Main menu

header

de Maria Petrache

Persoanele care au pielea deschisă la culoare se confruntă vara cu apariţia pistruilor. Când sunt în număr mic, aceştia conferă un aer copilăresc, însă când devin abundenţi deranjează.
De aceea, multe femei ar da orice să scape de ei. Pe lângă produsele din comerţ, care atenuează pistruii sau diverse tehnici cum ar fi operaţiile cu laser, nitrogenul lichid, peelingul chimic sau tratamentele cu alfahidroxizi, efecte satisfăcătoare au însă şi metodele naturiste.

Aplicaţi lapte acru sau drojdie de bere
Puneţi într-un castronel un sfert de pahar cu lapte acru, o linguriţă cu făină de ovăz şi jumătate de linguriţă cu hrean ras şi amestecaţi până ce totul devine o pastă omogenă. Compoziţia rezultată se aplică pe suprafaţa cu pistrui şi se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă.
La fel de eficiente sunt şi măştile din drojdie de bere amestecată cu apă oxigenată, albuşul amestecat cu zeamă de lămâie, masca din iaurt sau laptele acidofil.
Depigmentarea pistruilor se mai realizează aplicând pe ten măşti din bobiţe de zmeură sau coacăze strivite. Acestea se pot folosi o dată sau de două ori pe săptămână.

Ştergeţi-vă derma cu decoct de leuştean
Pentru a reda tenului un aspect proaspăt şi a atenua pistruii, pielea se poate şterge cu sucul obţinut din frunze de calendulă sau cu suc din frunze şi muguri de mesteacăn alb. La fel de eficace este şi decoctul din păpădie, cu care se şterge tenul de două-trei ori de zi.
În medicina tradiţională, decoctul de leuştean reprezintă o soluţie pentru estomparea pistruilor, destul de frecvent utilizată. Peste rădăcinile şi frunzele plantei se toarnă apă clocotită, se lasă o oră să se infuzeze, după care se fierbe zece minute. Cu acest decoct răcit se şterge obrazul de două ori pe zi. Tratamentul trebuie efectuat pe o perioadă de două săptămâni. Puteţi încerca şi înfuzia de pătrunjel, aceasta atenuând pistruii şi redând strălucirea naturală a tenului.