Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

- Ritualuri de înfrumuseţare străvechi din cea mai însorită ţară a Africii de Nord, Maroc...

Terapiile de înfrumuseţare marocane reprezintă o evadare, o călătorie spre tărâmuri necunoscute, unde arta înfrumuseţării este un ritual sacru. Metodele de înfrumuseţare aduse din toridul Maroc vă pot modela trupurile cu ajutorul tratamentelor inovative pe bază de henna, de unt de Shea şi de masaje. Odată încercate, nu vă veţi mai sătura de metodele de relaxare şi de înfrumuseţare ale femeilor de pe malul sudic al Mediteranei.

Împachetarea Rhassoul, un răsfăţ
Rhassoul (Ghassoul) reprezintă o argilă africană din Munţii Atlas, fin mărunţită, un produs tradiţional folosit de femeile din Maghreb pentru a se purifica în hamam (baie turcească în abur uscat). În traducerea literară înseamnă „materia ce spală” şi se foloseşte ca o mască din cap până-n picioare atât pentru corp şi faţă, cât şi pentru păr. Rhassoul permite purificarea şi înmuierea epidermei, reducând secreţia de sebum, închide porii, luminează tenul şi dă volum şi strălucire părului. Rhassoul conţine o concentraţie mai mare de siliciu, de magneziu şi de calciu. După aplicare se acoperă într-o folie şi în pătură termică şi se lasă să acţioneze timp de 15 minute, apoi se clăteşte temeinic.

Untul de Shea, ideal pentru pielea uscată
Împachetarea cu unt de Shea îmbogăţit cu ulei de argan este recomandată persoanelor cu epiderma aspră, deshidratată şi uscată. Pielea se pregăteşte cu un gomaj cu Rhassoul. După clătire se începe masajul corporal cu unt de Shea. După ce substanţa a intrat în corp, se împachetează într-o folie şi în pătura termică şi se lasă să acţioneze 20-30 de minute. Terapia are efecte hrănitoare şi hidratează pielea în totalitate.

Bronzarea cu henna, un ritual străvechi
Henna este numele persan al plantei „lawsonia inermis”, originile fiind în Asia şi pe coasta mediterană a Africii, dar, în prezent, se plantează în toată lumea în zone cu climat cald. Mai întâi se realizează gomajul cu Rhassoul, ce se aplică, prin mişcări circulare, pe pielea umedă. Se clăteşte repede cu apă călduţă, după care se unge pe pielea umedă soluţia pentru bronzare cu mişcări circulare. Se evită sprâncenele, palmele, faţa şi laba piciorului, zone aspre, ce se pot păta. Se demachiază cu apă suprafeţele ce vor fi bronzate ulterior (palmele, faţa şi labele picioarelor). După ce s-a acoperit întregul corp cu această soluţie, se diluează restul şi se aplică pe palme, faţă şi pe labele picioarelor, apoi se înveleşte corpul în folie şi se lasă să acţioneze la căldură (în pătura termică sau în tunel) timp de 15 minute. Pentru un bronz mai accentuat se recomandă o bronzare la şapte zile, timp de patru săptămâni. Apoi, pentru întreţinere, o dată pe lună.

Nu are efecte adverse
Henna naturală nu are reacţii adverse, iar aplicarea ei este sigură şi pentru copii şi femei însărcinate dacă nu sunt adăugate chimicale periculoase sau aditivi grei. Henna pudră proaspătă are miros de iarbă sau de spanac şi este de culoare verde sau kaki. În mod tradiţional, pasta henna se foloseşte pentru desene pe mâini şi pe picioare. După aplicarea pe piele se lasă să se usuce. Cu cât intră în contact cu pielea pentru mai mult timp, cu atât culoarea rezultată este mai închisă şi de durată. După ce henna se curăţă de pe piele (cu suc de lămâie sau cu ulei de măsline, niciodată cu apă!) rămâne o nuanţă galben-portocalie. Culoarea se închide spre roşu-maroniu în următoarele 48 de ore şi se estompează treptat. Obţinerea unei culori mai închise depinde de chimia corpului fiecărei persoane, de locul pe care s-a aplicat şi de cât de mult timp pasta a stat în contact cu pielea. Este bine ca zona tatuată să nu aibă răni deschise sau boli de piele şi nici epilată proaspăt.
Henna naturală nu va colora niciodată pielea în mov, roz, albastru sau negru! Henna care lasă orice altă culoare în afară de roşu-maroniu are chimicale adăugate şi poate produce leziuni şi cicatrice pielii. Dacă pudra de henna are culoarea verde deschis, înseamnă că au fost adăugate chimicale (deseori sunt chimicale alimentare şi pot fi sigure). Dacă are culoarea maro şi nu miroase, înseamnă că este veche şi nu se poate utiliza pentru mehndi. Însă henna poate fi utilizată foarte bine şi pentru vopsirea naturală a părului, conferindu-i rezistenţă.

Tatuaje tradiţionale pentru tinerii căsătoriţi

Henna a fost utilizată în cosmetică de foarte mult timp. Tatuarea cu henna (mehndi) este folosită cel mai adesea la nunţile indiene şi la cele musulmane. Femeile îşi tatuează mâinile şi picioarele, fiind unul dintre primele daruri oferite mirelui de mireasă. Tatuajul va avea culoarea cea mai închisă dacă este aplicat pe extremităţile corpului şi se păstrează cel mai bine în timp (până la trei săptămâni). Pentru a se obţine rezultate optime se recomandă aplicarea pastei pe mâini sau pe picioare şi se menţine zona la cald pentru cel puţin opt ore. Henna pudră este sensibilă la lumină şi la căldură, aşa cum este orice produs organic fără conservanţi adăugaţi. Sarcina şi alte evenimente importante sunt ocazii pentru a se practica mehndi, considerându-se că aduce noroc şi protejează de „ochii diavolului”, datorită culorii sale roşiatice.

Relaxare cu masajul Pantai Luar Marocan
Masajul Pantai Luar Marocan („Pantai Luar” înseamnă „pe tărâmuri noi!”) se realizează cu ulei fierbinte din Asia de Est, conferind o senzaţie neobişnuită. Stimulii scurţi şi fierbinţi pe piele produc o regenerare şi o înnoire rapide a celulelor, activând mecanisme de autovindecare, concomitent cu un masaj cald şi relaxant. Pantai Luar este singura tehnică de masaj din lume ce generează acest mecanism de autoregenerare şi de revitalizare a pielii. Masajul este făcut cu uleiuri şi condimente aromate, produse exclusiv pentru acest tratament.