Main menu

header

de Cristina Tache

În acest număr continuăm cu sfaturile medicului nutriţionist Mihaela Bilic. În cele ce urmează veţi afla de ce nu sunt indicate regimurile drastice, cum puteţi folosi ceaiurile pentru slăbit într-o cură şi mai ales de ce trebuie să ţină cont o femeie după vârsta de 40-50 de ani, pentru a-şi păstra silueta.

„Organismul nostru nu trişează!”
- Ce părere aveţi despre regimurile ce promit pierderea unui număr mare de kilograme într-un timp scurt?
- Eu nu sunt adepta dietelor extrem de drastice sau a celor disociate, pentru că acestea pot avea repercusiuni grave asupra organismului. Ideal este să mâncăm câte puţin din orice aliment, în cantităţi rezonabile. Este necesar ca organismul nostru să aibă din ce să îşi facă depozite, iar noi trebuie să eliminăm definitiv, dacă se poate, alimentele prost gătite (prăjelile, fast-food-ul). Nimeni nu spune să nu mănânci deloc, dar dacă faci o dependenţă din alimentele interzise, e clar că ai o problemă. Dacă mănânci ca o vrăbiuţă, dar bei sucuri din comerţ, ce conţin foarte mult zahăr, e clar că de acolo vin kilogramele în plus. Trebuie să fim realişti şi putem face un experiment. Într-o săptămână să punem pe hârtie toate alunele, covrigeii, pateurile şi alte astfel de gustări, şi să vedem dacă nu cumva kilogramele în plus nu se regăsesc acolo. Organismul nostru nu trişează. Îi dai mai mult, el depune grăsime. Îi dai mai puţin, slăbeşte.

„Dulciurile pentru diabetici nu sunt pentru cure de slăbire”
- Pastilele şi ceaiurile pentru slăbit sunt indicate într-o cură de slăbire?
- Dacă aceste produse vin în cadrul unui program în care se ţine cont şi de raţia alimentară, se face şi puţin sport, pot ajuta. Funcţionează doar dacă intră într-un proces complex. Dar nu trebuie înlocuite alimentaţia şi sportul cu tot felul de pastile, prafuri sau ceaiuri. Unele produse sunt foarte puternice şi pot crea chiar probleme de sănătate. Încă nu s-a inventat o pastilă pe care să o luăm, şi noi să mâncăm cât vrem, fără să ne îngrăşăm. Oamenii trebuie să înţeleagă că obezitatea este o problemă gravă, ce conduce la o mulţime de afecţiuni.

- Dulciurile dietetice pot fi folosite, fără riscuri, într-o dietă?
- Aceastea sunt făcute pentru diabetici şi au la bază fructoză, dar ele conţin de multe ori un număr mai mare de calorii decât cele normale. Sunt preparate cu nişte substanţe care să îi permită diabeticului să ţină sub control secreţia de insulină. Dar pentru un om sănătos, aceste dulciuri vor aduce un număr egal de calorii sau chiar mai mare decât produsele normale! Dulciurile pentru diabetici nu sunt pentru cure de slăbire. Atenţie mare şi la produsele pe a căror etichetă scrie „fără zahăr”! Chiar dacă nu conţin zahăr, nu înseamnă că nu îngraşă. Au alte substanţe ce vor adăuga kilograme. Citiţi cu atenţie etichetele produselor pe care le cumpăraţi, uitaţi-vă la numărul de calorii şi la ingredientele pe care le conţin. O mare capcană este faptul că omul cumpără un astfel de produs şi îl mănâncă fără să se simtă vinovat, crezând că nu mai reprezintă niciun pericol, ceea ce este complet fals!

„La menopauză, reduceţi 30% din caloriile zilnice”
- Cât de mult diferă regimul de slăbit al unei persoane în vârstă faţă de cel al uneia mai tinere?
- Nu există comparaţie. Şi nu este vorba neapărat de regim, ci de organism. În momentul în care începem să îmbătrânim, organismul consumă tot mai puţine calorii. La fiecare cinci ani de viaţă se mai produce o scădere de aproximativ 10% din numărul de calorii necesare pentru buna funcţionare a organismului. Ceea ce mâncam la 25 de ani la 35 ne va îngrăşa. Pe măsură ce îmbătrânim, trebuie să reducem cantitatea de mâncare pe care o consumăm, pentru a menţine aceeaşi greutate, şi nu pentru a slăbi. Unei femei de 55 de ani îi trebuie un aport caloric foarte mic. Motivul pentru care foarte multe femei se îngraşă după o anumită vârstă este pentru că mănâncă cel puţin la fel de mult pe cât mâncau în tinereţe. Ele trebuie să fie pregătite pentru anumite modificări: metabolismul încetineşte, apare menopauza, hormonii favorizează acumularea mai rapidă a kilogramelor. În momentul în care începe menopauza, o femeie trebuie să reducă 30% din aportul caloric zilnic, pentru a-şi menţine greutatea.

„Bărbaţii slăbesc mult mai uşor decât femeile”

- Bărbaţii sunt mai hotărâţi decât femeile atunci când încep o cură de slăbire?
- Da, bărbaţii sunt categoric mai hotărâţi. Cred că pentru ei momentul în care ajung la nutriţionist constituie un uşor semn de slăbiciune. Iar un bărbat face acest lucru doar atunci când este determinat să slăbească. Bărbaţii vin hotărâţi să respecte ceea ce le spune nutriţionistul. Ei sunt mai ambiţioşi şi au şi avantajul că slăbesc mult mai uşor decât femeile. De exemplu, un bărbat, dacă renunţă la alcool, va observa imediat rezultatele.