Main menu

header

de Elena Şerban

Teiul este un arbore din flora spontană, care se dezvoltă mai ales în zona de deal şi de câmpie. De la acest arbore se folosesc atât florile cu bractee (frunzuliţele care însoţesc florile), cât şi fără bractee. Important este să fie uscate. Cel mai cunoscut preparat pe bază de tei este infuzia, care are un puternic efect sedativ, însă el este folosit şi pentru înfrumuseţare.

Florile au acţiune emolientă
Florile trebuie recoltate în perioada de înflorire maximă, fără a rupe ramurile. De la tei nu se folosesc doar florile, ci şi scoarţa a doua (aşa-numita coajă sau parte interioară a scoarţei arborelui). Aceasta se mai numeşte şi alburnum şi are acţiune vasodilatatoare. Din scoarţă se poate prepara un decoct, care poate fi folosit pentru comprese, ce se aplică pe arsuri, furuncule, plăgi dureroase şi flegmoane.
Frunzele proaspete de tei sunt eficiente pentru afecţiuni ale pielii. Ele se folosesc proaspete şi se aplică strivite în cazul aceloraşi probleme ce se pot trata cu decoctul de coajă de tei.
Florile sunt însă cele mai bune pentru realizarea unor produse ce au rol emolient şi calmant.

Infuzia calmează ochii iritaţi
Amestecaţi flori de tei şi flori de soc în cantităţi egale. Opăriţi cu un litru de apă fiartă 80 de grame din acest amestec. Lăsaţi să infuzeze un sfert de oră. Faceţi comprese cu acest lichid, pe care trebuie să le aplicaţi pe ochii iritaţi şi obosiţi, dar şi pe cei care lăcrimează uşor. Compresele trebuie păstrate pe ochi 20 de minute. Pentru un efect rapid, tamponaţi în prealabil ochii cu o soluţie de acid boric (3 grame de acid boric în 100 de mililitri de apă).

Preparat contra tenului cuperozic
Opăriţi 35 de grame de flori uscate cu 500 de mililitri de apă. Preparatul se poate folosi după zece minute. Tamponaţi cu această infuzie locurile cuperozice, zonele cu erupţii cutanate sau locurile cu inflamaţii dureroase. Şi ridurile se dau duse dacă veţi aplica această infuzie în zona în care şi-au făcut apariţia.

Baia cu decoct redă frumuseţea corpului
Multe doamne fac greşeala de a se ocupa doar de tenul lor, uitând cu desăvârşire de pielea corpului. Aceasta trebuie să fie şi ea îngrijită cu atenţie. Una dintre metode este aceea de a face o baie cu tei. În primă fază, preparaţi un decoct dintr-un kilogram de frunze şi trei litri de apă. Fierbeţi un sfert de oră şi apoi puneţi în cada de baie.
Acest tip de baie are un efect deosebit de bun şi asupra copiilor cu iritaţii ale pielii sau a micuţilor nervoşi.

Luptă şi împotriva ridurilor
Fierbeţi o mână de flori de tei în 100 de mililitri de apă. Lăsaţi focul mic. Ţineţi capul deasupra vasului şi acoperiţi-vă cu un prosop ale cărui capete să depăşească marginea vasului. Această baie de aburi trebuie să dureze între cinci şi zece minute. Ridurile, dar şi cearcănele vor fi estompate.
Astfel de băi de aburi trebuie efectuate măcar o dată pe săptămână. Înainte de această procedură, tenul trebuie demachiat, curăţat şi tamponat cu soluţie de acid boric (3%) sau cu oţet de trandafiri.

Tinctură de pus la rădăcină
Puneţi 100 de grame de flori de tei într-un litru de alcool. Lăsaţi la macerat zece zile, timp în care agitaţi zilnic. După 10 zile se fricţionează rădăcina firelor de păr. Tratamentul are rolul de a stimula creşterea firelor de păr.

Miere de tei pentru ochi
Are proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatorii. Este utilizată în tratarea crampelor şi a bolilor renale şi foarte frecvent în tratarea guturaiului şi a răcelii, a tusei şi a iritaţiilor gâtului, pentru că dizolvă mucusul şi curăţă gâtul. Este un remediu contra oboselii, stresului şi un calmant al sistemului nervos. Tot mierea de tei calmează usturimile şi mâncărimile din zona ochilor. Dizolvaţi o linguriţă cu această miere într-o cană cu ceai de salvie şi tamponaţi cu lichidul astfel obţinut zona ochilor.
Atenţie! Nu pansaţi ochiul, deoarece acoperirea zonei inflamate stagnează secreţia şi duce la îmbolnăvirea corneii. Consecinţa? Pierderea vederii!

Ponturi

- Cea mai bună perioadă de recoltare este la două zile după ploaie, pe timp frumos şi cald;
- Uscarea florilor se face în încăperi fără umezeală, umbrite, foarte bine ventilate;
- Florile trebuie aşezate într-un singur rând;
- Florile uscate se păstrează în pungi de hârtie, în cutii de carton sau în săculeţi de pânză.