Main menu

header

de Cristina Tache

Alimentaţia corectă stă la baza unui organism sănătos. Fiindcă trăim într-un secol al vitezei şi al alimentelor sintetice, corpul nostru are de suferit. Nutriţionista Mihaela Bilic, cea care a ajutat vedete precum Mihaela Rădulescu să piardă un număr mare de kilograme, ne-a vorbit despre ce înseamnă o alimentaţie echilibrată, o cură de slăbire corectă, dar şi despre riscurile la care ne supunem corpul dacă nu îi respectăm mecanismele.

Primul pas, identificarea erorilor alimentare
- Care este rolul nutriţionistului într-o cură de slăbire?
- În primul rând, cel care apelează la sfaturile unui nutriţionist trebuie să ştie că acesta nu îi va da o dietă miraculoasă, care să îl scape rapid de multe kilograme. Nutriţionistul, împreună cu pacientul, identifică greşelile alimentare pe care acesta le face. Odată eliminate erorile în cauză, vor dispărea şi problemele legate de surplusul ponderal. Nutriţionistul îl învaţă pe pacient elementele de bază ale unei diete echilibrate (alimentele corecte, modul de pregătire al acestora, porţia potrivită, ritmul meselor) în cadrul unei discuţii aprofundate. Trebuie reţinut faptul că nutriţionistul nu are cum să vă păzească de excesele pe care le faceţi. Pe de altă parte, un nutriţionist priceput nu va recomanda niciodată unui pacient să mănânce numai supă de varză sau orez.

„Mâncaţi ce vă place, dar în cantităţi mici”
- Relaţia dintre nutriţionist şi pacient este una de dependenţă?
- Nicidecum! Nu trebuie să mergeţi la nutriţionist o dată la două săptămâni pentru a vă spune ce să mai mâncaţi. În urma unei discuţii detaliate, el vă dă răspunsurile la întrebările legate de dietă. Nutriţionistului trebuie să îi spuneţi tot ceea ce faceţi de-a lungul unei zile, la modul cinstit, pentru ca el să vă poată ghida. Oamenii nu au clar în minte faptul că o zi în care nu au mâncat de trei ori este o zi în care şi-au dezechilibrat corpul. Trebuie să daţi importanţă maximă meselor zilnice, pentru că organismul nostru este ca şi o maşină, ce nu funcţionează dacă nu are benzină. Nutriţionistul vă ajută să începeţi să mâncaţi echilibrat, fără excese, iar după un timp nu veţi mai avea nevoie de sfaturile sale.

- Cum se stabileşte o dietă personalizată?
- Persoana care vine la nutriţionist trebuie să fie conştientă că va începe un nou stil de viaţă. Nu trebuie să se aştepte la rezultate rapide. În prima fază a dietei, este de ajuns să se obişnuiască să nu mai ronţăie nimic între mese. Dieta fiecărui pacient în parte se stabileşte în urma discuţiei cu acesta. Eu discut cu omul respectiv şi aflu ce îi place să mănânce. În funcţie de alimentele preferate, îi stabilesc nişte cantităţi, astfel încât să le poată consuma, dar fără să se îngraşe. Această dietă personalizată nu este o mare filozofie. Ea se bazează pe ideea că pacientului i se permite să mănânce ce îi place, dar în cantităţi reduse. Altfel, el va renunţa la dietă şi nu va învăţa nimic din această experienţă.

„O slăbire sănătoasă necesită timp”
- Care sunt principiile de bază ale unei diete corecte?
- Organismul trebuie reeducat, astfel încât să înveţe să îi fie foame dimineaţa, la masa de prânz şi la cină. Simpla punere în ordine a meselor este un lucru destul de dificil. Alimentaţia trebuie să fie un act reflex, nu ceva impus. Este indicat să mâncăm atunci când ne este foame şi să ne oprim când ne-am săturat. Sunt nişte reguli simple, dar tocmai de aici vine greutatea. Toată lumea îşi doreşte diete rapide, cu rezultate spectaculoase, însă, o slăbire sănătoasă se poate obţine numai într-un timp îndelungat. Eu nu sunt adepta curelor drastice, pentru că, în cazul lor, orice mică abatere are rezultate negative. Cu cât lucrurile sunt făcute într-un mod mai echilibrat, cu atât rezultatele vor fi mai bune. Nutriţionistul nu deţine un mare secret, el doar ghidează pacientul. Este clar, că dacă te culci sătul, nu ai cum să slăbeşti. O dietă corectă nu este ceva abstract, dar necesită puţină voinţă şi echilibru. (va urma)

„E necesar să dăm organismului tot ceea ce cere”

- Cum poate cineva slăbi fără să meargă la nutriţionist?
- O dietă corectă nu înseamnă un aliment-minune, ci trebuie să se bazeze pe o reducere a numărului de calorii şi a cantităţii de alimente consumate. De exemplu, putem face o listă cu ceea ce mâncăm în această săptămână, iar în următoarea să reducem acea cantitate la jumătate. Şi vom scăpa de un kilogram. Sunt lucruri foarte simple, nu trebuie să mergi la nutriţionist ca să afli aceste lucruri. Secretul constă în ideea că mintea trebuie să creadă că poate consuma orice, dar nu în clipa în care apare pofta. E necesar să îi dăm organismului cam tot ceea ce el cere, dar cu moderaţie. Cu regimuri drastice şi interdicţii nu se ajunge nicăieri. Nu reuşim decât să fim într-o continuă cură de slăbire toată viaţa şi să trăim într-o nemulţumire permanentă.