Main menu

header

de Ileana Tudor

De multe ori credem că doar noi ştim exact ce ni se potriveşte şi ce imagine ne-ar avantaja. Trebuie totuşi să luăm în seamă şi propunerile specialiştilor, care ne îndeamnă să ne ascultăm instinctul, dar, în acelaşi timp, să luăm aminte la ce impun moda, bunul gust, meseria practicată, conformaţia noastră, personalitatea pe care o avem şi, nu în ultimul rând, vârsta. Noi încercăm să vă dăm câteva sfaturi referitoare la coafura potrivită, în funcţie de vârstă.

La 20 de ani
E vârsta perfectă pentru fel de fel de experimente privind tunsorile şi coafurile. Frizurile scurte, executate cu pricepere, vă pot face să arătaţi mature şi nu neapărat ca nişte puştoaice, cum mulţi îşi imaginează, pe când părul lung poate compune de unul singur o imagine romantică.
Luaţi în calcul cariera pe care v-o doriţi şi în funcţie de ea să vă alcătuiţi imaginea. Dacă meseria pe care aţi ales-o este artistică, atunci puteţi aborda tunsori mai fistichii, pe când, dacă activaţi în lumea afacerilor, va trebui să renunţaţi la pletele lungi, ce v-ar da un aspect prea plăpând. Dar nu disperaţi, există tunsori scurte pline de farmec. De exemplu, cele bob fac încă furori şi încadrează bine cam orice tip de chip.

Experimentaţi lungimi şi nuanţe!
Nu există perioadă mai potrivită decât tinereţea, pentru a încerca diverse stiluri. Lăsaţi-vă părul să crească foarte lung, pentru ca apoi să abordaţi o tunsoare drastic de scurtă, doar pentru a vă convinge ce vă place mai mult şi ce vă avantajează. Toţi din jur vor observa diferenţa şi vor admira atitudinea îndrăzneaţă. Oricum, dacă vă cuprind părerile de rău, nu uitaţi că, la 20 de ani, părul va creşte mai repede şi mai des decât la orice altă vârstă!
Iar dacă aveţi curajul să vă tăiaţi pletele, schimbarea culorii părului nu va fi nicio problemă. Blondele pot arăta foarte bine şi când devin roşcate, iar brunetele pot fi mai atrăgătoare dacă aleg şi nuanţe mai blânde de castaniu.

Reguli pentru părul scurt
Dacă decideţi că vreţi să încercaţi o schimbare de look, luaţi aminte că tunsorile scurte, pentru a se potrivi oricui, trebuie să respecte câteva reguli: dacă aveţi faţa rotundă sau maxilarele pronunţate, păstraţi perciunii mai lungi şi tapaţi puţin părul în creştet; dacă aveţi faţa alungită, un breton mai lung, într-o parte, poate echilibra proporţiile chipului; propuneţi-i stilistului să nu vă tundă periuţă - se potriveşte doar unei osaturi faciale perfecte.

La 30 de ani
Probabil aveţi deja propria familie ori plănuiţi asta sau profesaţi de ceva vreme în cariera aleasă. Puteţi proba în continuare tot felul de stiluri, cel recomandat de specialişti fiind cel potrivit modului în care vă trăiţi viaţa. Dacă nu aveţi partener, puteţi seduce cu plete cârlionţate şi feminine. Acasă vă aşteaptă vreo doi pitici zburdalnici? E de preferat o tunsoare practică, până la umeri, deoarece vă puteţi prinde părul într-o coadă de cal pe timpul zilei, iar seara, la cina romantică împreună cu soţul, îl puteţi întinde cu placa sau, dimpotrivă, ondula.

Fiţi sexy!
Doar pentru că sunteţi măritată sau mămică nu înseamnă că nu mai trebuie să arătaţi cât se poate de bine. Dacă vă place părul lung, lăsaţi-l să crească, asigurându-vă numai doar că vă veţi rezerva timp să-l îngrijiţi.

Vopsiţi firele albe!
Dacă se ivesc doar câteva fire de păr alb, aplicaţi vopsea doar pe ele, şi nu pe tot capul! Când vă deranjează că porţiunea cu păr alb s-a extins, vopsiţi-vă complet. Apoi vopsiţi doar firele albe o dată la două luni şi restul părului chiar mai rar de atât, pentru a nu-l agasa cu substanţele chimice folosite.

La 40 de ani
Preconcepţia principală este că, în jurul acestei vârste, indicat este să ne tundem scurt. Cu toate acestea, personalitatea noastră trebuie să fie cea care impune imaginea pe care o afişăm. Aşadar, dacă sunteţi genul feminin, suav sau debordaţi de sexualitate, pletele sunt de preferat. Iar dacă, dimpotrivă, aveţi alură atletică sau un look vestimentar mai trăsnit, este recomandată o tunsoare scurtă.
O dată cu trecerea anilor, părul devine din ce în ce mai fragil. Luând în considerare acest aspect, trebuie să avem mai mare grijă de el, adică să-i aplicăm câte un tratament săptămânal şi să ne tundem vârfurile o dată la două luni.

Tundeţi-vă în scări!
Frizurile în scări dau volum părului, sunt uşor de întreţinut şi dau un aspect mai frumos decât tunsorile plate, cu vârfurile tăiate la acelaşi nivel.
Nu ocoliţi culorile! Nu vă îndemnăm să schimbaţi total culoarea părului, ci doar să adăugaţi câte o nuanţă care să vă evidenţieze. Dacă sunteţi blondă, cereţi stilistului câteva şuviţe cu o nuanţă mai deschisă. Dacă sunteţi brunetă, optaţi pentru o culoare mai deschisă cu un ton sau două pentru întreaga podoabă capilară sau inseraţi câteva accente caramel. Efectul este de a crea volum.

La 50 de ani şi peste
Ignoraţi preconcepţiile! Cele mai multe frizeriţe ştiu că femeile peste 50 de ani se împacă cel mai bine cu o tunsoare scurtă şi, eventual, cârlionţi mici, lipiţi de cap.

Încercaţi ceva nou!
Intraţi măcar o dată în salonul de coafură pe care îl frecventează fata dumneavoastră, de exemplu, şi întrebaţi stilista ei ce vă recomandă. S-ar putea să fiţi surprinsă de propunere şi încântată de rezultat.
Luaţi în calcul că părul argintiu poate fi foarte atractiv. Cu toate astea, multe femei preferă să îşi ascundă părul alb şi apelează, de obicei, la nuanţe asemănătoare celor naturale şi devin blonde sau şatene deschis. Dar nu uitaţi că blondul nu se potriveşte cu orice tip de ten! Varianta de preferat este o bază mai închisă la culoare şi câteva şuviţe mai deschise, pentru a împăca şi tenul mai închis. Şi dacă aveţi vreo curiozitate legată de lungimea potrivită a părului pentru această vârstă, da, puteţi să vă lăsaţi părul să crească dacă asta vă doriţi! Dar nu mai mult de umeri, pentru a nu crea senzaţia unei femei mature, care nu se poate dezlipi de imaginea preferată încă din timpul liceului.