Main menu

header

de Cristina Tache

Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Naşterii Domnului, iar mulţi dintre noi ţin încă post. În aceste săptămâni, dedicate curăţirii organismului, dar şi purificării spirituale, mulţi oameni fac greşeli de alimentaţie, ce dezechilibrează funcţiile vitale ale corpului. Chiar dacă în această perioadă nu e voie să mâncăm brânzeturi sau carne, putem avea o dietă sănătoasă şi completă, fără să ne afecteze starea de sănătate. Nutriţionista Mihaela Bilic ne-a vorbit despre cum să ne alimentăm corect în timpul postului, astfel încât organismul nostru să nu aibă de suferit.

Fasolea, un aliment recomandat
- Doamna doctor, ce alimente trebuie să consumăm în timpul Postului Crăciunului pentru a nu ne dezechilibra organismul şi pentru a nu ajunge în camerele de gardă ale spitalelor?
- Acesta este un post mai lejer, pentru că putem mânca peşte destul de des. Sfatul meu este să nu se facă excese. Dacă ne lipseşte carnea, nu înseamnă că trebuie să mâncăm mai multă pâine sau mai mulţi cartofi. Mai degrabă consumăm o tocăniţă de legume cu puţin sos de roşii decât o porţie de cartofi prăjiţi. Un alt aspect foarte important este modul de pregătire a alimentelor, ce trebuie să fie unul sănătos.

- Cât de hrănitoare sunt produsele de post pe care le găsim în comerţ?
- Nu este bine să mâncăm toate produsele din magazine ce au ataşată eticheta „de post”. De exemplu, eu nu recomand produsele de soia semipreparate, pentru că nu sunt sănătoase. Oamenii ar trebuie să consume mâncăruri din legume, salate, legume fierte la aburi, puse la cuptor cu ierburi aromate sau pe grătar. Produsele de post sub formă de pastă nu sunt nici ele sănătoase. Românii au uitat de fasole, care este un aliment foarte bun.

- Din ce ar trebui să fie compus meniul de zi cu zi în această perioadă de curăţire a trupului şi a sufletului?
- În timpul postului se pot consuma: orice fel de legume proaspete, conserve de legume în saramură, murături, legume congelate, mazăre, cartofi copţi, vinete coapte la cuptor şi nu făcute zacuscă. Ciorbele de legume sunt şi ele bune. Şi trebuie să uitaţi de dulciurile acelea de post. Măcar în perioada postului să detoxifiaţi organismul prin absenţa zahărului.

„Uitaţi de mâncărurile gata preparate, la borcan”
- Care sunt alimentele nerecomandate în timpul postului?
- Eu sfătuiesc pe toată lumea să se ferească de mâncărurile gata preparate, la borcan sau la conservă, de legumele în ulei, de fulgii de fasole sau de cartofi. De asemenea, nu sunt sănătoase nici crochetele sau buletele de legume semipreparate.

- Românii sunt renumiţi pentru mâncărurile copioase şi grele, bogate în grăsimi. Ce schimbări ar trebui să aducă în alimentaţia lor pentru a se feri de boli?
- Bucătăria românească este una grea prin definiţie, dar putem să mai împrumutăm din obiceiurile alimentare ale altor popoare. De exemplu, foarte sănătoase şi sărace în calorii sunt fructele de mare. Dar şi acestea trebuie consumate la grătar şi nu prăjite!

„Postul nu este o cură de slăbire!”
- Cum ar trebui să gătim alimentele, astfel încât să mâncăm sănătos?
- Metoda ideală de gătit este cea care necesită cât mai puţine procese termice şi cât mai multe alimente proaspete. Ar fi indicat ca pentru fiecare masă să gătim doar ceea ce mâncăm atunci. Însă, în vremurile în care trăim noi, este bine şi dacă renunţăm la mezeluri, de exemplu, şi cumpărăm un muşchi file, pe care îl preparăm la cuptor şi mâncăm din el patru zile. Totul stă în cantitate şi în gătitul corect.

- Poate fi folosit postul ca şi cură de slăbire? Pe lângă detoxifierea organismului, ne poate ajuta să scăpăm şi de kilogramele în plus?
- În primul rând, trebuie menţionat că nu acesta este scopul postului! Este adevărat că prin lipsa cărnii şi a lactatelor, dacă consumăm alimente sănătoase, ne detoxifiem organismul în această perioadă. Însă mare atenţie la postul negru! Cei care cred că, dacă ţin post negru zile întregi, vor deveni mai supli de Crăciun se înşală. Postul negru (bazat doar pe consumul de apă) timp de trei săptămâni duce la o scădere în greutate de 9 până la 12 kg, din care doar două-cinci kilograme reprezintă grăsime. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul nostru pierde mai întâi apă, apoi masă musculară şi abia în final grăsime. (va urma)