Main menu

header

de Elena Şerban

Aproape în fiecare geantă a unei femei se găseşte măcar o mică trusă de cosmetică. Din păcate, puţine reprezentante ale sexului frumos sunt conştiente de pericolul pe care îl reprezintă fardurile expirate. Situaţia e cu atât mai gravă, cu cât cele mai multe doamne se folosesc de farduri expirate de cel puţin patru ani.

Au termen de garanţie
Este important de ştiu că fardurile, la fel ca alimentele, au un termen de garanţie. Astfel, cu cât stau mai mult în trusă, cu atât mai multe bacterii se infiltrează în ele. Apoi, odată utilizate, aceste farduri provoacă iritaţii şi infecţii. Spre exemplu, o mascara împânzită de bacterii poate cauza conjunctivită. De asemenea, un ruj expirat poate determina uscăciunea buzelor, iritarea lor şi chiar apariţia băşicilor, cu senzaţie de arsură şi mâncărime. Nici pensulele sau bureţii aplicatori nu sunt mai prejos. Microorganismele ce se localizează în acestea pot fi motiv pentru afecţiuni ca herpes, impetigo sau alte boli infecţioase.
Fardurile de ochi şi de obraz nu ar trebui ţinute mai mult de doi ani. În ciuda acestui lucru, există reprezentante ale sexului frumos care le utilizează şi câte cinci ani. Astfel, dacă le folosiţi după perioada de valabilitate, să nu vă miraţi dacă tenul va fi afectat de dermatite.

De reţinut!

- Se recomandă ca rimelul să nu fie folosit mai mult de şase luni de la momentul în care a fost deschis;
- În 2005, UE a cerut ca toate produsele cosmetice să aibă înscrisă pe etichetă data de expirare;
- Aproape 90% dintre femei nu ştiu că pe produsele de acest tip este marcată data la care acestea expiră;
- 72% dintre femei admit că nu-şi spală niciodată bureţeii sau pensulele;
- Parfumul, care n-ar trebui utilizat mai mult de trei ani, este ţinut, în realitate, şi opt ani, bineînţeles dacă nu se consumă între timp.