Main menu

header

de Ana Trifan

După ce aţi citit în numărul trecut despre ce ar trebui să aveţi la dumneavoastră când plecaţi în concediu în caz de înţepături şi alergii, iată şi alte trucuri şi remedii naturiste care vă pot fi de ajutor pentru a vă bucura de vară.

Nu uitaţi acasă cremele de protecţie!
Folosiţi pe tot corpul, pe faţă şi pe buze o cremă cu factor de protecţie 30 atunci când vă plimbaţi sau staţi la soare. Când o achiziţionaţi, căutaţi pe lista de ingrediente oxidul de zinc. Acesta este foarte eficient împotriva razelor ultraviolete tip UVA şi UVB. Nu uitaţi să reaplicaţi loţiunea la câteva ore! De asemenea, după ce aţi stat la soare, masaţi-vă pe tot corpul cu ulei de limba-mielului, o sursă bogată în acid gras gama-linoleic, care vă va proteja pielea împotriva îmbătrânirii provocate de soare.
Dacă aţi suferit totuşi arsuri folosiţi aloe vera, plantă recunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatoare. Rupeţi câteva frunze, stoarceţi-le şi aplicaţi lichidul pe zonele afectate. Pentru calmarea durerilor e bine să aveţi la îndemână şi un amestec realizat dintr-o ceaşcă plină cu lapte praf şi zece picături de ulei esenţial de levănţică. După ce îl ţineţi la rece câteva ore turnaţi-l în apa de baie şi apoi staţi în cadă până vă simţiţi mai bine.

Fără alcool şi cafea
Pentru a preveni insolaţia, renunţaţi la cafea şi la băuturile alcoolice, care au efect diuretic şi determină pierderi de lichide. Evitaţi să staţi prea mult la soare, iar pe plajă alegeţi un loc unde, din când în când, vă puteţi adăposti la umbră.

Seminţe de fenicul, după o masă copioasă
Aţi exagerat la masa de la restaurant? Uşuraţi-vă stomacul bând un ceai de muşeţel sau mestecând seminţe de fenicul. Ambele au proprietăţi carminative, ajutând digestia şi eliminând gazele din stomac.

Tamanu versus băşicuţe
Noile sandale sau bocancii de munte v-au lăsat cu băşicuţe? Uleiul de tamanu are proprietatea de a dezinfecta şi vindeca rapid. Aplicaţi o picătură sau două direct pe zona afectată şi acoperiţi cu un bandaj. Staţi descălţaţi apoi pentru câteva ore.

Apă şi gustări sărate pentru deshidratare
Consumând fructe suculente, precum pepene sau mango, veţi ţine deshidratarea la distanţă. În plus, beţi cel puţin opt pahare cu apă pe zi. Dacă plecaţi într-o excursie care presupune căţărări sau mers pe bicicletă, nu uitaţi de... sare. Cum transpiraţia duce la dezechilibrarea balanţei de apă şi sodiu din organism, ar fi bine să preveniţi acest lucru luând la dumneavoastră gustări cum ar fi alunele cu sare.

Eucalipt pentru nasul înfundat
Eucaliptul e foarte puternic în lupta cu congestiile nazale, care însoţesc răcelile de vară. Umpleţi de trei ori pe zi un lighean cu apă caldă, adăugaţi câteva picături de ulei esenţial de eucalipt, apoi acoperiţi-vă capul cu un prosop şi staţi aplecaţi, inhalând puternic, timp de un minut. Ţineţi ochii închişi pe parcursul tratamentului!

Gălbenele contra tăieturilor şi zgârieturilor
Puneţi-vă un unguent pe bază de gălbenele în geanta de voiaj, pentru a evita infectarea eventualelor tăieturi şi zgârieturi. O tinctură sau un spray cu propolis au, de asemenea, proprietăţi antiinflamatoare dacă sunt aplicate de patru ori pe zi.

Febra musculară e alinată cu mentol
După o zi în care aţi vizitat multe locuri sau v-aţi distrat pe plajă este bine să vă calmaţi muşchii cu un unguent pe bază de eucalipt sau mentol. Ambele au proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice. Şi compresele cu arnică pot funcţiona în acest caz.