Main menu

header

de Elena Şerban

Alb-rozalii sau divers colorate, scurte sau lungi, alungite sau pătrăţoase, unghiile nu sunt doar părţi ale degetelor noastre. Dacă le priviţi cu atenţie, unghiile vă pot povesti câte ceva despre starea de sănătate a organismului. Vi se pare ciudat? Ei bine, aflaţi că aspectul acestor adevărate scuturi contra bacteriilor constituie primul semn de alarmă al alimentaţiei necorespunzătoare, infecţiilor sau a altor afecţiuni serioase.

Petele albe ascund afecţiuni ale ficatului
Astfel, în cazul în care unghiile dumneavoastră sunt subţiri, îngălbenite şi se rup cât ai zice „peşte”, este semn că aveţi serioase deficienţe de nutriţie. Dacă unghiile au o culoare anormală, ar fi bine să vă prezentaţi la un medic, deoarece organismul se luptă cu o alergie, o infecţie sau chiar un psoriazis. Micile pete de pe unghii, deşi ar putea să vi se pară simpatice, ascund deseori reacţii ale organismului. Şi culorile acestora sunt reprezentative. Astfel, petele albe sunt semn că ficatul „se răscoală” împotriva unei alimentaţii improprii; petele rozalii pot ascunde afecţiuni ale rinichilor, iar cele roşii, boli cardiace.
Creşterea altor unghii, pe lângă cele sănătoase, poate fi un semn al unei afecţiuni ale plămânilor. Din cauza lipsei oxigenului din sânge, unghiile cresc dezordonat, de regulă sub cele sănătoase.

Atenţie la ce salon de manichiură mergeţi!
Sunt anumite lucruri pe care trebuie să nu le uitaţi când vă priviţi unghiile. În afară de faptul că ele trebuie păstrate mereu curate, date cu ojă sau nu, trebuie să verificaţi locul în care vă îngrijiţi unghiiile. Sfatul este pentru persoanele care îşi fac manichiura la un salon de cosmetică. În acest caz, asiguraţi-vă că toate ustensilele sunt sterilizate, deoarece riscul să contactaţi hepatita C este foarte mare.
De asemenea, pentru o sănătate bună şi pentru unghii frumoase, nu evitaţi din alimentaţia zilnică spanacul, salatele, bananele, seminţele de in, peştele, conopida, broccoli. Unghiile vor fi mai puternice şi dacă regimul alimentar va conţine produse din care să puteţi obţine acizi graşi Omega 3 şi proteine.

Oja împiedică... rosul
Acest obicei păcătos, de care se chinuiesc să scape jumătate dintre copii şi circa 20% dintre adulţi, dovedeşte un fapt surprinzător: cei care fac asta sunt fie stresaţi, fie tensionaţi, fie au atac de panică.
În primă fază mergeţi la un salon şi cereţi o manichiură deosebit de frumoasă, greu de executat şi teribil de scumpă. Vă garantăm că vă va fi foarte greu să continuaţi să vă roadeţi unghiile, măcar doar la gândul că vă ustură buzunarul.
O altă metodă este aceea de a lăcui unghiile cu un produs special, ce le dă acestora un gust atât de rău, încât vă veţi gândi de câteva ori înainte de a porni la ronţăitul „gheruţelor”. Dacă unghiile sunt ojate, fie şi cu lac normal, nu le veţi mai ronţăi. Dacă niciuna dintre aceste variante nu „ţine”, păstraţi unghiile scurte. Nu doar că nu veţi mai avea „mic dejun”, dar nici bacteriile nu vor avea unde să se dezvolte!

Vremea rece şi fumatul sunt factori ce pot încetini viteza de creştere a unghiilor

Cresc mai repede vara

Vara, soarele, statul în aer liber mai mult timp şi consumul mai mare de legume şi de fructe au un rol important în creşterea unghiilor. Specialiştii spun că unghiile cresc mai mult vara, datorită unei mai bune absorbţii a vitaminei D şi a consumului de lichide.