dar urc scările când sunt în hoteluri, în loc să folosesc liftul“

Opt ore de somn, o prioritate

Stilul de viață care stă la baza felului în care arată Maye Musk include la loc de cinste odihna. „Prioritizez somnul întotdeauna. Dorm opt ore pe noapte, iar dacă se întâmplă să fie mai puține când vin nepoții în vizită, compensez noaptea următoare”, arată vedeta. Maye este faimoasă pentru felul grijuliu în care își organizează programul pentru a se asigura că își face orele de somn atunci când călătorește: „Zbor cu o zi înainte și îmi acord 24 de ore să mă adaptez și să dorm - nu lucrez în ziua în care ajung”.