Main menu

header

de Elena Şerban

În basme, frumuseţea feminină era, de cele mai multe ori, asociată cu un ten „alb ca laptele”. Pentru că, în prezent, moda nu mai cere acest lucru, ci un ten bronzat, arămiu, nu înseamnă că faţa trebuie să fie ridată sau obosită. Printre produsele care vă pot ajuta să vă recăpătaţi prospeţimea şi frumuseţea se numără şi lactatele.

Pentru toate tipurile de ten
Datorită acţiunii emoliente şi calmante, produsele obţinute din lapte sunt, în general, folosite pentru îngrijirea tenului uscat, ofilit, uşor iritabil. În cazul preparatelor acide din lapte (iaurt, chefir sau lapte bătut), utilizarea lor este indicată şi pentru pielea grasă. Produsele se aplică sub formă de mască, pe tenul perfect curăţat. Se lasă să acţioneze circa un sfert de oră şi apoi se îndepărtează, iniţial cu apă călduţă şi apoi cu apă rece.

Brânza de vaci
Există mai multe reţete pe bază de brânză de vaci ce sunt recomandate:
- Pentru ten pistruiat sau pătat - amestecaţi două linguri cu brânză proaspătă de vaci până obţineţi o pastă. Adăugaţi un gălbenuş şi zece picături de apă oxigenată. Acest amestec se aplică pe faţa curată şi pe gât şi, după un sfert de oră, se îndepărtează iniţial cu apă călduţă şi apoi cu apă rece.
- Pentru ten ridat şi sensibil - realizaţi o pastă din două linguri cu miere şi două linguri cu brânză de vaci. După ce o lăsaţi pe faţă 10-15 minute, se îndepărtează uşor cu apă călduţă. Aplicaţi apoi cremă grasă, ocolind zona ochilor.
- Pentru ten uscat - pielea uscată îşi revine uşor dacă, vreme de o săptămână, aplicaţi următorul amestec: 50 de grame de brânză de vaci, un gălbenuş şi o lingură cu ulei de germeni de porumb.
- Pentru tenul seboreic - pregătiţi o pastă dintr-o lingură cu brânză de vaci, o linguriţă cu smântână şi o jumătate de linguriţă cu sare de bucătărie.

Iaurtul
Iaurtul este folosit doar pentru a calma tenurile seboreice. Se aplică de trei ori pe săptămână o mască din iaurt, timp de zece minute. Ca şi în cazul celorlalte măşti, şi aceasta se îndepărtează tot cu apă călduţă.

Smântâna
Graţie smântânii veţi scăpa de problema tenurilor pătate sau a celor palide şi ofilite. Reţetele indicate în acest sens sunt următoarele:
- Pentru ten pătat - două linguriţe cu smântână şi o linguriţă cu zeamă de lămâie.
- Pentru ten ofilit - amestecaţi o lingură cu smântână cu miezul unei banane foarte coapte şi sucul de la o jumătate de portocală.

Laptele proaspăt (preferabil neindustrializat)
- Pentru ten gras -
folosiţi un amestec preparat dintr-o jumătate de litru de lapte şi 30 ml de suc de lămâie.
- Pentru ten uşor încărcat -
aveţi nevoie de două linguri cu lapte, o lingură cu miere şi o lingură cu tărâţe de grâu.
- Pentru ten uscat -
o lingură cu lapte, 25 de grame de drojdie de bere şi o linguriţă cu suc de lămâie. Puteţi încerca şi: o lingură cu lapte praf, o linguriţă cu miere de albine şi 50 de grame de infuzie de muşeţel.

Caimacul
Pelicula ce se formează deasupra laptelui fiert se numeşte caimac. Acest „produs” poate fi şi el folosit cu succes în cosmetica la domiciliu, pentru a remedia tenurile iritate sau deshidratate. Reţetele sunt următoarele:
- Pentru tenul iritat - amestecaţi o linguriţă cu caimac cu două linguriţe cu suc de morcovi (sau două linguriţe cu morcov ras) şi un vârf de cuţit cu talc.
- Pentru ten deshidratat - o linguriţă cu caimac, două linguriţe cu suc proaspăt de fructe (caise sau căpşuni) şi caolin, până obţineţi o pastă.

Laptele de castraveţi
Laptele de castraveţi este unul dintre cele mai bune produse de îngrijire obţinute din lapte. El se prepară astfel: lăsaţi la macerat, timp de 24 de ore, 25 de felii de castraveţi în 200 ml de lapte. Strecuraţi apoi printr-un tifon. Acest produs este indicat în cazul tenurilor uscate sau deshidratate.
De asemenea, pentru a îmbunătăţi aspectul unei feţe lipsite de supleţe, preparaţi un amestec din două linguri cu lapte, un gălbenuş şi o lingură cu zeamil (produs alimentar dietetic obţinut prin tratarea amidonului din porumb cu hidroxid de sodium).

- Pentru spălarea zilnică a feţei folosiţi un amestec dintr-o jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu şi o jumătate de litru de lapte.

În cazul arsurilor uşoare, cauzate de soare, aplicaţi pe zona afectată o pastă formată din 100 de grame de lapte, 50 de grame de făină şi un gram de borax (îl găsiţi la farmacie)