Main menu

header

de Cristina Tache

Excesul de produse care au în compoziţia lor mult zahăr favorizează adâncirea ridurilor şi duce la apariţia unora noi, înainte de vârsta de 30 de ani, arată un studiu publicat în British Medical Journal of Dermatology.

Cercetătorii de la Saint Johns Hospital, din Santa Monica (California, SUA), atrag atenţia marilor consumatori de dulciuri că excesul de bomboane, îngheţată sau biscuiţi nu reprezintă doar o bombă calorică pentru organism. Femeile şi bărbaţii care nu rezistă în faţa tentaţiilor dulci vor avea o piele îmbătrânită înainte de vreme. Atunci când intră în organism o cantitate de zaharuri mai mare decât este normal, glucidele suplimentare din sânge se „lipesc” de proteine.

Colagenul şi elastina devin vulnerabile
Din asocierea zaharurilor cu proteinele iau naştere molecule foarte periculoase, numite AGE. Fredric Brandt, medic dermatolog, explică procesul astfel: „Cu cât mâncăm mai multe dulciuri, cu atât se formează mai multe molecule AGE. Iar pe măsură ce acestea se acumulează în sânge se distrug proteinele adiacente, ca într-un joc de domino”. Specialiştii spun că cele mai vulnerabile elemente la atacul acestor molecule sunt colagenul şi elastina, proteinele responsabile de elasticitatea şi fermitatea pielii. Astfel, ridurile profunde încep să apară înainte de vârsta de 35 de ani şi se înmulţesc rapid.