Main menu

header

de Elena Şerban

Vitaminele sunt substanţe chimice organice necesare în cantităţi mici, pentru ca organismul să fie sănătos. Cele mai multe nu pot fi sintetizate de organism, deci ele trebuie obţinute din alimentaţie. Deficienţa dăunează atât organelor interne, cât şi pielii. Ultima este indicat să fie sănătoasă, fiind obligatoriu să o întreţinem aşa cum se cuvine. De aceea vă vom prezenta cum acţionează vitaminele asupra celui mai mare organ al corpului uman.

Vitamina A
Retinol - întreţine mucoasele corpului şi menţine integritatea şi capacitatea de apărare a pielii. Este indicată în acnee vulgară, arsuri şi plăgi cutanate, friabilitate exagerată a părului şi a unghiilor. Vitamina A ajută la separarea celulelor de la nivelul pielii şi la normalizarea funcţiilor acestora printr-o divizare corectă cheratinoasă. Se poate obţine din portocale, spanac şi broccoli. Lipsa ei produce uscarea, iar foliculii piloşi se inflamează, putând apărea alopecia (căderea părului).

Vitamina B1
Thiamina - facilitează asimilarea zaharurilor şi făinoaselor, stimulează apetitul şi absorbţia intestinală. Din acest motiv este indicată în boli ale aparatului digestiv şi în cazuri de arsuri întinse ca dimensiune. Poate fi obţinută din mere, pere, prune, nuci, alune şi lămâi.

Vitamina B2
Riboflavina - datorită faptului că intervine în metabolismul protidelor şi al glucidelor, este folosită în caz de acnee, celulită, seboree, afecţiuni ale buzelor. Un consum regulat de pere, mere, căpşuni, agrişe şi lămâi este suficient pentru a vă oferi cantitatea de vitamina B2 de care aveţi nevoie zilnic.

Vitamina B6
Piridoxina - acţionează asupra troficităţii celulei nervoase şi a pielii. Din acest motiv încetineşte încărunţirea părului, dar şi căderea sa. Aceasta poate fi obţinută din pâine integrală, ficat, drojdie de bere, cartofi, legume uscate, gălbenuş de ou şi germeni de grâu.

Vitamina C
Acidul ascorbic - măreşte rezistenţa organismului la infecţii, distruge toxinele şi ajută la cicatrizarea rănilor. Este folosită şi în caz de alergii, celulită şi diverse intoxicaţii, fiind un factor important în procesul hidrolizei şi ca stimulator în producţia de colagen într-un proces complex. Ajută la sintetizarea elastinului şi, din acest motiv, este frecvent întâlnită în produsele împotriva îmbătrânirii tenului. Se găseşte în fructe, în special în citrice, kiwi şi legume (varză murată, broccoli).

Vitamina D2
Ergocalciferolul - ajută la absorbţia calciului şi a fosforului. Acneea, leziunile cutanate, dar şi cele ulcerative nu prea se instalează în organismele în care este suficientă vitamina D. Se găseşte în special în produsele de origine animală, ouă, peşte şi în lactatele grase: lapte integral, unt, smantana, frisca, branzeturi grase.
Atenţie! Supradoza poate provoca tulburări grave în metabolismul calciului.

Vitamina E
Tocoferol - întrucât acţionează asupra circulaţiei sângelui în ţesuturile periferice, influenţează regenerarea pielii. De aceea, suferinzii de psoriazis şi acnee trebuie să excludă din alimentaţie orice le poate aduce această vitamină: germeni de cereale, uleiuri de arahide, soia, nuci, ficat, gălbenuş de ou, lapte, unt şi untură de porc. La suprafaţa tenului, vitamina are ca efect netezirea lui, măreşte concentraţia de permeabilitate a apei la nivelul straturilor pielii, reface epiderma, contribuie la accelerarea efectului enzimelor şi protejează tenul de efectele soarelui.

Vitamina F
Menţine troficitatea pielii, fiind indicată în eczeme, acnee vulgară, psoriazis, seboree, plăgi, arsuri etc. Din acest motiv se întâlneşte des în creme, întrucât ajută la menţinerea prospeţimii tenului. Se găseşte în struguri şi seminţe de mac.

Vitamina H
Biotina - se poate obţine din ficat şi gălbenuş de ou. Este indicată în seboree şi eczemă seboreică. Dacă lipseşte din organism, poate cauza apariţia de dermatite, poate opri creşterea părului, accelerând albirea acestuia.

Vitamina PP
Amida acidului nicotinic - stimulează secreţia gastrică şi motilitatea intestinală. De aceea este indicată în eritem solar, eritrodermie, prurit, acnee, degerături, herpes etc. Ficatul, cerealele nedecorticate, drojdiile de bere şi alimentare, soia şi nucile conţin din plin această vitamină.
Important! Pentru ca efectul vitaminelor să fie de durată la nivel exterior, la cel al tenului, trebuie folosite şi intern.
O carenţă de vitamina A sau C duce la exhuamarea pielii. Ea nu mai este protejată de influenţele exterioare ale bacteriilor. Lipsa vitaminei E duce la îmbătrânire.
În exterior, vitaminele se pot folosi sub forma unor măşti sau ca serum înaintea efectuării unui masaj.