Main menu

header

de Ana Trifan

Baba suferă la frumuseţe - spune un proverb românesc, idee la care femeile japoneze par să fi aderat de sute de ani. Iată câteva dintre cele mai ciudate ritualuri practicate în Asia pentru obţinerea unui aspect cât mai plăcut.

Pleoape frumoase, nas mai drept
Formele de „autotortură” din ritualurile de cosmetizare japoneze includ Mezaik, un compus textil care te ajută să obţii cutele perfecte pentru pleoape, dar şi Hana, un sistem de prindere pentru nas, ce, purtat timp de 20 de minute pe zi, îndreaptă cartilajul şi face nasul să arate mai drept şi mai frumos. Este, cu siguranţă, mai ieftin decât o operaţie de îndreptare a nasului, dar, posibil, la fel de dureros.

Ten luminos cu excremente de privighetoare
Printre remediile cosmetice bizare există şi unul bazat pe excremente de privighetoare. În timpuri îndepărtate, acest tratament era folosit la curtea imperială japoneză de gheishe şi actori, pentru a îndepărta machiajul puternic, pe bază de argilă. Testele făcute au arătat că găinaţul acestei păsări are, într-adevăr, proprietatea de a ilumina tenul şi conţine guanină, o enzimă care aduce strălucire pielii terne.
În zilele noastre, după ce au fost lăsate la soare să se usuce, excrementele de privighetoare sunt tratate cu raze UV, pentru sterilizare. Apoi, tratamentul este aplicat sub forma unei măşti şi este precedat de o exfoliere cu fasole adzuki şi un masaj de stimulare a limfei. Din fericire, tratamentul e lipsit de mirosul neplăcut la care v-aţi putea gândi.

Spermă de taur, pentru un păr sănătos
Oricât de ciudat ni s-ar părea nouă, tratamentul pentru păr cu spermă de taur este, de asemenea, ceva obişnuit în saloanele de înfrumuseţare japoneze. De obicei, sperma se amestecă însă cu katera, o plantă bogată în proteine, şi se aplică pe păr sub forma unui balsam.

Peştişorii ce vă fac pedichiura
Foarte populară în Japonia este şi pedichiura făcută de peştişori. Pentru ca picioarele să arate perfect, sunt folosiţi peşti din specia Gara Rufa, care consumă piele umană moartă. Picioarele sunt introduse într-un bazin cu sute de astfel de peştişori, care, timp de 15 minute, vor ciupi din pielea moartă de lângă unghii şi de pe călcâie, astfel că la final pielea va arăta precum a unui bebeluş.

Mască din aur, antirid
Masca din aur, inspirată din ritualurile de frumuseţe ale Reginei Cleopatra, este un alt tratament de care puteţi beneficia cu ajutorul cosmeticii moderne japoneze, pentru a scăpa de riduri.
O altă găselniţă a japonezilor, obsedaţi de ritualurile de detoxifiere, este un tratament „dezodorizant”, menit să alunge până şi mirosul excrementelor corpului uman. Tratamentul acţionează prin detoxificarea organelor interne.