Main menu

header

954 4 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Unul dintre ingredientele pentru înfrumusețare care a „explodat” pe rețelele de socializare este tretinoin, mai ales că este foarte eficient în perioada caldă. Cu nenumărate beneficii pentru ten, prezent în industrie de peste o jumătate de secol, tretinoin este un aliat împotriva daunelor produse de radiațiile solare, dar nu numai.

50 de ani de dovezi științifice

Există numeroase persoane cărora nu li se potrivește aproape niciun ingredient de îngrijire a pielii și, de asemenea, nenumărate altele care caută cea mai bună formulă de întreținere a tenului. Aici intervine tretinoin. Cu peste 319,7 milioane de vizualizări pe TikTok și o dublare a căutărilor pe Google doar în ultimul an, tretinoin este ingredientul de îngrijire a pielii creditat cu rezultatul de a curăța tenul de pete. „Tretinoin nu este o noutate în înfrumusețare, fiind folosit pentru prima dată în 1962. Are peste 50 de ani de dovezi științifice rezultate din utilizarea clinică prin care îi este susținută eficacitatea. Acest retinoid a demonstrat faptul că furnizează un tip de revigorare care reface pielea”, explică doctor Ben Esdaile, dermatolog consultant Skin + Me.

Tratează acneea, hiperpigmentarea, liniile fine

Tretinoid aparține unei familii de compuși numiți retinoizi, derivați din vitamina A. Nu este același cu retinolul. „Tretinoina acționează direct asupra receptorilor de acid retinoic care se găsesc pe celulele pielii, făcându-l cel mai puternic retinoid disponibil. Tretinoinul este o cremă topică cu putere prescrisă, folosită pentru a trata acneea, hiperpigmentarea, celulele deteriorate de soare, liniile fine și ridurile”, punctează Esdaile. În timp ce în America tretinoin este disponibil la liber, în Marea Britanie se poate procura doar pe bază de rețetă. Dar unele companii au simplificat procesul, făcând produsul mai accesibil, cu ajutorul unei consultații online. Planul de tratament rezultat este personalizat și implică o cremă cu tretinoin în doză mică.

„Începând cu o doză blândă și mică de tretinoin, am văzut rapid rezultate. Odată ce pielea se adaptează, dispar erupțiile și semnele“ (Nassima Iggoute, manager Modest Visions)

Creşte producţia de colagen

Potrivit specialiștilor, tratamentul cu tretinoin funcționează prin accelerarea procesului de îndepărtare a celulelor moarte ale pielii și creșterea de noi celule într-un ritm foarte accelerat. Aplicarea formulelor cu tretinoin nu numai că este considerată o modalitate sigură de a trata acneea, dar crește și producția de colagen, acționează asupra pigmentării și reduce vizibilitatea porilor. Singurul neajuns al utilizării produsului este inevitabila înroșire a pielii, din cauza puterii de acțiune a tretinoinului. Dermatologul și fondatorul Dr. Nyla Skincare, Nyla Raja, explică: „În primă fază, tratamentul poate duce la descuamare și uscăciune. Dacă vi se întâmplă asta, nu intrați în panică - este un proces normal în călătoria către curățarea pielii”.