Main menu

header

de Elena Şerban

Beneficiile ceaiului sunt cunoscute de când e lumea. Fie că e vorba despre infuzii sau despre fierturi, acestea sunt bune pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţea tenului sau a părului. Vă prezentăm câteva reţete şi modul lor de utilizare.

Rozmarinul curăţă foliculii podoabei capilare
Rozmarinul este o plantă care are efecte benefice pentru frumuseţea podoabei capilare, deoarece curăţă foliculii firului de păr. În acest scop, pregătiţi un ceai din două linguriţe cu plantă uscată opărite într-o cană cu apă fierbinte. Lăsaţi la macerat o jumătate de oră. După ce s-a mai răcit puţin, ceaiul poate fi folosit pentru a clăti părul pe care l-aţi spălat în prealabil cu şampon. Pentru o eficienţă maximă este recomandat să îl folosiţi la clătit de cel puţin două ori pe săptămână.

Coada-calului reface celulele degradate
Infuzia de coada-calului este excelentă dacă vreţi ca tenul, unghiile sau părul să arate impecabil. Se prepară tot prin infuzarea unei mâini cu plantă proaspătă în 250 ml de apă fiartă. Conţine o cantitate considerabilă de siliciu, care ajută foarte mult la repararea ţesuturilor. În cazul în care ceaiul este făcut din pliculeţe cu pudră de plantă uscată, le puteţi folosi, după ce aţi băut lichidul, pentru a scăpa de pungile de sub ochi (evident dacă sunt puţin călduţe, nu fierbinţi).

Hameiul catifelează derma
Despre hamei se ştie că este ingredientul principal din cea mai cunoscută băutură slab alcoolizată, berea. Doar că puţină lume cunoaşte faptul că acesta are şi efecte benefice în tratarea tenului normal, pe care îl revigorează şi îl face strălucitor. Infuzia se pregăteşte folosind trei linguri cu plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită. Nu se bea dintr-o dată, ceaiul împărţindu-se în trei porţii, care se administrează de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. În cazul acneei se prepară o infuzie din cinci grame de plantă la 100 ml de apă clocotită. Lichidul se lasă să se răcorească, acoperit, apoi se aplică sub formă de comprese pe zonele afectate de acnee.

Fiertura de măceşe încetineşte îmbătrânirea

Răcoritoare şi pline de vitamina C, măceşele sunt indicate în orice regim alimentar, mai ales dacă vreţi să vă păstraţi tinere mai mult timp. Iată însă că nu doar cele crude sunt bune pentru organism, ci şi ceaiul preparat din aceste fructe. El este indicat deoarece opreşte sau încetineşte procesul de îmbătrânire. Pentru a-l prepara aveţi nevoie de o mână de măceşe crude, pe care trebuie să le opăriţi în 200 ml de apă fiartă. După cinci minute, ceaiul trebuie băut îndulcit cu miere sau chiar neîndulcit.