Main menu

header

de Ana Trifan

Japonezele par să nu se îngraşe niciodată şi, mai mult decât atât, par să nu îmbătrânească. După filme precum „Tigrul şi Dragonul” ori „Geisha”, în care asiaticele apar în toată strălucirea lor, e de înţeles că femei din întreaga lume au încercat să afle secretele cărora îşi datorează frumuseţea femeile din Ţara Soarelui Răsare.

Gwen Stefani, o fană a ritualurilor asiatice
Nici vedetele de la Hollywood nu au rămas insensibile la tenul de porţelan şi la părul mătăsos al asiaticelor, aşa că nu e de mirare că Gwen Stefani sau Sofia Coppola s-au declarat fane serioase ale ritualurilor de cosmetizare japoneze.

Exfoliere cu fasole adzuki
De secole, femeile japoneze obişnuiesc să-şi prepare în casă produse de înfrumuseţare, ale căror secrete le trec din generaţie în generaţie. Cândva denigrate, ritualurile la care apelau gheişele sunt puse azi la loc de cinste în Japonia şi apreciate în întreaga lume.
Exfoliantele pe bază de fasole adzuki, un scrub facial folosit cândva la curtea imperială japoneză, sunt populare şi în zilele noastre, pentru calităţile lor dovedite în curăţarea tenului.

Alge contra îmbătrânirii
Wakame, o algă ce conţine fucoidan, cu rol important împotriva îmbătrânirii, este folosită la prepararea gelurilor detoxifiante. Nuka, tărâţele tradiţionale de orez, sunt utilizate la prepararea produselor demachiante, exfoliante, dar şi în cele antirid.
Obsesia culturii japoneze pentru un ten de porţelan, proaspăt şi curat, se pare că a fost motiv de inspiraţie pentru moda mondială în ultimii ani, pentru că din ce în ce mai multe vedete par să renunţe la tenul bronzat la solar în favoarea unei pieli cât mai albe. Şi moda buclelor de un blond ţipător pare să fi apus în favoarea părului fin, drept şi mătăsos, de culoarea abanosului, cu care ne-au obişnuit frumuseţile japoneze.

Albirea pielii cu sake
Cele mai mari firme de cosmetice din Japonia - Shiseido, Kanebo şi SK-11 - şi-au lansat produsele de albire a tenului şi în restul lumii. Gama SK-11, favorita topmodelului Kate Moss, este bazată pe un ingredient numit Pitera, derivat din sake, tradiţionala băutură pe bază de orez a japonezilor. Efectele antiîmbătrânire pe care le are Pitera au fost descoperite de călugării de la Mănăstirea Kobe, care au observat că unii dintre cei care se ocupau cu distilarea sake-ului aveau mâine albe, cu pielea întinsă, ca neatinse de trecerea timpului.
„Femeile asiatice cred că se nasc cu o piele magică. Respectul pentru terapiile naturale şi pentru tratamentele tradiţionale bizare, precum cele faciale cu excremente de privighetoare ori cele de curăţare a tenului cu gogoşi de viermi de mătase sunt un mijloc de păstrare a identităţii lor unice japoneze”, a explicat pentru presa britanică Mikiko Ashkiri, cercetător asociat la Universitatea Cambridge, pentru studiul cosmeticii moderne japoneze şi a metodelor de înfrumuseţare.

Gogoşi de mătase pentru curăţarea feţei
Printre ritualurile de înfrumuseţare japoneze se numără şi cele care au la bază uleiul de ficat de rechin, care se foloseşte în tratarea tenului uscat, dar şi gogoşile de viermi de mătase, folosite pe post de dischete demachiante, pentru a exfolia celulele moarte de pe faţă. Oţetul din lemn de mandarin, distilat, este folosit la curăţarea impurităţilor, deoarece creează o energie de tipul celei degajate de infraroşii. El se pune pe un fel de prosopele, cu care sunt înfăşurate tălpile picioarelor.

Îndreptarea permanentă a părului

Din ce în ce mai multe femei apelează la tehnica Yuko, tot o descoperire japoneză, pentru a obţine un păr care să arate ca acela al femeilor din Ţara Soarelui Răsare. Aceasta presupune tratarea, şuviţă cu şuviţă, a podoabei capilare, cu o formulă în care este inclusă şi o apă specială, ce conţine molecule de aur, numită Phi-ten. Părul va arăta drept şi mătăsos, iar clienta nu va trebui să mai revină la salon, deoarece procedura are efect permanent.